15 vinkkiä kesätyön hakijalle

Miten kesätyöhakemus kannattaa tehdä? Miten valmistautua haastatteluun? Entiset kesätyöntekijät ja harjoittelijat jakavat parhaat vinkkinsä kesätyön hakuun.

 

Tiedä minne haet

”Tutustu hyvin organisaatioon, josta olet hakemassa paikkaa. Näin osaat osaat ennakoida paremmin, millaisia tehtäviä kesätyöhösi voisi kuulua. Samalla tulee valmistautuneeksi paremmin haastatteluunkin. Itse otin ennen haastattelua selvää, kuinka suuri viestintäorganisaatio Elisassa on ja millaisia viestintäkanavia ulospäin käytetään.”

Emma Lammela

 

Tuo vahvuutesi esiin

”Hakemuksessa kannattaa tuoda konkreettisesti esille oma ainutlaatuinen osaaminen suhteessa haettuun tehtävään. Omia erottautumistekijöitäni ovat olleet niin aiemmat työkeissit kuin opiskelujen projektityöt ja vapaa-ajan harrastuneisuuskin. Olen esimerkiksi tuottanut ja myynyt videosisältöjä kuluttaja-asiakkaille pienyrityksessä, minkä olen kokenut auttavan minua ymmärtämään asiakaskäyttäytymistä Elisa Viihteessä.”

Valtteri Munkki

 

Tee taustatyöt

”Soita yrityksiin, vaikka heillä ei olisi paikkaa auki. Tutustu hyvin hakemaasi yritykseen ja sen liiketoimintaan. Materiaalia löytyy hyvin ja nopeasti nettisivuilta mutta kannattaa katsoa myös, millaisia artikkeleita yrityksestä on viime aikoina kirjoitettu.”

Ville Landtman

 

Pelkkä oman kuvan kiillottaminen ei riitä

”Kerro hakemuksessa selkeästi, miksi kyseinen paikka ja yritys kiinnostavat ja mitä juuri sinun työpanoksesi voisi tuoda työnantajallesi – pelkkä oman peilikuvan kiillottaminen ei riitä. Mieleenpainuva hakemus sisältää persoonallisuutta, on se sitten visuaalisesti häikäisevä CV, poikkeavasti rakennettu teksti tai formaatti (edelliselle työnantajalleni on lähetetty mm. pullopostia).”

Pia Andersin

 

Unohda kopiointi

”Netin CV- ja työhakuvinkeistä kannattaa hakea ideoita ja mallia, mutta älä kopioi niitä suoraan. Se on taattu keino hukkua massaan. Kerro mieluummin rohkeasti itsestäsi ja mieti uusia, yllättäviä keinoja erottautua.”

Noora Hostikka

 

Koukuta rekrytoija

”Itse pyrin saatekirjeissäni koukuttamaan lukijaa. Esimerkiksi Elisa Kirja -tiimiin hakiessani kritisoin kesätyöhakemuksessa kärkkäästi Suomen e-kirjamarkkinoita. Uskon, että persoonalliseen tekstiin tarttuvat ne tulevat tiimit ja esimiehet, joiden kanssa on hauska työskennellä. Pyri kuitenkin pitämään hakemus napakkana ja keskity olennaiseen.”

Pia Andersin

 

Harjoittele haastattelua

”Positiivisuus ja vuorovaikutustaidot ovat tärkein työkalusi haastattelussa. Jos olet jännittäjätyyppiä, kannattaa harjoitella haastattelua etukäteen kaverin tai peilin kanssa.”

Laura Hyle

 

Kerro jos jännittää

”Jos jännittää ja tuntuu siltä, että mokaat jossain kohdassa, niin sano se reippaasti ääneen. Haastattelijat ovat itsekin olleet haastateltavina ja tietävät, kuinka jännittäviä tilanteita ne ovat.”

Noora Hostikka

 

Ota miettimistauko

”Kuuntele rauhassa haastattelukysymys ja pidä muutaman sekunnin mietintätauko ennen kuin vastaat. Aivomme ajattelevat kolme kertaa nopeammin kuin puhumme. Pitämällä mietintätauon estät 90 % sammakoista.”

Laura Hyle

Näytä osaamisesi

”Haastattelussa olen käyttänyt tilaisuuden kysyäkseni, minkälaisia asioita rekrytoiva tiimi haluaa painottaa, ja kertonut rohkeasti omat näkökantani. Muistan kysyneeni, miten käyttäjäkeskeinen kehitys näkyy Elisa Viihteessä, ja kertoneeni miten hyödyntäisin omia oppejani tiimin tavoitteiden edistämiseksi.”

Valtteri Munkki

 

Kysele, kysele, kysele

”Ole avoin kaikille työtehtäville, mutta muista, että kesätyön tulee hyödyttää myös sinua. Kysy millaisia tehtäviä kesätyöntekijälle on suunniteltu. Muista esittää muitakin kysymyksiä. Kysy työtehtävistä, yrityksestä, sen ihmisistä ja käytänteistä. Vähintään kysy miten hakuprosessi etenee ja milloin voit odottaa kuulevasi tuloksia.”

