Mikä on Assembly? Opas vanhemmille ja ensikertalaisille

Assembly-festivaali on vuosien varrella kasvanut sisäpiirin tapahtumasta tuhansien tekniikkaharrastajien juhlaksi. Mutta mitä osallistujan tulee tietää?

Teksti ja kuva: Tapio Berschewsky

 

Assembly eli puhekielessä assyt on Suomen suurin tietokonekulttuurin tapahtuma. Se kerää yhteen tuhansia tietotekniikan harrastajia. Tämän kesän Assembly alkaa torstaina 4. elokuuta.

Paikalla on tarjolla monenlaista puuhaa. Ohjelmaan kuuluu muun muassa pelikilpailuja, tietokonetaidenäytöksiä, paneelikeskusteluja ja muita esiintymisiä, erilaisten järjestöjen järjestämää tekemistä, tekniikkakauppoja, sekä paljon muuta. Lisäksi tapahtuman tunnelmaan kuuluvat spontaanit kävijöiden järjestämät tempaukset.

Mutta mitä ensikertalaisen tai kävijän vanhemman tulisi tietää ennen Assemblya? Ainakin nämä asiat:

 

Teineille sopiva tapahtuma

Assykansan keski-ikä on vuosien varrella laskenut tasaisesti. Nykyään Assemblyilla näkee säännöllisesti hyvinkin nuoria ihmisiä nauttimassa viikonlopusta ympäristössä, jossa tietokoneita, puhelimia, tabletteja ja muita teknisiä laitteita pääsee käyttämään kaverien kanssa yhdessä. Tyypillinen kävijä on teini-ikäinen. Monille ensimmäinen Assembly ajoittuu jo yläasteen alkuun. Assyilla näkee kuitenkin myös paljon aikuisia, jotka ovat käyneet tapahtumassa jo vuosikymmenen tai pari.

Assemblyt on lähtökohtaisesti turvallinen tapahtuma. Paikalla on järjestyksenvalvojat ja ensiapuhenkilökuntaa. Assemblyilla ei myydä alkoholia, ja kaikkien laukut tutkitaan paikalle tullessa. Juhlapaikalle ei myöskään päästetä sisään selvästi humaltuneita ihmisiä. Jos tapahtumaan tuo reseptilääkkeitä, mukana pitää kantaa myös reseptiä. Edes sähkötupakointi ei ole sallittua sisällä juhlapaikassa.

Tarkkaa ikärajaa ei ole, mutta tapahtuman virallisella sivulla listataan nuorimmiksi tyypillisiksi kävijöiksi 12-vuotiaat pelaajat. Jos uskaltaisit päästää lapsesi viikonlopuksi siistille leirille, myös Assemblyt sujuvat häneltä luultavasti hyvin.

Vanhemman kannattaa suhtautua assyviikonloppuun nuoren omana viikonloppulomana digitaalisessa todellisuudessa. Tarkoitus on rentoutua  kaverien kanssa digitaalisen viihteen äärellä.

Tärkeintä on pelaaminen

Kaikenlainen pelaaminen on Assemblyillä pääasia. Monet nuoret pelaavat kotonaan nettipelejä ihmisten kanssa, jotka asuvat toisella puolella maata. Yleensä näistä kavereista ei kuule kuin äänen, mutta Assemblyilla heidät pääsee tapaamaan. Se tekee Assyista sosiaalisen tilanteen, jossa monet paitsi näkevät ensimmäistä kertaa verkosta tuttuja kavereita myös löytävät uusia samanhenkisiä ystäviä.

Harrastepelaamisen rinnalla Assyilla on viime vuosina noussut keskeiseen asemaan ammattipelaaminen eli eSports. Suomen huiput ja monet kansainväliset nimet saapuvat ottamaan toisistaan mittaa eri peleissä. Jännittäviä kisoja pääsee seuraamaan niitä varten rakennetuista katsomoista. Kokemus muistuttaa tunnelmaltaan perinteisen urheilukisan seuraamista paikan päällä, vaikka peli onkin virtuaalista.

 

Demojen tekeminen vaatii taitoja muun muassa koodaamisessa, grafiikan tekemisessä, säveltämisessä ja kolmiulotteisessa mallintamisessa.

Demot tuovat tunnelmaa

Demot ovat tietokoneella koodattuja kuvaa ja ääntä yhdistäviä musiikkivideomaisia esityksiä, joiden ympärille Assemblyt aikanaan perustettiin. Vaikka pelit ovatkin nykyään assykansan selvä ykkössuosikki, demot ovat yhä tärkeässä osassa.

