7+1 digitrendiä vuodelle 2016

Tunnetko alkavan vuoden digitrendit? Lue tämä ja olet kartalla. Elisan asiantuntijat listasivat tärkeimmät suomalaisten arkielämään vaikuttavat digitaaliset trendit vuonna 2016.

 

1. Kodit muuttuvat älykkäämmiksi

Älypuhelimiin ja internetiin yhteydessä olevat kodin laitteet, lukot ja mittausanturit tekevät kodeista ja vapaa-ajan asunnoista käytännöllisempiä, turvallisempia ja säästäväisempiä. Koti säätää itse energiankulutusta ja lämmitystä optimaaliseksi, ja säästää samalla rahaa. Älypuhelimen ruudulta voi reaaliaikaisesti seurata, mitä esimerkiksi mökillä tapahtuu. Kodin mittausanturit kertovat kosteusvuodoista ja muista haavereista heti niiden tapahtuessa.

 

2. Älypuhelimet yhä vahvemmaksi osaksi arkea

Älypuhelimet on jo lähes kaikilla, mutta vuonna 2016 ne ovat yhä vahvemmin osa arkea erilaisten älykkäiden, elämää helpottavien sovellusten ansiosta. Ruokaa tilataan niiden avulla, samoin ostokset tehdään ja terveyttä seurataan mobiilisovelluksilla. Mobiililaitteet seuraavat unen laatua ja pituutta. Ne lähtevät lenkille ja kuntosalille mittaamaan ja arvioimaan suorituksiamme. Älypuhelimet ovat yhä useammin myös lompakoita, joilla on helppo maksaa varsinkin pieniä ostoksia.

 

3. Lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus yleistyvät

Startup-konferenssi Slushissa pystyi jo kokeilemaan, miten kotoa voi kiivetä maailman korkeimmalle vuorelle Everestille. Lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus eivät kuitenkaan ole vain matkailua ja pelejä, vaan myös terveydenhoitoa. Lääkäri voi tutkia ja hoitaa potilasta niin lisätyn todellisuuden kuin virtuaalitodellisuuden keinoin, mikä mullistaa terveydenhoitoa. Koulutuksessa oppitunnit muuttuvat, kun huippuopettajat pystyvät opettamaan yhden luokan sijaan kymmeniätuhansia oppilaita samaan aikaan uusilla tavoilla. Työpaikoilla videoiden ja virtuaalisovellusten avulla etätyöstä tulee ryhmätyötä.

 

4. Yhä useampi tavara liittyy nettiin

Tutkimuslaitos Gartner on ennustanut, että vuoteen 2020 mennessä yli 20 miljardia esinettä ja asiaa on liittynyt nettiin. Jo alkavana vuonna Internet of Things (IoT) tulee pitkän odotuksen jälkeen vauhdilla suomalaisten koteihin tuotteina ja palveluina. Auton voi paikantaa vaikka ostoskeskuksen parkkipaikalta. Karanneet lemmikit jäljitetään paikannussirun avulla ja kadonneet älyavaimet ja -puhelimet kertovat sijaintinsa. Älypuhelimen sovellusten avulla voi ohjata kodin viihdelaitteiden lisäksi kaikkia muitakin kodinkoneita. Tulemme näkemään innovaatioita, joita emme vielä osaa edes haluta. Tietoturvan merkitys kasvaa, kun yhä useampi asia ja esine liittyy nettiin.

 

5. Vanhemmat ikäluokat ottavat uuden teknologian omakseen

Yli 55-vuotiaiden tabletin omistajien määrä on lyhyessä ajassa kaksinkertaistunut ja tämä kehitys jatkuu myös vuonna 2016. Yhteisöpalvelujen, kuten Whatsappin käyttö, kasvaa suhteellisesti eniten yli 65-vuotiaiden joukossa. Vanhemmat ikäluokat ottavat isoin harppauksin käyttöön sitä teknologiaa ja digitaalisia palveluja, joita nuoremmilla jo on. Digitaalisten valvonta- ja turvallisuuspalvelujen käyttämisessä yli 65-vuotiaat ovat Suomessa jo ykkösiä kaikista ikäluokista.

 

6. Yksityisyyden raja hälvenee

Käsitys yksityisyydestä muuttuu. Yksityisyyden menettämisen peloista huolimatta etenkin nuoret ovat valmiita luovuttamaan entistä enemmän tietoa itsestään saadakseen palveluja, joita haluavat. Paikannukseen perustuvien sosiaalisten palveluiden käyttö kasvaa ja niiden käyttäjät jakavat kavereilleen sijaintitietojaan. Sisätilojen paikannusteknologiat yleistyvät ja kuluttajat luovuttavat itsestään tietoa saadakseen parempaa palvelua. Tämä kansainvälinen trendi pakottaa yritykset palvelemaan asiakkaitaan entistä paremmin ja huolehtimaan asiakastiedon suojaamisesta.

 

7. Työ muuttuu free-pohjaisiksi projekteiksi

Yhä useampi työntekijä käyttää erilaisia digitaalisia työsovelluksia ja alustoja siirtäessään työtä paikasta riippumattomaksi. Freelancereiden perustamat projektikohtaiset tiimit korvaavat alihankintaa tekeviä yrityksiä. Uusissa työpaikoissa ei ole jokaiselle omaa paikkaa, vaan etätyö yleistyy. Osa työntekijöistä työskentelee yleisissä työhuoneissa varsinaisen palkanmaksajan tarjoamien tilojen sijasta. Uusia työhubeja ja työhuoneita syntyy kasvavalle määrälle yksinyrittäjiä.

 

+1 Suomalainen luottaa omaan 4G-yhteyteen

Digitrendit ovat pääsääntöisesti maailmanlaajuisia, ainakin länsimaailmanlaajuisia. Suomessa on yksi digitrendi: kun muualla maailmassa wifi-verkot edelleen yleistyvät, Suomessa 4G-mobiiliverkko jyrää pääasiallisena yhteystapana. Suomalaisilla on omat sim-kortit muun muassa tableteissa. 4G-verkkojen suosio on kasvanut Suomessa nopeasti ja Viestintäviraston mukaan jo yli 95 prosenttia suomalaisista asuu nopean 4G-verkon kuuluvuusalueella. Elisa on panostanut voimakkaasti 4G-verkon rakentamiseen. Elisan kattavan ja nopean 4G-verkon alueella asuu yli 97,5 prosenttia suomalaisista.

 

Trendien listaamisessa asiantuntijoina: liiketoimintajohtaja Matias Castrén, liiketoimintajohtaja Jan Virkki, kehitysjohtaja Kimmo Pentikäinen, Head of Discovery Annakaisa Häyrynen ja johtaja Taru Jussila Elisalta.

Lue myös, kuinka terveydenhoito muuttuu tulevaisuudessa.