4 vinkkiä: näin saat enemmän irti MM-jääkiekosta

Jääkiekon MM-kisat käynnistyvät toukokuun 5. päivä Ranskassa ja Saksassa. Katso kisat kuin huippumaalivahti Juuso Riksman ja saat kotikatsomossa kisoista enemmän irti.

Teksti: Sami Turunen

1. Katso kisastudioita, pääset paremmin pelin ytimeen.

Kisalähetysten kiekkostudiot ovat loistava tapa perehtyä jääkiekon saloihin. Niissä pureudutaan lätkän hienouksiin ja puretaan termistöä: saat tietää, mitä ovat trappi tai viivelähtö.

Kun katsoessa tilanne voi mennä ohi nopeasti, studion kaverit avaavat mitä tapahtui, miksi tapahtui ja mistä mikin asia johtui.

Asiantuntijat pilkkovat pelityylin ja havainnollistavat tapahtumat still-kuvilla ja grafiikalla. Valmentajien ja entisten huippupelaajien (kuten Jukka Jalosen, Pasi Nurmisen, Ville Niemisen ja Hannu Aravirran) analyysit ovat mielenkiintoista kuultavaa.

2. Kiinnitä huomiota muuhunkin kuin kiekkoon.

Televisioruudussa asiat näyttävät paljon helpommalle kuin ne ovat kaukalossa. Jääkiekko on nopea laji, ja pelaajalla on joskus sekunnin sadasosia aikaa reagoida ja miettiä syöttöään. Jos miettii pidempään, kiekko on viety lavasta. Sama koskee maalivahdin työskentelyä: Vaikka näyttäisi, että kiekko menee helposti selän taakse, siinä on voinut olla melkoinen trafiikki edessä. Myös maiden pelitavoissa on eroja.

Kannattaa esimerkiksi seurata, miten Suomi todennäköisesti lähtee hyökkäyksiin enemmän hitailla kontrollilähdöillä kuin Ruotsi, joka rytmittää peliä ihan eri tavalla.

3. Seuraa valikoituja pelaajia, voit oppia paljon.

Seuraa tarkasti tiettyjä pelaajia ja heidän pelaamistaan, sillä se antaa ihan uuden kulman peliin. Esimerkiksi Sebastian Ahossa kiinnostavaa on, miten hän tekee myös muista pelaajista parempia. Hänellä raksuttaa tietokone päässä paljon keskimääräistä nopeammin, ja siksi kaikki näyttää niin helpolta. Jos muilla on 0,1 sekuntia aikaa toimia, hänellä on 0,5 sekuntia, koska hän osaa ennakoida tilanteita ja lukea peliä poikkeuksellisen hyvin. Erityisesti junnupelaajien kannattaa seurata Ahoa, sillä katsomalla oppii valtavasti.

4. Jännitä Suomen puolesta, sillä kaikki on mahdollista.

Suomen kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Valko-Venäjä, Norja, Ranska, Slovenia sekä aina kovat Kanada, Tsekki ja Sveitsi. Vaikka pienetkin maat ovat vahvistuneet, voitosta pelaa lopulta 4–5 maata, eli käytännössä Kanada, Venäjä, Ruotsi ja Suomi. Tosin myös Yhdysvallat ja Tsekki ovat varteenotettavia. Turnausmuotoisessa kisassa kaikki on kuitenkin lopulta pienestä kiinni: Yksi peli, yksi pomppu, ja yllätyksiä voi aina tulla.

 

Vinkit antoi maalivahti Juuso Riksman. Jääkiekkouransa 2016 päättänyt Riksman pelasi urallaan Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä. Hänen maalivahtiesikuviaan ovat kanadalainen Ron Hextall sekä HIFK:n Sakari Lindfors. Riksman työskentelee nykyään C Moren asiantuntijana.

Näet jääkiekon MM-kisojen kaikki 64 ottelua 5.–21.5. C More Sport -kanavapaketin kautta. Tilaa paketti Elisa Viihteestä.

Elisa on Suomen jääkiekkomaajoukkueen pitkäaikainen yhteistyökumppani.