Tiedätkö mitä uraäiti ajattelee? Lue nämä 5 kirjaa erilaisista äideistä

Äitienpäivän kirjatärpeissä tavataan taiteilijaäiti, uraäiti, adoptioäiti, uupunut äiti ja boheemi isoäiti — viisi keskenään erilaista tarinaa ja tapaa kohdata äitiys.

Teksti: Sara Nykänen

41462_Andersen_Astrid Lindgren_PÄÄ_KSS.indd

Jens Andersen: Tämä päivä, yksi elämä — Astrid Lindgrenin elämä

”Lapset ovat alusta asti olleet suuri rakkauteni.”

Mistä on kyse? Rakastetun lastenkirjailijan elämäkerta on lämminhenkinen kasvutarina. Nuorena äidiksi tullut Astrid Lindgren joutui elämään erossa esikoislapsestaan viisi ensimmäistä vuotta, ja kokemus vaikutti epäilemättä laajan tuotannon taustalla. Kerronta jättää onneksi runsaasti tilaa Lindgrenin viisaille ajatuksille kasvatuksesta ja lasten sisäisestä maailmasta.

Lue tämä jos: Innostut koskettavista taiteilijatarinoista. Lindgrenin näkemyksillä on paljon annettavaa nykyvanhemmillekin. Syvä suositus myös kaikille aikuisille Peppi-faneille.

Erityistä: Lindgren oli koko ikänsä innokas leikkijä, ja kiipesi muun muassa 70-vuotiaana kesken haastattelun radiomastoon.

 

Tutustu myös näihin:

0BTC_tahdon_voimalla_kansi.indd

Hillary Rodham Clinton: Tahdon voimalla

”Haluan rikkoa rajoja naisten ja tyttöjen puolesta niin pitkälle kuin vain voin.” 

Mistä on kyse? Tuhdin omaelämäkerran punaisena lankana kulkee Hillary Clintonin ura Yhdysvaltojen ulkoministerinä vuosina 2009–2013. Clinton vie lukijansa neuvottelupöytiin ja kulissien taakse – ja kertoo suorasanaiseen tyyliin mielipiteensä muun muassa Vladimir Putinista. Naisten oikeudet ovat erityisen lähellä Clintonin sydäntä.

Lue tämä jos: Lähihistoria ja maailmanpolitiikka innostavat. Clinton kirjoittaa viihdyttävästi, ja teos uppoaa hyvin myös niihin lukijoihin, jotka eivät ole aiemmin perehtyneet aiheisiin.

Kansi-5

Lilly Korpiola: Pitkä tie äidiksi

”Tuntui kuin olisin kaivannut juuri tätä poikaa koko elämäni ajan.” 

Mistä on kyse? Lilly Korpiola adoptoi miehensä kanssa kouluikäiset veljekset Intiasta, ja kirjassa hän käy läpi koko adoptioprosessin: alun lapsettomuushoidot, reissut intialaiseen lastenkotiin, poikien sopeutumisen ja vanhemmissa heräävät tunteet. Korpiola on myös haastatellut teokseen ison joukon asiantuntijoita ja muita adoptiovanhempia.

Lue tämä jos: Yhteiskunnallinen ajattelu ja erilaiset perhemallit kiinnostavat. Punnitut mietteet esimerkiksi vanhemmaksi kasvamisesta, kotiäitiydestä ja rasismista koskettavat yhtä lailla kaikkia vanhempia. Adoptiovanhemmille teos toimiinee pätevänä vertaistukena ja tietopankkina.

kansi-6

Pauliina Vanhatalo: Keskivaikea vuosi

”Voiko sängystä käsin olla tarpeeksi hyvä äiti? Pitääkö jaksaa seisoa? Täytyykö mennä keittiöön saakka? Onko pakko kyetä puhumaan?” 

Mistä on kyse? Kun kirjailija ja kahden lapsen äiti Pauliina Vanhatalo sai masennusdiagnoosin, hän päätti heti jalostaa päiväkirjamerkintänsä kirjaksi. Teos on rehellistä avautumista voimattomuudesta, riittämättömyyden tunteesta äitinä ja puolisona. Toipuminen alkaa, kun Vanhatalo alkaa ymmärtää paremmin itseään ja introverttia puoltaan.

Lue tämä jos: Olet joskus uupunut, joko totaalisesti tai vaikka vain keittiössä kasvavaan tiskivuoreen. Teoksesta voi helposti löytää tunnistettavia ajatuksia ja piirteitä, vaikkei olisi masennusta sairastanutkaan. Vanhatalon perhe-elämästä lukee samanlaisella ahaa-elämyksiä tuottavalla vimmalla kuin Knausgårdin Taisteluni-sarjaa

9789513184711_dustjacket.indd

Merete Mazzarella: Aurinkokissan vuosi 

”Elämä jatkuu, mutta se ei ole ensisijaisesti eläkeläiselämää vaan elämää.” 

Mistä on kyse? Merete Mazzarella on elänyt omaa elämäänsä, vaikka puolisot, lapset ja yhteisö ovat välillä kohotelleet kulmiaan. Tyyli on yhtä varma kirjailijan täyttäessä 70-vuotta. Tärkeintä teoksessa ovat rakkaus, Mazzarellan tuore avioliitto ja ajatukset vanhenemisesta. Myös suhde lapsiin ja lapsenlapsiin sekä edesmenneen äidin elämä nousevat aika ajoin pintaan.

Lue tämä jos: Olet valmis kuuntelemaan lohduttavia ajatuksia itseäsi viisaammalta. Mazzarellan kirjoitukset puhuttelevat ja inspiroivat kaiken ikäisiä.

Etsitkö eväitä digitaaliseen vanhemmuuteen? Lue lisää täältä.