Elisa ja HAVU etsivät Tubeconissa uusia huippupelaajia 

Elisan ja HAVU Gamingin Havu Akatemia -tapahtumassa etsitään CS:GO:n tuoreet lupaukset. Parhaat löydetyistä pelaajista pääsevät Havun CS:GO-juniorikilpajoukkueeseen.

Teksti: Jenni Junkala Kuvat: Tuomas Kujansuu

 

Elisa Viihde ja Havu Gaming etsivät tulevaisuuden e-urheilukykyjä yhteisissä Havu Akatemia -tapahtumissa, joita järjestetään yhteensä kolme. Tubeconin Havu Akatemiaan odotetaan ennätysmäärää nuoria e-urheilu-urasta haaveilevia.

“Ensimmäinen Havu Akatemia järjestettiin kesäkuussa Oulun Vectoramassa. Osallistujia oli sata. Tubeconin Akatemiaan odotamme 500–800 nuorta. Pelikoneiden määrä on tuplattu, mutta silti luvassa saattaa olla jonottamista. Kolmas tapahtuma järjestetään GameXpossa”, Havu Akatemiasta vastaava Taneli Veikkola ennustaa.

Kolmen Havu Akatemia -tapahtuman aikana etsitään pelaajia, joista koulutetaan Havun CS:GO-juniorijoukkue. Kolmen Akatemia-tapahtuman jälkeen järjestetään vielä lopullinen karsinta, jossa joukkueeseen valitaan viisi pelaajaa. Joukkueeseen etsitään pelaajia eri rooleihin, kuten tarkkuuskivääripelaajaksi ja pelinjohtajaksi. 

“Uskon, että Tubeconissa Akatemian alueella tulee rymisemään. Löysimme Oulusta viisi selvästi muista pelaajista erottuvaa tyyppiä. Helsingin osallistujista voi löytyä vaikka 30 huippupelaajaa.”

Havu Akatemia kykyjentestaus Elisa Tubecon 2019Maailman ensimmäinen CS:GO:n kykyjenetsintätapahtuma

Havu Akatemia -tapahtumien kykyjenetsintä perustuu pelaajien testaamiseen ja tarkkailemiseen. Testissä on neljä vaihetta. Nopeutta ja tarkkuutta mittaava harjoitusrata, pelaajan taustoja kartoittava kysely, mekaanista lahjakkuutta testaava liikkuvuustesti ja deathmatch, jossa tarkoituksena on saada sata frägiä eli tappoa mahdollisimman nopeasti.

“Moni voi ajatella, että e-urheilu-uralle on helppo päästä, mutta se on vaikeampaa kuin ura NHL-pelaajana. Menestyäkseen pelaajan täytyy olla lahjakas, mutta tehdä myös valtavasti töitä. Tällaisella testillä pystymme muodostamaan kuvan siitä, millainen pelaaja on ja onko hänellä lahjoja”, Veikkola sanoo.

Havu Akatemia on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. CS:GO:n ammattipelaajia ei ole koskaan aiemmin etsitty samankaltaisella tapahtumalla. 

“Tämähän on vähän kuin Voice of Finland, mutta pelaajille. Kun pystyy vetämään täysillä testit, erottuu muista. Emme tuijota pelkkiä tuloksia, vaan tarkkailemme myös esimerkiksi pelaajan persoonaa”, Veikkola sanoo.

Kykyjenetsintätapahtumien ideana ei ole löytää valmiita timantteja, vaan hioa sellaisia sopivista pelaajista. 

“Me emme voi opettaa joukkueeseen valituille pelin peruspelaamista, vaan pelaajan pitää olla valmiiksi mekaanisesti taitava. Opetamme joukkueeseen valituille esimerkiksi pelaamiseen liittyviä kommunikaatiotaitoja.”

Kykyjentestaus CS:GO Havu Akatemia Elisa Tubecon 2019“Tule testiin sellaisena kuin olet”

Veikkola kannustaa ammattipelaajiksi haluavia tulemaan Havu Akatemia -tapahtumiin omana itsenään ja pelaamaan rennosti. 

