1890-luku - Telefooni-Osakeyhtiölle monopoli

Uusi upea Raatihuone vihitään käyttöön tammikuussa 1890. Se palvelee kaikkien kaupunginhallinnon virastojen sijoituspaikkana. Myös kauppakoulu ja kulkutautisairaala vihitään käyttöönsä. Ja uudet kaupunkilaiset parkaisevat ensimmäisen moronsa Koulukatu seitsemässä, uudessa ja kaupungin ensimmäisessä lapsenpäästölaitoksessa. Kaakinpuulla puolestaan ei enää paruta. Raipparangaistus lopetetaan vuosikymmenen lopulla. Tammerkoski tulvii, mutta muuten turvallisuus kaupungissa lisääntyy, vakinainen palokunta perustetaan 1899. Palohevoset kököttävät kärryineen Puutarhakatu kuuden pihassa. Wivi Lönnin suunnittelema paloasema valmistuu yhdeksän vuotta myöhemmin.

Vanha Kyttälä hajoitetaan, varattomat muuttavat Armonkalliolle. Kaupungin "kaukaisella takamaalla" Amurissa asuu jo yli 1000 asukasta joista 136 on itsellisiä, leskiä tai muita sekalaisia.

Etelä-Suomen kaupunkien välistä puhelinliikennettä varten perustetaan Södra Finlands Inter-Urbana Telefon Aktiebolag.

Pikku-Wille Rosendahl kasvaa ulos polvihousuistaan, kirjoittaa ylioppilaaksi reaalilyseosta, työskentelee vanhempiensa kirjakaupassa "nuorempana johtajana" ja riiustaa tehtaaninsinööri Laurénin tyttären Annan kanssa.

Kaupunkilaiset kyllästyvät Nordforsin tapaan hoitaa puhelinlaitosta, etenkin korkeisiin hintoihin. Kolmisenkymmentä henkilöä alkaa puuhata uutta puhelinlaitosta ja Tampereen Telefooni-Osakeyhtiö perustetaankin 1891. Yhtiöt käyvät katkeraa kilpailua kolme vuotta, kunnes 1894 Nordfors vihdoin suostuu myymään O.Y Telefonin Tampereen Telefooni-Osakeyhtiölle. Telefooni-Osakeyhtiöllä on nyt yksinoikeus puhelintoimintaan Tampereella. Puhelimia on tällöin käytössä 326. Syyskuussa 1898 ilmestyy kirjan muotoon nidottu "Luettelo Tampereen Telefooni-Osakeyhtiön tilaajista".


1880 1900