Lasten teknologialeirillä opetetaan asennetta

Linda Liukkaan käynnistämä Rubyn kesäkoulu on lasten oma teknologialeiri, jossa lapset oppivat, mitä kaikkea he voivat itse luoda ja rakentaa teknologian avulla.

Teksti: Sanni Jokinen, kuvat: Noora Kunttu

Mikä on lasten teknologialeiri?

Koulujen päättyessä moni alakoululainen suuntaa leirille. Helsingin Annantalossa käynnistyi maanantaina leiri, jonne pääsystä moni aikuinenkin ilahtuisi. Kahden viikon aikana 6–10-vuotiaat lapset tutustuvat teknologiaan, ohjelmointiin ja digitalisaatioon leikin, luovuuden ja yhteistyön keinoin.

Kuva lasten teknologialeirin ikkunoista

”Lapset saavat täällä uusia taitoja, mutta yhtä tärkeitä ovat asenteet ja ajattelutavat. Haluamme kertoa, että tietokoneiden avulla voi itse suunnitella asioita, tarttua toimeen ja lähteä ratkomaan ongelmia. On tärkeää sekä tietää että uskaltaa”, kertoo Jemina Lehmuskoski Hello Rubysta.

”Tavoitteemme on, että lapset oppivat näkemään mahdollisuuksia: miten teknologialla voi muuttaa meidän kaikkien arkea.”

 

Lasten teknologialeirin ohjaajat.
Linda Liukas ja Jemina Lehmuskoski haluavat opettaa lapset uskaltamaan, oivaltamaan ja luomaan itse.

Leiriä järjestävä Hello Ruby tunnetaan erityisesti keulahahmonsa Linda Liukkaan ansiosta. Kansainvälisestikin tunnettu Liukas on käynnistänyt tytöille tarkoitetut Rails Girls -koodauskurssit ja kirjoittanut lapsille suunnatun Hello Ruby -koodauskirjan.

 

”Moni leiriläinen halusi jo ensimmäisenä päivänä tietää, milloin oikeasti koodataan”, leirillä itsekin opettava Linda Liukas kertoo.

Ramit, romit ja prosessorit haltuun

Ison luokkahuoneen pöydälle on koottu monenlaista tavaraa, joka äkkiä katsoen saattaisi näyttää romulta. Sitä se ei ole.

”Lapset tutustuivat ensimmäisenä päivänä tietokoneen osiin ja rakensivat sitten omat tietokoneensa. Niistä koottiin tämä supertietokone”, kertoo Linda Liukas.

Koodaamaan päästään sitten, kun perusasiat laitteista on opittu. Ensimmäisen leiripäivän jälkeen lapsilla on jo käsitys siitä, mitä tietokoneen kuoren alta löytyy.

”Näissä on johtoja, prosessoreita ja raneja ja roneja. Ja näytönohjain eli se, joka piirtää kuvan ruudulle”, kertovat Iitu, 9, Ada, 8, Lara, 10 ja Ellinoora, 10, esitellessään kokoamiaan tietokoneita.

 

Kaksi teknologialeirille osallistunutta lasta itsetehdyt tietokoneet käsissään.

 

Rubyn kesäkoulussa edetään kehystarinan avulla, jota lapset kokoontuvat kuuntelemaan aina aamuisin. Tarina kertoo Blob-nimisestä hahmosta, joka on laskeutunut maahan matkattuaan 30 vuotta avaruudessa.

”Eilen saimme supertietokoneen avulla purettua Blobin lähettämän viestin koodin ja kuulimme, että Blobin avaruusalus on rikki. Nyt lasten tehtävä on auttaa Blobia”, Jemina Lehmuskoski kertoo.

teknologiahommien välissä lapset levähtävät leikkien merkeissä

Lasten teknologialeiri tuo apua myös opettajille

Rubyn kesäkouluun osallistuu 30 lasta, mutta leirin aikana tuotetaan materiaalia, josta on hyötyä monille lapsille ja aikuisille. Tarkoitus on, että kesäkoulun aikana koottuja oppeja kehitetään ja testataan syksyllä kouluissa. Kesäkoulun pohjalta syntyy myös kirja, jota voidaan käyttää apuna esimerkiksi kouluopetuksen suunnittelussa.

”Leirillä on mukana kolme pedagogia, jotka ovat suunnitelleet leirin ohjelman”, Lehmuskoski kertoo.

Varhaiskasvattajan, luokanopettajan ja kuvataidekasvattajan lisäksi leirillä on mukana tutkijoita. Leirin aikana kerätään tutkimusmateriaalia esimerkiksi siitä, miten lasten kognitiiviset taidot kehittyvät ohjelmoinnillisen ajattelun suhteen.

 

Koodiharjoituslappu lasten teknologialeiriltä.

Lapsilla itsellään on monenlaisia käsityksiä siitä, mitä he tulevat leirillä tekemään:

”Opitaan aika paljon tietokoneista.” (Iitu, 9)

”Haluaisin oppia, miten tietokone toimii niin hyvin, että se osaa välittää tietoa ihmiseltä toiselle.” (Ada, 8)

”Luulen, että me tehdään aika monia asioita mielikuvituksen kanssa. Musta tuntuu välillä, että mikään asia ei ole sellainen, missä ei käytettäisi mielikuvitusta.” (Selma, 7)

Linda Liukas toivoo, että leiri avaa lasten silmiä: ”Tärkeintä on, että lapset oppisivat hahmottamaan teknologian osana maailmaa. Kyse on paljon muustakin kuin koodaamisesta.”

Elisa on Rubyn kesäkoulun yhteistyökumppani. Lue lisää täältä.

 

Lue lisää Elisan digikouluista täältä.

Koodaaminen tulee kouluihin. Mitä se tarkoittaa?

Tutustu videokurssiin, joka opettaa lapsille koodauksen alkeet.