E-kirjat pitävät ulkosuomalaisen kiinni suomalaisessa kulttuurissa

Andalusiaan perheineen asettuneelle Juha Vuoriselle kirjat ovat tie erilaisten ihmisten ja kulttuureiden ymmärtämiseen.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuva: Jorge Guerrero Ordoñez

Halu antaa lapsille mahdollisuus oppia englantia ja eri kulttuureja sai kirjailija-kustantaja Juha Vuorisen perheineen suuntaamaan ulkomaille asumaan. Ensin muutettiin Maltalle ja sittemmin Andalusiaan. Siellä perhe on nyt asunut kaksi vuotta.

”Asumme maaseudulla, ja hyvällä säällä parvekkeelta siintää Gibraltar. Lasten koulunkäynti ohjaa nyt asuinpaikkavalintojamme. Ei silti ole mahdotonta, että vaihtaisimme taas uudelle maata, jos se tulisi jostain syystä ajankohtaiseksi”, Vuorinen kertoo.

Kuka: Juha Vuorinen, neljän lapsen isä, kirjailija ja kustantaja, joka tunnetaan mm. Juoppohullun päiväkirja -teoksesta.

 

 Kirjat pitävät kartalla

Kirjat ovat Juha Vuoriselle tärkeitä jo työn takia. Elämäkertoja, maailmanpolitiikkaa ja dokumentaarisia kirjoja ahmimalla hän saa lähdeaineistoa kirjoihinsa.

”Kirjojen avulla voi ymmärtää myös sellaista, mitä ei tahdo ymmärtää. Esimerkiksi Laura ja Saska Saarikosken taitavasti kirjoitetusta Trump –mies kuin Amerikka -kirjasta olen ammentanut ajatuksia Yhdysvalloista ja sen poliittisesta toiminnasta”, Vuorinen sanoo.

Vuorinen painottaa lukemisen tärkeyttä ihmisten, historian ja kulttuurien ymmärtämisessä.

”Pystyn viidessä minuutissa kertomaan kohtaamastani ihmisestä, lukeeko hän kirjoja paljon, vähän vai ei ollenkaan. Olen äärettömän huolestunut varsinkin nuorten haluttomuudesta lukea.”

”Tutkimusten mukaan kirjallisuus kehittää kykyä ymmärtää muita ihmisiä. Sitä kaivattaisiin nykyisen suvaitsemattomuuden aikana. Jos voisin, pakottaisin kaikki kansat lukemaan historiallisia romaaneja ja elämäkertoja ja miettimään, mitkä menneisyyden tragedioista haluamme toistaa.”

 Kosketus suomeen säilyy kirjojen avulla

Suomen kieli on kirjailijan arvokas työväline ja suomenkieliset kirjat auttavat sen ylläpidossa ulkomailla asuvaa. Juha Vuorinen arvostaakin hyvää suomea niin kotimaisessa kuin käännöskirjallisuudessa. Myös kotimaisen kirjallisuuden Suomi-kuvat kiinnostavat eri tavalla, kun asuu ulkomailla.

”Voisin kuvitella, että jos nyt lukisin jonkun Veikko Huovisen, Arto Paasilinnan tai Väinö Linnan klassikon, koti-ikävä alkaisi kolottaa. Niissä kuvaillaan niin jäljittelemättömästi klassista suomalaisuutta. Huovisen Lampaansyöjät ja Paasilinnan Jäniksen vuosi edustavat minulle nostalgista ja hyvin suomalaista sielunmaisemaa.”

”Suomenkieliset kirjat ovat tärkeitä myös lapsillemme. Niiden avulla heillä säilyy vahva yhteys äidinkieleen. 11-vuotiaalla nuorimmaisella siinä on tekemistä, sillä hän opiskelee tällä hetkellä neljää muuta kieltä.”

Vuorinen on tyytyväinen, että perheen lapset ovat osanneet valita mieleistään ja myös isän silmissä järkevää suomenkielistä luettavaa. Sähkökirjat ovat olleet koko perheelle kätevä tapa saada suomenkielistä lukemista ulkomailla aina haluttaessa.

”Luen jo käytännön syistä yli puolet kirjoista e-kirjoina, koska olen joutunut lähettämään melkoisen määrän kirjoja rahtina muuttojen myötä. Se tuntuu vähän hölmöltä, koska luen niin painavaa tekstiä”, Vuorinen toteaa hymähtäen.

Juha Vuorisen lukuvinkit

  • Maarit Tyrkön Kekkosesta kertova Presidentti ja toimittaja on kiinnostava kurkistus kulissien taakse.
  • Desmond Tutun ja Dalai Laman Ilon kirja on todella upea ja viisas teos kahdelta guruiksi nostetulta mieheltä.
  • Minna Passin ja Susanna Reinbothin Keisari Aarnio on taitavasti kirjoitettu ja ajankohtainen. Jari Aarnio auttoi minua aikoinaan rakentamaan huumeidenvastaista hyväntekeväisyyskampanjaa nimeltä pilvenreunalla.com. Maailma on ihmeellinen paikka.
  • Oma kirjani Kaksipäisen vekaran varjossa kertoo kiusallisen tarkasti myös tästä ajasta, vaikka aiheena onkin Adolf Hitler ja hänen siamilaiset kaksospoikansa.

Juha Vuorisen vinkkaamat kirjat löytyvät Elisa Kirjan valikoimista.

3 syytä valita sähköinen kirja ulkomailla asuessa

1. Saat suomenkielisiä kirjat heti, kun ne on julkaistu Suomessa.

2. Ei toimitusaikoja eikä -kuluja.

3. Sähköiset kirjat eivät vie tilaa ja kulkevat mukana kevyesti.

Elisa Kirjan valikoimissa on yli 10 000 suomenkielistä e-kirjaa ja äänikirjaa. Elisa Kirjaa voi kokeilla maksutta osoitteessa elisa.fi/tutustumislahja