Laura Hyle

 

Älä tee katoamistemppua

”Jos et jostain syystä pääse paikalle työhaastatteluun tai saat toisen työn, niin ilmoita siitä. Ikinä et tiedä, milloin tiesi kohtaavat haastattelijan kanssa uudestaan – ja silloin on tosi noloa olla se tyyppi, joka jätti saapumatta paikalle eikä ilmoittanut mitään. Näitäkin tarinoita on kuultu.”

Noora Hostikka

 

Unohduksen voi korjata

”Haastattelun jälkeen käy sen kulku läpi mielessäsi, mutta ole itsellesi armollinen. Kaikki kauheat mokasi ovat luultavasti jääneet haastattelijalta huomiotta. Jos jokin asia kuitenkin jäi vaivaamaan ja tunnet, että sinulta jäi jotakin tärkeää sanomatta, voit laittaa jälkikäteen viestiä haastattelijalle. Tämä kortti kannattaa käyttää vain tosipaikan tullen.”

Laura Hyle

 

Ole avoin uudelle

”Ota vastaan monenkirjavia tehtäviä ja muista, että oma ala ei ole ainoa mahdollisuus. Työuran lähtökuopissa ei välttämättä ole selvää, mitä työelämässä tarkalleen haluaisi tehdä. Kesätyö voi auttaa tarkentamaan suunnitelmia. Itse työhön tullessani uskoin olevani kiinnostunut eniten esimerkiksi tiedottamisesta ja sosiaalisesta mediasta. Erilaisia työtehtäviä rohkeasti kokeiltuani huomasin kiinnostuvani yhä enemmän myös brändijournalismista ja sisäisestä viestinnästä. Sain paitsi vahvistuksen sille, että olen oikealla alalla, myös graduaiheen.”

Emma Lammela

 

Verkostoituminen ei ole kirosana

”Varsinkin opintojen alkuvaiheessa inhosin sanaa ”verkostoitua”. Verkoston luominen verkoston takia tuntui tekopyhältä. Kuitenkin kesätöissä tutustuu moniin uusiin ihmisiin. Keskustelut, projektiavun tarjoaminen ja ylipäänsä omassa työssä erinomaisesti suoriutuminen tutustuttavat ihmisiin. Ole yhteistyökykyinen, kohtele työkavereitasi kunnioituksella, tee kiinnostavia asioita ja ole kiinnostunut muiden tekemisistä. Sillä saa jo rakennettua verkostoa, joka perustuu muuhun kuin pelkkään käyntikorttivaihdantaan.”

Pia Andersin

 

 

emma

Emma Lammela, 25, gradua vaille valmis FM (suomen kieli).
Työskenteli harjoittelijana ja avustavana tiedottajana Elisan viestinnässä vuonna 2015. Sen jälkeen siirtyi toisiin tehtäviin Elisalla. Työskentelee nyt Communications & Marketing -traineena ja Slush Project Leadina. Viimeistelee samalla opintojaan.

 

 

munkki

Valtteri Munkki, 26, DI (mediatekniikka).
Työskenteli traineena Elisa Kirja -tiimissä kesällä 2012. Palasi seuraavana kesänä Elisalle Viihde-tiimiin ja jatkoi diplomityöntekijänä vuoden loppuun asti. Työskenteli tämän jälkeen puolisen vuotta Elisan asiakkuusviestinnässä. Palasi Elisan Viihde-tiimiin huhtikuussa 2015 ja työskentelee nyt Business Analystina.

 

 

laura

Laura Hyle, 33, FM (puheviestintä).
Elisalla viestinnän kesäharjoittelijana vuonna 2008, ja harjoittelun jälkeen toimi vuoden ajan tiedottajana samassa tiimissä. Sen jälkeen työskenteli 7 vuotta erilaisissa viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä mm. mainos- ja viestintätoimistoissa. Palasi Elisalle joulukuussa 2015 viestintäpäälliköksi.

 

 

ville

Ville Landtman, 28, KTM (markkinointi ja johtaminen).
Työskenteli Elisan viestinnässä ElisaxSlush-projektin vetäjänä viime kesästä jouluun. Projektin päätyttyä Ville sai vakituisen paikan Development Managerina Elisa IoT -tiimissä.

 

 

pia

Pia Andersin 24, KTM (Information and Service Management).
Työskenteli Elisa Kirjassa liiketoiminnan harjoittelijana kesällä 2014. Elokuussa 2015 ovi aukesi uudelleen Elisaan ICT Leadership Trainee Program -ohjelmaan, josta Pia siirtyi vakituiseksi työntekijäksi Elisa Viihteen tiimiin Business Analystiksi.

 

 

noora

Noora Hostikka, 28 vuotta, tradenomi.
Tuli Elisaan töihin viisi vuotta sitten harjoittelijaksi. Nyt työskentelee Tuotanto-yksikön viestintäpäällikkönä ja istuu Tuotannon johtoryhmässä.

Tutustu työmahdollisuuksiin Elisalla.