“Älä yritä olla muuta kuin olet. Niin me näemme, millainen oikeasti olet pelaajana.”

Veikkola ei innostu siitä, että tapahtumaan osallistumista varten harjoittelisi eli treenaisi esimerkiksi erityisen tehokkaasti. “Mutta tietenkin pohjalla pitäisi olla harrastuneisuutta eli sitä, että pelaa muutenkin matseja kavereiden kanssa.”

Hän vinkkaa kiinnittämään ennen tapahtumaan tuloa huomiota siihen, että pelaa laadukkaasti. Laadukkaalla pelaamisella hän tarkoittaa sitä, että miettii mitä tekee pelatessaan ja mistä virheet omassa pelissä johtuvat. 

Veikkola on itse entinen ammattipelaaja. Hän laskee pelanneensa kymmenen vuoden aikana noin 15–20 000 tuntia tullakseen ammattilaiseksi. 

“Ammattipelaamisessahan on loppujen lopuksi kyse digitaalisesta ongelmanratkaisusta eli siitä, että osaa yllättää vastustajansa. Yllättäminen ei onnistu niin, että toistaa samoja pelikuvioita, joten omaa pelaamistaan on analysoitava.”

Veikkolalla ei ole mitään toiveita sen suhteen, kenen Havu Akatemia -tapahtumaan kannattaa tulla kokeilemaan taitojaan. 

“Et menetä mitään, vaikka tulisit – oli sitten pohjasi millainen tahansa. Aloitteleva pelaaja voi pyytää meiltä arviota omasta pelaamisestaan. Yritämme auttaa kaikkia testeihin osallistuvia.”

Havu Akatemia helpottaa ammattipelaajan polkua

Suomessa on paljon pelaajia, joilla olisi mahdollisuus kasvaa e-urheilun ammattilaisiksi. Valitettavan harvoin pelaajat jäävät kuitenkin löytämättä ja potentiaali menee hukkaan, Veikkola tietää.

“Moni pelaaja on täysi-ikäistymisen kynnyksellä. Elämässä on paljon muuta, joka vie huomion. Haluamme helpottaa taitojen löytämistä.”

Ne, jotka valitaan Havun joukkueeseen, saavat oman valmentajan. Täysi-ikäinen ja kokenut valmentaja on nuorten pelaajien tukena ja varmistaa, että pelaaminen on osa terveellistä elämää.

“Elämä pitäisi muistaa pitää tasapainossa. Se tarkoittaa koulussa käymistä, henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista huolehtimista ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämistä. Elämä ei voi olla pelkkää CS:n pelaamista.” Tämän tasapainon löytämisessä Havun joukkueen valmentaja auttaa pelaajia.

“Kun pitää välillä lomaa pelaamisesta, ajatus kulkee ja pelaaminen on parempaa”, Veikkola muistuttaa.

HAVU Akatemia Tubeconissa

Paikka: Helsingin messukeskus (Messuaukio 1)

Ajankohta: 16.–17.8.2019

Voit ilmoittautua HAVU Akatemian tapahtumaan etukäteen täällä tai tulla paikalla ilmoittautumatta. Osallistumisen ikäraja on 13 vuotta. Akatemia tarjoaa kaikki osallistumiseen tarvittavat välineet, mutta voit tuoda paikalle myös omat välineet. Osallistuminen HAVU Akatemiaan vaatii Tubecon-lipun. Tapahtumassa pääsee myös kokeilemaan pelaamista Elisan 5G-verkossa.

Seuraa Elisa Viihde Sportilta Tubeconin eSM 2019 CS:GO by Lenovo Legion -turnausta. Elisa Viihde näyttää myös Tubeconin päälavan ohjelmaa.

Lisää Tubeconista.

Lue, miten e-urheilu on kasvanut lajina.

Lue, miten kilpapelaaminen siirtyy myös mobiililaitteisiin.