Ota turvallisesti ilo irti sosiaalisesta mediasta - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Ota turvallisesti ilo irti sosiaalisesta mediasta

Keräsimme tälle sivulle perustietopaketin sosiaalisen median palveluista ja asioista, jotka sinun kannattaa huomioida, jotta säästyt turhilta kommelluksilta somemaailmassa.

Haluatko asiantuntijan opastusta sosiaalisen median saloihin? Elisan Omaguru voi katsoa esimerkiksi Facebookin turvallisuus- ja yksityisyyden suoja -asetuksesi luotettavasti kuntoon. Klikkaa tästä!

Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Whatsapp – Sosiaalisen median palvelut mahdollistavat mielenkiintoisten, tärkeiden ja hauskojen asioidemme jakamisen kätevästi verkossa haluamallemme kohderyhmälle. Parhaimmillaan sosiaalinen media toimii helppona kanavana ihmisten väliseen yhteydenpitoon ja tiedon saantiin kutakin kiinnostavista aiheista. Sosiaalinen media kulkee puhelimissa ja tableteissa mukanamme paikasta toiseen.

Somen käyttäjäkohtaiset asetukset

Ennen sisältöjen jakamista tai muuta aktiivista toimintaa sosiaalisessa mediassa on paikallaan tarkistaa, millaisia käyttäjäkohtaisia asetuksia palvelussa on mahdollista säätää. Asetusten säätäminen juuri sinun tarpeisiisi ja mieltymyksiisi sopiviksi mahdollistaa täyden huvin ja hyödyn sosiaalisen median käyttämisestä ilman turhia kommelluksia.

Turvallisesti somessa 
Lue täältä, mitä kaikkea voit itse säädellä Facebookin asetuksista! (linkki)

Asetukset Facebookissa saattavat muuttua. Jos et löydä haluamaasi asetusta, Elisan Omaguru auttaa mielellään,

Yksityisyyden suoja sosiaalisessa mediassa

Henkilökohtaiset tiedot ovat lähtökohtaisesti yksityisiä. Muilla henkilöillä ei ole oikeutta luvatta katsella, kuunnella tai muutoin hankkia tietoonsa kenenkään yksityisiä asioita tai muutoin loukata yksityisyyttä.

Omien tietojen jakaminen julkisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kumoaa yksityisyyden suojan jaetun sisällön osalta. On hyvä muistaa myös, että netissä jaettu tieto pääsääntöisesti pysyy netissä, eikä julkaistua tietoa useinkaan saa jälkikäteen enää yksityiseksi. Tämä koskee myös tilanteita, joissa jakaminen on tapahtunut vahingossa tai luvatta kolmannen osapuolen toimesta.

Tästä syystä kannattaa varmistaa, että ymmärtää käyttämiensä sosiaalisen median palveluiden käyttöehdot ja osaa säätää yksityisyyden suojan asetukset kohdilleen, mikäli palvelu tarjoaa tähän mahdollisuuden.

Tekijänoikeudet sosiaalisessa mediassa

Julkisesti jaettujenkin sisältöjen, esimerkiksi valokuvien, tekijänoikeudet pysyvät lähtökohtaisesti tekijällä. Useiden sosiaalisen median palveluiden, esimerkiksi Facebookin, käyttöehdoissa käyttäjä kuitenkin luovuttaa palveluntarjoajalle oikeuden hyödyntää käyttäjän palvelussa jakamia sisältöjä palveluntarjoajan haluamalla tavalla.

Sosiaalisessa mediassa ei siis kannata jakaa sisältöjä, joiden tekijänoikeudella on kaupallista tai muutoin merkittävää arvoa, ellei ole valmis luopumaan tekijänoikeuksista ainakin osittain.

Informaatiokupla – mitä se tarkoittaa?

