Elisan Saunalahti Laajakaista (kaapelimodeemi) - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Elisan Saunalahti Laajakaista (kaapelimodeemi)

Elisan Saunalahti laajakaista -liittymä tarjoaa Elisan kaapelitelevisioverkon kautta nopean ja luotettavan internet-yhteyden kotikäyttöön. Yhteyden lisäksi palvelun kuukausiveloitukseen sisältyy sähköpostilaatikoita ja kotisivutila.

Liittymän asennus ja käyttöönotto:

Elisan Saunalahti Laajakaista -kytkentäopas (pdf) 

Elisan Saunalahti Laajakaista-liittymä asennetaan kytkemällä kaapelimodeemi asunnon antennipistorasiaan antennikaapelilla. Tarvittaessa kaapelimodeemi voidaan kytkeä samaan pistorasiaan television kanssa pistokejakajalla (T-liitin). Pistokejakajia ei kuitenkaan tulisi käyttää useampia samassa rasiassa eikä antennikaapelina tulisi käyttää jatkojohtoja vaan yhtä yhtenäistä antennikaapelia.

 1. Laita modeemi antennikaapelilla kiinni seinän TV-pistokkeeseen. Käytä välissä tarvittaessa modeemin mukana tullutta jakopalaa.
 2. Kytke virtajohto seinään.
 3. Laita modeemiin virrat päälle. Kun DS, US ja Online valot palavat (Power/Cable Fritzboxissa), on yhteys käyttövalmis.
 4. Liitä tietokone modeemin langattomaan verkkoon tai verkkokaapelilla modeemin Ethernet/LAN-porttiin.

Miten toimin häiriötilanteissa?

Elisan Saunalahti Laajakaista sisältää

 • Laajakaistayhteyden tilausvahvistuksessa määritellyllä nopeudella
 • Viisi julkista ip-osoitetta (5 erillistä laitetta yhtäaikaa linjalle ilman erillisiä reitittimiä. Huomioi että modeemi lasketaan tässä yhdeksi laitteeksi.)
 • Viisi sähköpostilaatikkoa, 200 Mt/kpl
 • Kotisivutilan, 100 Mt

Elisan Saunalahti Laajakaista -palvelukuvaus (pdf)

Elisan Saunalahti Laajakaista -liittymän päätelaitteena toimii kaapelimodeemi, mikä kytketään TV-pistorasiaan. Saat kytkettyä modeemin ja telkkarin samaan TV-pistokkeeseen jakajaa käyttämällä. Yleensä kaapelimodeemin mukana tulee jakopala. Kaapelimodeemin suositellaan tukevan EuroDOCSIS 3.0 -standardia.

Langattoman verkon asennus

Modeemiin on määritetty valmiiksi langaton WLAN-verkkoyhteys, WLAN-verkon nimi (SSID) ja salasana (WPA key) löytyvät laitteen pohjassa olevasta tarrasta. Jos haluat itse määritellä omat langattoman verkon asetukset, voit muuttaa asetuksia modeemin lähihallinnasta laiteohjeen mukaisesti.

Langaton yhteys on haavoittuvaisempi kuin kaapelin yli tapahtuva yhteys. Langattoman verkon salasanaa ei kannata poistaa käytöstä.

Elisalta hankitun modeemin WLAN-asetuksia hallinnoidaan OmaElisan etähallinnan kautta:

 1. Kirjaudu OmaElisaan
 2. Valitse valikosta Kiinteä Laajakaista
 3. Valitse Vaihda langattoman verkon nimi, salasana ja salausmenetelmä
 4. Muuta Verkon salaus, Verkon nimi ja salasana, sekä Langattoman verkon kanava haluamiksesi ja Tallenna asetuksesi.
 5. Käynnistä modeemi uudelleen

Modeemi hakee muuttuneet asetukset muutaman minuutin kuluessa. Modeemin voi myös resetoida, eivätkä OmaElisan kautta syötetyt asetukset häviä. Reset on uudelleenkäynnistystä voimakkaampi toimenpide, jossa modeemin Reset-koloa painetaan virran päällä ollessa 10 sekunnin ajan.

Tarvittaessa asetusten määrittämisessä auttaa myös Elisan Omaguru-palvelu.

Häiriötilanteet

Käytä alla olevaa listaa yleisimpien yhteysongelmien ratkaisemiseksi. Lista on hyvä käydä läpi ennen soittamista Elisan Saunalahti asiakaspalveluun. 

Häiriötilanteissa auttaa usein laitteiden uudelleen käynnistäminen. Uudelleen käynnistäminen kannattaa tehdä aina ensimmäisenä korjaustoimenpiteenä.

 1. Sammuta kaapelimodeemin ja tietokoneen virrat. Kaapelimodeemin virrat katkeaa joko erillisestä virtakytkimestä tai irrottamalla virtajohto seinästä. Jos käytössäsi on Thomsonin kaapelimodeemi, älä paina Internet On/Off -nappia. Tämä ei ole virtakytkin vaan napin painaminen katkaisee internet-yhteyden.
 2. Modeemin ollessa sammuksissa tarkista, että modeemista lähtevät johdot ovat kunnolla kytketty irrottamalla ja kytkemällä kaikki johdot uudelleen virtajohtoa lukuun ottamatta.
 3. Tarkista modeemista antennipistokkeeseen menevän johdon kunto ja poista välistä mahdolliset jatkojohdot. Jos televisio on kytketty samaan antennipistorasiaan modeemin kanssa pistokejakajalla (T-liitin), poista jakaja välistä ja kytke modeemin antennijohto suoraan seinän antennipistorasiaan ilman television kaapelia. Tarvittaessa kokeile vaihtaa modeemin antennikaapeli toiseen.
 4. Kun kaikki johdotukset on tarkistettu ja kytketty takaisin paikalleen, laita virrat takaisin päälle modeemiin joko virtakytkimestä tai kytkemällä virtajohdon takaisin paikalleen.
 5. Yhteyden muodostuminen kestää yleensä noin minuutin. Modeemin valoista selviää, milloin yhteys on muodostunut. Valojen merkitys vaihtelee laitekohtaisesti.
 6. Kun yhteys on modeemin valojen mukaan muodostunut käynnistä tietokoneesi ja kokeile yhteyttä. Jos yhteys ei vieläkään toimi tarkista tietokoneen verkkoasetukset. Ohjeita yhteyden luomiseen löytyy kohdasta Kaapelimodeemin asennus ja käyttöönotto. Tietokoneen virustarkistus kannattaa myös ajaa läpi ja tarkistaa palomuurin asetukset.

Jos yhteys ei näiden tarkistusten jälkeen edelleenkään toimi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme

Ota yhteyttä vain tietokoneen ääreltä, muutoin vianselvitystä ei voida suorittaa. Ota ylös modeemisi merkki, malli ja MAC-osoite ennen soittoa asiakaspalveluun. MAC-osoite on 12-merkkinen, yleensä kaksoispisteillä eroteltu numero- ja kirjainsarja (muotoa esimerkiksi 00:12:34:aa:bb:cc). Laitteen tiedot löytyvät yleensä modeemin pohjassa olevasta tarrasta. Jos MAC-osoitteita on lueteltu laitteessa useampia, tarvittava MAC-osoite on yleensä nimellä Cable MAC tai CM MAC.

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,28 €/min mpm/pvm)

Miksi Omaguru?

 • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
 • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
 • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!
Ark. 8-21, la 9-17 2,28 €/min +mpm/pvm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Omaguru vinkkaa:
Jos mahdollista, kytke kaapelimodeemi eri antennipistorasiaan kuin televisio.
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!