Tekninen ohjeistus Elisan tietoliikennekaapeleista - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Tekninen ohjeistus Elisan tietoliikennekaapeleista

Elisan kaapelit sijaitsevat yleensä 20–100 cm:n syvyydessä. Kaapelit ovat taajama-alueilla yleensä suojattu punaisella kaapelinsuojaputkella tai muovisella/betonisella kaapelikourulla. Elisan kaapelit voivat olla myös maavaraisesti asennettuja ilman minkäänlaista suojausta.

Kaapeleiden asennussyvyys ilman erillistä mekaanista suojaa on tyypillisesti 0,7 metriä. Ulkopuolisista tekijöistä, kuten tien pohjaustöistä, ojan perkaamisesta, nurmirakenteen muotoilusta, roudasta ja muista töistä johtuen kaapelit saattavat siirtyä lähemmäs maan pintaa. Siksi alkuperäinen sijainti voi siis olla muuttunut eikä täyttä varmuutta kaapeleiden asennussyvyydestä aina ole. Myös varoitusnauha on voitu myöhemmin poistaa, joten varoitusnauhan olemassaoloon ei myöskään voi luottaa.

Kaapeleiden sijaintitietopalvelut ja toimintaohjeet vauriotilanteessa

Maastonäytöt

Kaivutyön suorittajan tulee ensisijaisesti selvittää kaapelin sijainti johtoselvityksen/kartan perusteella. Maastonäyttö suoritetaan, jos kaapeli on erityisen merkittävä toiminnaltaan tai sen vaurioituminen aiheuttaa poikkeavan vaaratilanteen. Maastonäyttö on poikkeustapaus ja se tehdään maksutta kohteessa vain kerran. Näyttö edellyttää aina asiakkaan paikalla oloa.

Asiakas on velvollinen huolehtimaan tehtyjen merkintöjen säilymisestä maastossa. Jos näyttö joudutaan suorittamaan uudelleen veloittaa Elisa työstä hinnastojensa mukaisesti. Maastonäyttö on avustava toimenpide eikä poista kaivutyön suorittajan vastuuta.

Tontilla olevat kiinteistön omat johdot puuttuvat pääosin kaapelikartoilta ja niiden näyttövelvoite on yleensä kiinteistönomistajalla.

Turvaetäisyys

Elisan kaapelin esiinkaivu on tehtävä varovaisuutta noudattaen ja kaapelin suunta ja syvyys on varmistettava käsityövälinein.

Kaikenlaisessa koneella työskentelyssä kaapeli-alueen läheisyydessä on noudatettava 1 metrin varoetäisyyttä. Varoetäisyyttä on harkinnan mukaan suurennettava, esimerkiksi kivisessä maastossa kivien siirtymisen vuoksi. Talviolosuhteissa kaapeleiden ja putkien läheisyydessä kaivaminen edellyttää jäätyneen maaperän sulattamista.

Turvaetäisyysohjeet on laadittu Suomen kuntaliiton julkaisussa Kunnallisteknisten töiden yleinen työselostus KT02 / Yhteiset työt kohdan 18300 mukaisesti.

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,28 €/min mpm/pvm)

Miksi Omaguru?

  • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
  • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
  • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!
Ark. 8-21, la 9-17 2,28 €/min +mpm/pvm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Ark. 8-21, la 9-17 2,28 €/min +mpm/pvm
Omaguru vinkkaa:
Valitse oikeanlainen tietoliikenneyhteys käyttötarkoituksen perusteella.
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!