Demojen tekeminen vaatii taitoja muun muassa koodaamisessa, grafiikan tekemisessä, säveltämisessä ja kolmiulotteisessa mallintamisessa. Harva pystyy yksinään tekemään isoa ja näyttävää demoa, joten yleensä niitä kehitetään ryhmissä. Demoja tosin on erilaisia, ja teknisesti tiukasti rajoitetut introt ovat usein yhden henkilön kokonaan itse tekemiä.

Muutaman minuutin pituiset esitykset ovat upeita taidon osoituksia, joita usein valmistellaan kuukausia ennen tapahtumaa. Demojen tekijät kilpailevat keskenään niin sanotuissa kompoissa, joissa ensin demot esitetään isolla ruudulla salissa ja sen jälkeen yleisö äänestää niistä parhaat.

Demojen tekijöitä ja demoista kiinnostuneita ihmisiä sekä demotapahtumia kutsutaan yhteisesti nimellä demoscene. Myös Assembly on yhä demoscene-tapahtuma eli demoparty.

Katso tästä Assemblyn demokilpailun viime vuonna voittanut Andromeda Software Developmentin teos Monolith.

 

Konepaikan ottaminen kannattaa

Assemblyille myydään erityyppisiä lippuja. Käytännössä voi joko ostaa konepaikan tai pelkän hengailulipun. Konepaikan ostamalla saa itselleen pätkän pöytää, johon voi tuoda oman tietokoneensa ja muuta tavaraa. Monet rakentavat konepaikastaan hienoja valoinstallaatioita.

Konepaikan ottaminen kannattaa, sillä se on hyvä kiintopiste. Konepaikkaa voi ajatella tyypillisen festivaalin telttana eli paikkana jossa hengataan silloin, kun muuta ei jaksa tehdä - sillä poikkeuksella, että konepaikalla ei saa nukkua.

Konepaikalle palataan rentoutumaan tempausten välissä ja siellä on aina itselle istumapaikka, sähköä, ja verkko. Kun kaveriporukka ottaa yhdessä muutaman vierekkäisen konepaikan, mukana tulee myös turvallisuuden tunne siitä, että omat tavarat, juotavat, syötävät, ja muut asiat ovat turvassa, kun paikalta poistuu vaikkapa vessaan, suihkuun, tai ottamaan torkut.

Konepaikan koosta ja säännöistä löydät tarkempaa tietoa tapahtuman kotisivuilta.

 

Patja mukaan!

Assemblyilla ei ole tarkoitus homehtua koneen ääressä valvoen koko viikonloppua. Paikalla on erillinen tila nukkumista varten.

Käytännössä tarjolla on vähän hiljaisempi juhlista erillään oleva tila, jossa voi levittäytyä lattialle. Kävijän pitää tuoda mukaansa oma makuualusta ja makuupussi. Helposti häiriintyvän kannattaa kantaa mukanaan myös korvatulppia ja jotain millä peittää silmänsä. Isoille ratkaisuille ei ole tilaa, vaan nukkuma-alustojen pitää olla maksimissaan 80 senttiä leveitä.

Tapahtumassa on käytettävissä suihkut ja sauna. Kävijä tarvitsee oman pyyhkeen ja pesuaineet.

Paikalla on 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva Hesburger, joka palvelee nälän yllättäessä, mutta tapahtumapaikalta saa myös poistua ja sinne saa palata, kunhan on ranneke ranteessa.

Vanhemmat eivät pääse sisään tapahtumapaikalle, jos heillä ei ole omaa lippua, vaan heidät käännytetään samassa pisteessä missä tavarat tarkastetaan. Jos lastaan haluaa tavata tapahtuman aikana, kannattaa sopia, että tämä tulee tarvittaessa pääoville moikkaamaan.

Tätä Assembly on:

  • Suomen suurin tietokonekulttuurin tapahtuma.
  • Järjestetään kahdesti vuodessa, kesällä ja talvella. Talvella kävijöitä on noin 4000, kesällä noin 8000.
  • Ensimmäinen Assembly järjestettiin vuonna 1992.
  • Kävijöiden keski-ikä 17 vuotta. Noin 90 prosenttia kävijöistä on miehiä.
  • Assembly Summer järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 4.-7.8.2016.

 

Elisa on Assemblyn yhteistyökumppani. Elisa järjestää Assemblyjen yhteydessä Suomen suurimman sisätiloissa pidettävän drone-kisan. Kisaan on kutsuttu on kutsuttu 16 Suomen parasta drone-lennättäjää, ja yleisö voi seurata näyttävää kisaa paikan päällä. Lisätietoja kisasta: http://edrl.fi/