Matematiikan opettelu sujuu pelaamalla helpommin kuin kirjasta pänttäämällä. Mobiilipelejä löytyy niin ekaluokkalaisten kuin lukiolaisten tarpeisiin – ja kaikkea siltä väliltä. Valitse lapsellesi sopivin.
Teksti: Olli-Pekka Komonen
1. Peruslaskutoimituksia leikkien
Pöllögrafiikalla varustettu Oojle opettaa peruslaskutoimituksia uudella tavalla alakouluikäisille. Oojle antaa tehtävästä valmiin lopputuloksen, ja kasan numeroita sekä laskumerkkejä, jotka pitää osata yhdistellä oikeaan järjestykseen. Mikäli laskutehtävän saa valmiiksi ennen aikarajan umpeutumista, kuoriutuu uusi pöllönpoikanen. Maksullisessa versiossa laskuja tehdä myös vaihtoehtoisin aikarajoituksin.
Saatavilla: Android, iOS (iphone ja ipad)
Hinta: Ilmainen tai mainokseton 0,99 € (iOS)
2. Peruslaskuista tilastomatematiikkaan
Matikkakunkku opettaa matematiikkaa peruslaskutoimituksista murtolukuihin, geometriasta tilastoihin ja yhtälöihin. Ohjelmasta on eri versioita eri-ikäisille ekaluokkalaisista yläasteikäisiin. Keskiaikateemaan puetussa opetuspelissä pelaaja luo hahmon ja valitsee haluamansa aiheen oppikirjan, kuten geometrian tai potenssilaskun. Aihealueesta tulee ruudulle tehtäviä. Oikea vastaus pitää valita neljän vaihtoehdon joukosta sormella tökkäämällä. Osioita suorittamalla etenee vaativampiin tehtäviin ja maanviljelijästä kunkuksi.
Saatavilla: Android, iOS (iPad ja iPhone)
Hinta: Kokeiluversio iOSille ilmainen. Täysversio iOSille 1,99 euroa, Androidille 1,79 euroa.
Matikkakunkku junior (6-12-vuotiaille)
Matikkakunkku (10-vuotiaasta ylöspäin)
Matikkakunkku juniori (6-12-vuotiaille)
Matikkakunkku (10-vuotiaasta ylöspäin)
3. Matikkaa kisaillen
Math Duel (suomeksi MatikkaPelit) motivoi mahdollisuudella kisailla ystävän kanssa päässälaskutaidoissa. Kaikki tehtävät ovat yhteen-, vähennys-, kerto- tai jakolaskuja, ja ohjelma tarjoaa kolme vaihtoehtoa joista valita. Vaikuttaa aluksi helpolta, mutta lukujen kivutessa kolminumeroisiksi laskeminen ei enää olekaan niin yksinkertaista. Puhelinta pidetään pelatessa pöydällä pelaajien välissä, ja molemmat saavat ratkottavakseen samat tehtävät. Ensin oikein vastannut saa pisteen, väärästä vastauksesta puolestaan vähennetään piste. Ensin kymmenen pistettä saavuttanut pelaaja voittaa. Kaikenikäisille sopiva kisailupeli.
Saatavilla: Android, iOS, Windows Phone
Hinta: Ilmainen
4. Yhtälöt tutuiksi
Jos peruslaskutoimitukset jo sujuvat, mutta yhtälönratkaisu yskittää, kannattaa kokeilla DragonBox Algebraa. Ohjelmaa on tutkittu mm. Washingtonin yliopistossa tuhansilla koululaisilla, joista lähes kaikki osasivat ratkoa yhtälöitä vain tunnin pelaamisen jälkeen. Ohjelma on myös palkittu maailman parhaana ”vakavana” pelinä. Ainoa haittapuoli on korkeahko hinta. Sopii yläasteikäisistä ylöspäin.
Saatavilla: Android, iOS (iPhone ja iPad)
Hinta 7,99 – 9,36 euroa.
5. Loogista ajattelua päättelypelillä
Päättelypelit opettavat loogista ajattelua ilman numeroita. Pelkkien erilaisten vänkyröiden valitseminen on hieman tylsää, joten Loopy vie idean askelta pidemmälle. Ruudulle on sijoitettu graafisia kuvioita, joista pitää pyörittelemällä muodostaa ehjiä kokonaisuuksia. Helpolta tuntuvaa ideaa on vaikeutettu erittäin tiukalla aikarajalla. Lisäelämiä on pelissä rajallisesti, ja niitä menettää, jos ei pysy aikarajoissa. Uusia elämiä saa odottamalla tai maksamalla. Sopii kolmosluokasta ylöspäin.
Saatavilla: Androidille
Hinta: Perusversio ilmainen, lisäelämiä ja peliaikaa rahalla.
Vinkit antoi pedagoginen asiantuntija Antti Peltoniemi Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri/Onervasta.
Haluatko lisää vinkkejä lasten tietotekniikan käyttöön liittyen? Lue lisää artikkeleita täältä.