”Aina voi ja kannattaa oppia uutta”

Elokuvat ja sarjat täyttävät Laura Kuulasmaan työpäivät. Sitä hän ei olisi osannut kuvitella aloittaessaan uransa Elisalla 16 vuotta sitten.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Paula Virta

 

laura2

 

Nimi, Laura Kuulasmaa, 39, Koulutus Helsingin kauppakorkeakoulu, KTM, Elisalla vuodesta 2000, Työ Business Manager, Elisa Viihde content users, Harrastus lattaritanssit, zumba.

”Vastaan Elisa Viihteen tilausvideoliiketoiminnasta (videovuokraamo sekä ohjelmakirjastot) sekä sisällönhankinnasta (elokuvat ja sarjat). Aiemmin olen ollut mm. digitaalisen musiikin kauppaa perustamassa, laajakaistaliiketoiminnassa ja Elisa Kirjassa lanseeraamassa ensin Elisa Äänikirjan 2010 ja sitten Elisa Kirjan e-kirjoineen. ”

Kokousarkea ja ensi-iltajuhlia

”Työni Elisa Viihteessä on olla ikään kuin oman alueeni toimitusjohtaja. Johdan kaikkea Elisa Viihteen elokuviin ja sarjoihin liittyvää toimintaa sopimusneuvotteluista elokuvien levittäjien ja tv-ohjelmien tuottajien kanssa aina markkinointiin ja kuluttajamyynnin sekä asiakaspalvelun ohjaamiseen. Esimerkiksi alkuperäissarjojen hankkiminen on pitkä prosessi, johon liittyy erilaisiin tuotantoideoihin tutustumista, valitun tuotannon työstämistä ja sopimusten laatimisia. Downshiftaajat-draamakomedia oli produktio, jota vedin ihan keskustelujen aloittamisesta asti siihen, että järjestimme sen markkinoinnin ja asiaan kuuluvat lanseerausjuhlat.

Työpäivät kuluvat yleensä pitkälti erilaisissa neuvotteluissa ja kokouksissa. Iltaisin on vielä lähes joka viikko 1-2 edustustilaisuutta. Osa on alan verkostoitumista, osa ensi-iltajuhlia ja viihdegaaloja. Onneksi minulla on joustava aviomies, jolla on säännölliset työajat ja joka hoitaa iltaisin lapsia.”

Sattumat ovat tehneet hyvää uralleni

”Opiskelin Helsingin kauppakorkeakoulussa markkinointia pääaineena ja tietojärjestelmätiedettä sivuaineena. Elisalle päädyin sattumalta. Ystäväni oli valittu HPY:lle tekemään gradua digitaalisen musiikin jakelusta, mutta hän saikin yllättäen työpaikan ja diilasi gradupaikan minulle. Parin viikon päästä HPY muuttui Elisaksi ja digitaalisen musiikin kaupan projekti emma.fm vei mukanaan. Minut vakinaistettiin nopeasti.

Musiikkia myytiin siihen aikaan lähinnä tietokoneisiin. Sitä pystyi ostamaan myös Nokian ensimmäiseen multimediakännykkään, mutta sinne mahtui ehkä vaivaiset viisi biisiä. Olimme edellä aikaamme, ja palvelu suljettiin muutaman vuoden päästä. Kun nykyään kuulen Anssi Kelan Nummelan, tulee elävästi nuo ajat mieleen. Se oli 2000-luvun myydyin albumi ja meillä demo-biisinä.”

laura4

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta

”Uskon, että uuden toimialan voi omaksua vuodessa. Olen itse ollut Elisalla 16 vuotta mutta saanut mahdollisuuden vaihtaa toimialaa neljä kertaa yrityksen sisällä. Kun menin Elisan digitaalisen musiikin jakelua kehittävään projektiin, en tiennyt mitään musiikkialasta. Parin vuoden päästä tunsin kaikki levy-yhtiöiden pomot sekä alan toimintalogiikan. Olen oppinut kaiken tekemällä. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan osata itse. Riittää, että ymmärtää alaa. En osaa vieläkään koodata, mutta olen 16 vuotta ohjannut ohjelmistokehittäjien työtä. Kun innostuu työstään, silloin sen oppii nopeasti.

