5 sovellusta, jotka auttavat oppimaan

Sovellukset voivat olla avuksi lapsille, joilla on oppimisvaikeuksia. Tutustu näihin sovelluksiin, jotka tuovat uusia ulottuvuuksia esimerkiksi kielten ja matematiikan opiskeluun.

Teksti: Elina Jäntti

voicedream

Lukivaikeuksiin: Voice Dream

Voice Dream -sovellus on lukemisen apuväline, joka kääntää eri muodoissa olevat sähköiset tekstiformaatit ääneksi. Sovelluksessa on muun muassa helppokäyttöinen play/pause-näppäin, ja äänensävyä ja lukunopeutta voi muokata itselle sopivaksi. Oppimista tukee, että luettava teksti on samaan aikaan älylaitteen näytöllä luettavissa. Voit myös muokata tekstiä esimerkiksi tekemällä sekaan omia lisäyksiä, muuttaa tekstin kokoa tai rajata tai korostaa eri kohtia, mikä helpottaa hahmottamista. Sopii esimerkiksi lapsille, joilla on lukemisen erityisvaikeus eli dysleksia, tai kaikille niille, jotka haluavat kuulla kirjoitetun tekstin luettuna.

Hinta: Androidille 11,36 €, Applelle 14,99 €

itunes

 

android

 

10monkeys

Tueksi matematiikkaan: 10monkeys

Jos kertotaulut eivät jää mieleen tai matematiikan opiskelu on tahmeaa, 10monkeys-pelin avulla osaamista voi vahvistaa mukavalla tavalla. Pedagogien kehittämässä ja Suomessa suunnitellussa pelissä vapautetaan ansaan jääneitä apinoita ratkomalla kertotauluja. Peli sisältää 10 helposti vaihdettavaa minipeliä: kertotaulut kahdesta kymmeneen sekä avoimen kertotaulun. Helppokäyttöisyys ja hauska ilme auttavat oppimista. Kun kaikki kertotaulut on ratkottu, voi yrittää rikkoa omia ennätyksiä laskemalla laskut nopeammin tai virheettömämmin. Lapsille, joille numeroiden hahmottaminen on hankalaa.

Hinta: Applelle 2,99 €, Androidille ilmainen.

 

 

itunes

 

android

 

playandlearn

Helpompaa kielten oppimista:

Pelaa ja opi kieliä (Play and Learn Languages)

Pelaa ja opi kieliä -sovellus tukee eri kielten oppimista tekstin, kuvien ja äänen avulla. Aseta ohjelmaan oma äidinkielesi sekä kieli, jonka haluat oppia. Näin voit harjoitella esimerkiksi englantia, ruotsia, espanjaa, saksaa tai venäjää. Sovelluksessa on erilaisia harjoituksia ja pelejä, joilla voi muun muassa arvuutella oikeaa sanaa kuvien avulla, harjoitella sanan ääntämistä tai treenata kirjoittamista. Kuvat, äänet ja pelillisyys tukevat erilaista oppijaa.

Hinta: Ilmainen

 

 

itunes

 

android

 

simple mind

Kokeisiin valmistautumiseen:

Popplet tai Simple Mind

Jos kokeet lähestyvät ja tärkeitä sisältöjä on vaikea hahmottaa, Popplet- tai SimpleMind-sovelluksen avulla ydinsisällöt voi tehdä ajatuskartaksi. Sovelluksiin voi muun muassa kirjata muistiinpanoja, linkata nettisisältöjä ja liittää kuvia, ja rakentaa kokonaisuuden helposti hahmotettavaksi ajatus- tai miellekartaksi. Sopii myös esseen tekemisen helpottamiseen tai kielten opiskeluun, kun halutaan yhdistellä eri tietoja tai hahmotella kokonaisuuksia. Hyödyttää oppilaita, jotka tarvitsevat visualisoinnin apuvälinettä ajattelun ja oppimisen tueksi. SimpleMind-sovellukseen muistiinpanot voi myös puhua. Yläkouluikäisille.

Hinta: Poppletin suppeampi versio ilmainen, maksullinen 7,99€, SimpleMind ilmainen.

 

 

Popplet:

itunes

 

Simple mind:

android

 

muistiinpanot

Hitaalle kirjoittajalle: iPadin Muistiinpanot

iPadin oma Muistiinpanot-sovellus on mainio apu, kun tarvitaan tukea kirjoittamiseen. Sovellus kirjoittaa kaiken puhutun kielen tekstiksi, kun valitset perinteisen kirjoittamisen sijaan sanelu-asetuksen. Hyvä apu sähköisten tehtävien kirjoittamisen helpottamiseen, jos kirjoittaminen on hidasta tai työlästä tai jos kirjoituksissa on paljon kirjoitusvirheitä. Muistiinpanosovellus löytyy iPadista automaattisesti.

 

Vinkit antoi apuvälineasiantuntija Pauli Sarsama Erilaisten oppijoiden liitosta ja Apuvälinekeskuksesta. Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2016. 

Lue seuraavaksi:

>Näin rohkaiset lastasi lukemaan

>Tutustu myös videokursiiin, joka opettaa lapsille koodaamista

>Lue myös: Robottikoulussa opitaan algoritmeja