7 keinoa: Kohti parempaa arkea

Kun yhdistetään ruuhkavuodet ja syksy, tuloksena voi joskus olla kaaos. Näillä seitsemällä keinolla saat arkeen helpotusta ja järjestystä.

Teksti: Meri Nykänen

 

1. Testaa sähköistä kalenteria

Jääkaapin ovessa roikkuvassa perhekalenterissa on puolensa, mutta menoja täytyy suunnitella usein muualla kuin omassa keittiössä. Sähköisen kalenterin voi jakaa perheenjäsenten kanssa, jolloin päiville ei tule tuplabuukkauksia. Jos perheessä on isoja lapsia, kalenterin voi jakaa myös heidän kanssaan.
Suosituin ja näppärimmäksi sanottu sähköinen kalenteri on Googlen jaettu kalenteri, johon käyttäjät pääsevät Gmail-tunnuksillaan. Kalenteri ei maksa mitään, ja sitä voi käyttää muissakin kuin Android-laitteissa. Kun kaikilla on kalenteri omassa puhelimessaan, se myös kulkee aina mukana.

 

2. Tilaa kauppakassi kotiin

Mitäs kaupasta? Jos kysymystä alkaa suunnitella työpäivän päätteeksi kaupan hyllyjen välissä, ideat ovat todennäköisesti vähissä. Testaa, olisiko viikon ruokalistan suunnittelusta ja ruokakassin tilaamisesta apua. Ruokakasseja toimittavat muun muassa:

FOODIE www.foodie.fi
Täältä voit tilata ostokset S-ryhmien (mm. Prismat ja Alepat) kaupoista kotiovelle. Sivuilta löytyy myös reseptejä ja apua kauppalistan suunnitteluun.

RUOKA.NET www.ruoka.net
Päivittäistavaraverkkokauppa, joka toimittaa tavarat suoraan tukusta asiakkaan luokse.

KAUPPAHALLI24 www.kauppahalli24.fi
Tuoretta ruokaa ja pientuottajien tuotteita kotiovelle.

 

3. Ulkoista ruokalista

Jos haluat vielä valmiimpaa palvelua, voit tilata kolmen tai viiden päivän ruuat ovellesi resepteineen ja niihin kuuluvine raaka-aineineen. Samalla pääset testaamaan uusia reseptejä. Kasseja toimittavat muun muassa:

MIDDAG www.middag.fi

SYÖ HYVIN www.syohyvin.fi

KEITTIÖKAVERI www.keittiokaveri.fi

 

4. Järjestä pipot paikoilleen

Lapsiperheen eteinen on täynnä saappaita, tennareita, hanskoja, pipoja ja kuravaatteita – useimmiten sekaisin pitkin lattioita. Jos jatkuva siivoaminen ei auta, on aika ottaa järeämmät keinot käyttöön. Japanilainen Marie Kondo on kehitellyt menetelmän, jonka avulla koti pysyy siistinä ja kirjoittanut oppaan KonMari – siivouksen elämänmullistava taika (Bazar).

Kondon ideana on käydä kaikki kodin tavarat läpi ja säilyttää vain ne, jotka tuottavat iloa. Sen jälkeen kaikille tavaroille mietitään oma paikkansa. Kun tavaroita ei ole liikaa, ne myös pysyvät siellä, missä pitääkin. Siitä, tuottavatko päiväkotilapsen kurahousut varsinaisesti iloa, voi olla montaa eri mieltä. Kondon sääntöjä on ehkä hieman muuteltava lapsiperheelle sopivaksi, mutta perusidea on nerokas.

 

5. Ota apua vastaan

Pärjäämisen kulttuuri elää syvällä suomalaisen vanhemman sielussa. On kuitenkin tärkeämpiäkin asioita kuin pelkkä pärjääminen: esimerkiksi yhdessäolo niin, että kaikilla on oikeasti aikaa. Arki, jossa jokainen vain yrittää selvitä päivästä toiseen, alkaa nopeasti tympiä kaikkia.

Mieti, voisivatko isovanhemmat tai päiväkorikavereiden vanhemmat hakea lapsen yhtenä päivänä viikossa. Tai voisivatko vanhemmat tehdä yhtenä päivänä viikossa pitkät päivät töissä ja yhtenä lyhyemmät? Entä voisiko kotiin tilata siivoojan kerran kuussa? Jos lähipiiristä ei löydy lastenhoitoapua kotiin, sitä saa esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta.

 

6. Puhu työpaikalla

Perheen ja työn onnistunut yhdistäminen on sekä työntekijän että työnantajan etu. Pomon kanssa kannattaa keskustella siitä, millaisia mahdollisuuksia työpaikalla on edistää työntekijän ja hänen perheensä hyvinvointia: voiko työajoissa joustaa, tehdä lyhennettyä viikkoa tai etätöitä?

Jos työnantaja ei tule vastaan, kokeile hakea työkaluja ja apua työnohjauksesta tai työterveyshuollosta. Täällä voit testata, onko työpaikkasi perheystävällinen. Itkuvaroitus: avaussivun video saattaa saada hanat auki – ja ehkä tuntemaan piston sydämessä, jos olet tehnyt viime aikoina liikaa töitä.

 

7. Harjoittele uusia tapoja

Jos elämä kotona tuntuu yhdeltä suurelta työleiriltä, josta ei ole ulospääsyä, kannattaa pysähtyä miettimään: Haluanko elää näin? Voisiko tehdä asialle jotain? Millaisia keinoja ruuhkavuosista selviytymiseen on olemassa? Jos oma kelailu ei johda muuhun kuin ahdistukseen ja paluuseen vanhaan, niin kannattaa hakea neuvoja vaikka perheneuvolasta, Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta tai kirjoista. Esimerkiksi kirja Ruuhkataidot - Iloa vanhemmuuteen (Duodecim) sisältää kymmenen taidon ohjelman, jonka avulla vanhemmat saavat arjen pyörimään paremmin. Käytännön harjoitukset auttavat ajattelemaan asioita ja tapoja uusiksi.

Kymmenen minuuttia omaa aikaa bussissa? Laadukasta ja kätevästi mukana kulkevaa luettavaa löydät Elisa Kirjasta.