Olen onnekas, koska olen saanut seurata läheltä sitä, miten Elisa on muuttunut teleoperaattorista monimuotoiseksi sisältöjen tuottajaksi ja välittäjäksi. On ollut huikeaa nähdä, miten Elisasta on tullut seitsemän vuoden aikana Suomen suurin sähköinen kirjakauppa ja suurin digitaalinen videovuokraamo sekä suosituin viihtymisen palvelu.”

Naiset ovat turhan vaatimattomia

”Isosiskoni on esikuvani työelämässä. Hän on lääkeyrityksen johtoryhmän jäsen ja henkilöstöjohtaja. Hän on johdon assistenttina toiminut kielenkääntäjä, joka teki keski-iässä MBA-tutkinnon ja eteni johtotehtäviin.

Usein naisjohtajat ovat liiketoiminnan tukitoiminnoissa viestintä- ja henkilöstöjohtajina, mutta naisia pitäisi saada vielä enemmän liiketoiminnan johtotehtäviin. Sinne, missä päätökset tehdään. Monet naiset eivät kuitenkaan hae paikkoja, jos he täyttävät vain 8 kohtaa 10 vaatimuksesta. Miehet taas eivät näe esteenä, jos eivät täytä työpaikkahakemuksen kaikkia vaatimuksia.

Olen tyytyväinen siihen, että Elisalla on tuettu naisten ja nuorten uria. Meillä oli vastikään esimerkiksi kick-off tapaamisille, jossa nuoret elisalaiset saavat tavata talon senioreita oppimisen merkeissä. Meillä ei ole myöskään tavatonta, että mies jää pitkälle hoitovapaalle.”

kuvapari2laura

laura3_leikattu

Lattaritanssit auttavat irti työasioista

”Olen harrastanut 20 vuotta lattaritansseja ja rakastan zumbaa. Meillä on työpaikalla loistava zumba-tunti, jolla haluan käydä aina kuin voin. Kollegat tietävät, että on ihan turha sopia palaveria zumba-tunnin kanssa samaan aikaan. Jos lapsi on kipeä, otan lastenvahdin, jotta pääsen zumbaamaan mahtavan Heidi-vetäjän tunnille. Kuntosalille en ole innokas lähtemään, mutta zumballa nollaan.”

Ihmiset ja yhteisöllisyys ovat parasta

”Asun Kannelmäessä lähes 200 rivitaloasunnon taloyhteisössä ja harrastan vapaa-ajalla taloyhtiön hallitustoimintaa puheenjohtajana. Parasta taloyhtiössämme on yhteisöllisyys. Se luo turvallisuutta.

Myös töissä meillä on yhteisöllisyyttä, jota lisää avokonttorissa työskentely. Se on inspiroivaa ja lisää tiedon kulkua. Minulla ei ole ollut omaa työhuonetta yli 10 vuoteen, enkä haluaisi sellaista. Tarvittaessa voi etätyöskennellä tai mennä vaikka Mummola-nimiseen huoneeseen, jos pitää tehdä rauhaa vaativaa työtä.

Parasta työssäni ovatkin ihmiset, joiden kanssa saan tehdä tätä työtä. Niin paljon erilaisia alansa ammattilaisia niin talon sisällä kuin yhteistyökumppaneina: koodareista sisältöjen tuottajiin, ohjaajiin ja näyttelijöihin. Nautin siitä, että saan olla luovien ihmisten kanssa tekemisissä niin erilaisissa ympäristöissä, ICT-maailmasta tv-sarjan tekoon.”

 

Elisalainen-2

 

3 asiaa, jotka työ on minulle opettanut

  • Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta.
  • Intohimo syttyy asioihin perehtymällä, ja kaikesta voi innostua.
  • Aina ei voi vaikuttaa asioihin, mutta omaan asenteensa voi vaikuttaa.