Sosiaalinen media aiheuttaa riittämättömyyden tunnetta tai ulkonäköpaineita lähes puolelle nuorista. Siksi onkin hyvä muistaa, että kaikki ei ole sitä, miltä somessa näyttää. Täydellisten kuvien ja tarinoiden takaa löytyy aina arkisempi todellisuus.
Katso Pyhimyksen uusi musiikkivideo Valo pimeän. Musiikkivideo on osa #aidostiminä-hanketta ja sen tavoitteena on muistuttaa, että kaikki ei ole sitä, miltä somessa näyttää.
Kysyimme 15-25-vuotiailta nuorilta sosiaalisen median käytöstä sekä sen vaikutuksesta omaan hyvinvointiin. Lähes puolet nuorista koki somen aiheuttavan riittämättömyyden tunnetta tai ulkonäköpaineita. Jopa 34 % arvioi, että some aiheuttaa ahdistusta.
44 %
nuorista naisista kokee
somen synnyttävän
ulkonäköpaineita.
38 %
on tuntenut itsensä yksinäiseksi tai ulkopuoliseksi, nähdessään päivityksiä tilaisuuksista, joissa ei ollut itse mukana.
37 %
tuntee epäonnistuneensa,
jos kukaan ei kommentoi tai
tykkää päivityksestä.
51 %
teini-ikäisistä tytöistä kokee,
että muiden elämä näyttää
omaa paremmalta somessa.
Somen päivitysvirtaa selatessa unohtuu helposti, että feediin on usein kerätty elämän huippukohtia ja kiillotettua arkea. Oman elämän vertaaminen muiden päivitysten kohokohtakokoelmaan on paitsi epärealistista myös epäreilua itseä kohtaan.
Somen rooli ei kasva liian suureksi, kun muistaa viettää mielekästä ja tasapainoista arkea myös ruutujen ulottumattomissa. MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Juho Mertanen kirjoitti neuvoja, joilla voit tasapainottaa somen roolia omassa arjessasi:
1. Tuoko some elämääsi enemmän iloa kuin harmia? Kokeile muutaman päivän sometaukoa, niin huomaat helposti, viekö virtuaalimaailma liikaa tilaa mielestä.
2. Pohdi, tuovatko kaikkien somessa seuraamiesi tutuntuttujen ja tuotemerkkien päivitykset iloa? Voisiko osan poistaa tai piilottaa?
3. Ota käyttöön puhelimen kanssa käyttämääsi aikaa seuraava sovellus. Siitä näkee nykytilanteen ja sen avulla on helpompi seurata vähentämistavoitteiden onnistumista.
4. Muun tekemisen ohessa tapahtuva somen vilkuilu kannattaa vaihtaa erillisiin some-hetkiin, joiden pituuden olet päättänyt etukäteen. Pidä puhelin poissa näkyvistä, kun et sitä tarvitse.
5. Laita puhelin makuuhuoneen ulkopuolella sijaitsevaan yösäilöön viimeistään tunti ennen nukkumaanmenoa. Hanki tarvittaessa erillinen herätyskello.
6. Pohdi, onko someahdistus syy vai seuraus, eli voisiko paha olo johtua jostain muusta? Jos esimerkiksi oma elämä tuntuu tylsältä, helpotus ei useinkaan löydy somesta. Olisiko nyt siis sopiva hetki aloittaa esimerkiksi se pitkään pohtimasi uusi harrastus?
MIELI ry:n verkkokriisityön palvelut tarjoavat apua anonyymisti ja oikea-aikaisesti verkossa. Apua saat verkkokriisikeskus Tukinetistä, Sekasin-chatista sekä Kriisipuhelimesta ja erilaisista hyvinvointi- ja oma-apuohjelmista.
Sinun avullasi yhä useampi voi saada avun ajoissa. Jokainen lahjoitus MIELI ry:n toiminnan tukemiseksi on arvokas.