Jaakko Hämeen-Anttila: Nämä kirjat luen tänä kesänä

Professori Jaakko Hämeen-Anttila kantoi uuteen asuinmaahansa yhteensä 200 laatikollista kirjoja. Satojen kirjojen joukosta nämä kolme valikoituivat Hämeen-Anttilan lomalukemistoon.

 

 

trainspotting

Irvine Welsh: Trainspotting

Otin keväällä vastaan professuurin Edinburghin yliopiston islamin ja Lähi-idän tutkimuksen laitokselta, ja tänä kesänä olen aloitellut töitä Skotlannissa. Huumemaailmaan sijoittuva Trainspotting on kirjoitettu uudella asuinseudullani, ja valtaosa kirjasta on kirjoitettu paikallisella puhekielellä. Tykästyin Trainspottingin elokuvasovitukseen vuosia sitten, ja nyt minulla on painava syy tarttua kirjaan – onhan sen kielellinen maailma peräisin suoraan naapurikaupungista! Kirjoitin muutama vuosi sitten tietokirjan huumeiden kulttuurihistoriasta, eli kielen lisäksi myös teema kiinnostaa. Haluni tarttua Trainspottingiin on kasvanut pienistä puroista suureksi virraksi.

Trainspotting ladattavissa ruotsiksi täältä

 

 

milanon_nukkemestari

Vera Vala: Milanon nukkemestari

Kesäni kulkee kolmen maan akselilla: Italian ja Skotlannin lisäksi vietän aikaa myös Suomessa mökkeillen. Dekkarit kuuluvat lomakauden mökkilukemistoon; niihin hetkiin, kun ehtii viettää aikaa laiskasti vuoteella makoillen. Olen kuitenkin tarkka, kenen rikosromaaneihin tartun. Nyt kun klassikot Agatha Christiestä alkaen on luettu läpi, olen innostunut suomalaisen Vera Valan kirjoista. En edes tiedä, mistä Valan uutuusdekkari kertoo, mutta aion lukea sen silti. Italiaan sijoittuva kirja tuo palan itselleni tärkeää maata myös keskelle Suomen metsiä.

Lataa Milanon nukkemestari täältä

 

 

 

Dante Alighieri: Divina commedia

Lomailemme joka kesä Italian Gardajärvellä perheeni kanssa, ja maasta on tullut minulle läheinen. Puhun jonkin verran italiaa, ja tämän kesän tavoitteeni on kahlata läpi Danten klassikko Jumalainen näytelmä alkukielellä. Olen jo pitkään ajatellut, että tämä suomeksi kauan sitten lukemani teos pitäisi kokea myös italiaksi, ja aion toteuttaa suunnitelmani loppukesästä Edinburghissa. Muuttokuormani sisälsi yhteensä 200 laatikollista kirjoja, ja katsoin varta vasten, että mukaan mahtuu myös italiankielinen editio Jumalaisesta näytelmästä.

                                                   Lataa teoksen ensimmäinen osa Helvetti ilmaiseksi täältä

Katso myös: Jaakko kertoo videolla, mitä hän on kirjoista oppinut