Internetin hakukoneiden tavoin myös sosiaalisen median palvelut valikoivat sinulle näkyviä julkaisuja omaan verkkokäyttäytymiseesi ja kiinnostuksen kohteisiisi sekä oletettuun arvomaailmaasi perustuen. Tykkäämällä tietynlaisista julkaisuista esimerkiksi Facebookissa, kommentoimalla niitä ja seuraamalla linkkejä palvelun ulkopuolelle vaikutat siihen, millaisia sisältöjä Facebook nostaa esiin uutissyötteessäsi. Tämä voi saada aikaan verkossa sinulle tarjottavien aiheiden ja näkemysten muodostumisen ns. informaatiokuplaksi, jonka sisälle mahtuu vain hyvin rajattu näkymä maailmasta.

Sosiaalinen media ei siis tarjoa objektiivista kuvaa reaalimaailmasta ja sen ilmiöstä, vaan lähinnä yhteenvedon omista ja kaveriverkostosi kulloisistakin kiinnostuksen kohteista.

Facebookin asetukset

Turvallisuusasetukset määrittelevät, miten, missä ja milloin voit kirjautua Facebook-tilillesi sekä kuinka suojaat tilisi luvattomalta käytöltä. Tarjolla on useita erilaisia vaihtoehtoja tilisi turvallisuuden varmistamiseen, esimerkiksi:
 • Kaksivaiheinen / perinteinen sisään kirjautuminen
 • Turvallisuuskoodit puhelimen Facebook-sovelluksen kautta tarvittaessa
 • Erilliset salasanat Facebookissa toimiviin sovelluksiin kirjautumiseen
 • Luotetut yhteyshenkilöt

Yksityisyyden suoja -asetukset hallitsevat Facebook-profiilisi yksityisyyttä eli sitä, kuinka laaja näkyvyys ja löydettävyys profiilillasi on. Lisäksi voit tarkastella julkaisuja ja jakoja, joihin sinut on merkitty. Yksityisyysasetusten piiriin kuuluvat mm. seuraavat:

 • Ketkä voivat löytää sinut Facebookissa, tehdä sinulle kaveripyyntöjä tai lähettää sinulle yksityisviestejä?
 • Ketkä näkevät Facebook-päivityksesi?
 • Sallitko Facebookin ulkopuolisten hakukoneiden linkittää profiiliisi?

Sisällön jakamisen asetuksissa voit määrittää Facebook-sisältöihisi liittyvää julkisuutta. Voit valita vaihtoehdoista ”julkinen”, ”kaverin kaverit”, ”kaverit” ja ”vain minä” julkisuusasteen mm. seuraaville toiminnoille:

 • Ketkä voivat julkaista viestejä aikajanallasi?
 • Ketkä näkevät aikajanallasi julkaistut viestit?
 • Ketkä voivat kommentoida päivityksiäsi tai jakaa niitä eteenpäin?

Julkisten julkaisujen asetukset määrittelevät Facebook-julkaisujesi näkyvyyden laajuutta. Voit myös asettaa itsellesi Facebook-käyttäjänimen tai linkittää Facebook-tilisi Twitter-tiliin. Asetuksissa voit määrittää mm.:

Ketkä voivat seurata sinua?
Ketkä näkevät päivityksesi uutisvirrassaan?
Keillä on oikeus nähdä julkiset profiilitietosi ja kommentoida niitä?

Estämisen asetuksissa voit rajoittaa julkaisujesi näkyvyyttä kohdennetusti. Käytettävissäsi ovat seuraavat mahdollisuudet:

Rajoitettujen listojen käyttäminen sisällön näkyvyyden rajoittamiseen
Viestien ja yhteydenottojen estäminen tietyiltä henkilöiltä
Sovellusten, sovelluskutsujen ja tapahtumakutsujen estäminen
Tiettyjen Facebook-sivujen estäminen

Facebookissa on lisäksi asetukset ilmoituksille (mistä kaikesta saat ilmoituksen ja miten), mainoksille (millaisia mainoksia sinulle kohdistetaan ja miten), sovelluksille (Facebookin sisäisiin sovelluksiin kirjautuminen) ja videokuvan laadulle.

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,28 €/min mpm/pvm)

Miksi Omaguru?

 • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
 • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
 • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!