5G-verkkojen tuleminen on huikea edistysaskel jolla on merkitystä meille kaikille. Täältä löydät tarkempaa tietoa 5G-tekniikasta, sen ominaisuuksista, vaatimuksista ja mahdollisuuksista.

Mikä 5G on?

5G on uusi huippunopea mobiilidatayhteys. Kuluttajan näkökulmasta uusia huippunopeuksia tärkeämpää on se, että 5G kymmenkertaistaa myös mobiiliverkon tiedonsiirron kapasiteetin. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi 5G-tukiasema voi palvella paljon nykyistä useampia käyttäjiä esimerkiksi 4K-videoiden katselussa. Kuluttajien onkin tulevaisuudessa yhä helpompi ja miellyttävämpi katsella todella hyvätasoista tv-ohjelmaa ja videoita mobiiliyhteyksillä 5G-verkossa.

Mitä 5G vaatii?

5G-verkon hyödyt saavutetaan vain 5G-päätelaitteella. Muutamia 5G-mobiilireitittimiä on jo saatavilla, ja myös ensimmäiset 5G-puhelimet ovat myynnissä. 5G-päätelaitteiden valikoima tulee kasvamaan reilusti vuoden 2020 aikana. Päätelaitteen lisäksi tarvitaan 5G-liittymä. Elisan valikoimassa on sopivat 5G-liittymät sekä 5G-puhelimiin että 5G-reitittimiin. Oikeanlaisen laitteen ja liittymän lisäksi täytyy tietysti olla 5G-verkon peittoalueella. Elisalla on jo 5G-verkko monilla isoimmilla paikkakunnilla ja tavoitteenamme on laajentaa 5G-verkkoa joka puolelle Suomea, kuten olemme laajentaneet myös 4G-verkkoamme.

Millainen viive on 5G verkossa?

Viiveellä tarkoitetaan sitä, miten reaaliaikaisesti ohjattava asia reagoi ohjaamiseen. 5G -verkossa viive saadaan jopa alle yhteen millisekuntiin. 4G-verkossa viive on usein kymmeniä millisekunteja, joka saattaa olla liikaa tarkkuutta vaativissa tehtävissä. Viiveen merkityksen ymmärrät esimerkiksi tämän videon avulla.

Kuinka nopea 5G verkko on?

5G-verkossa nopeudet tulevat jo aluksi olemaan parhaimmillaan yli 1 Gbit/s ja jatkossa tullaan pääsemään useamman Gigabitin nopeuksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että nopeudet ovat samoja tai parempia kuin nopeimmissa kiinteän verkon yhteyksissä. Nopeutta pystytään myös jakamaan nykyistä paremmin useammille käyttäjille koska 5G-verkon tiedonsiirtokapasiteetti on moninkertaisesti 4G-verkkoa parempi.

Juuso ja Tinni testaavat

Juuso ja Tinni ovat lähteneet selvittämään mikä on 5G-homman nimi ja mitä kaikkea se tulee mahdollistaan. Ensimmäisessä jaksossa rohkelikot hyppäävät robottibussin kyytiin. Seurauksena muna-asentoja, paniikkia ja ultimate survival.

Tulevaisuudessa droneja lentelee ilmassa tiuhaan tahtiin ja ne voivat kuljettaa tavaroita, toimia pelastustoimien apuna tai tuoda take away -aterian kotiovelle. Juuso ja Tinni selvittävät miten 5G tähän liittyy, mutta kaikki ei mene ihan putkeen…

Tulevaisuudessa tiedostojen koko kasvaa ja kasvaa. 5G:n avulla isojen tiedostojen lataus vie vain silmänräpäyksen. Juuso ja Tinni ottavat tiedoston latauskisan 5G vs. 4G. Voittajasta ei ole epäselvyyttä, mutta homma eskaloituu ja lopulta Tinni kutsuu itse itsensä bändin kanssa lavalle…

5G jyrää 4G:n erityisesti lyhyessä viiveessä. Kun painat nappia tai käännät ohjainta, hommat tapahtuu parhaimmillaan muutamassa millisekunnissa. Juuso ja Tinni ja vierailevat Nokian Executive Experience Centerissä ja testaavat 5G- ja 4G-verkkojen viiveiden eroa.

Pelaaminen ja eSports ovat huippusuosittuja ja tälle porukalle 5G todella tulee tarpeeseen. Nopea yhteys ja lyhyt viive mahdollistavat pelaamisen ihan tosissaan. Juuso ja Tinni ottavat kisaa autopelissä ja vastakkain ovat myös 4G- ja 5G-verkko. Kuka on surkein kuski?