Koodariguru ja lastenkirjailija Linda Liukas jakoi kesän kirjahaaveensa kanssamme. Katso, mitä Linda lukee tänä kesänä.
Kuva: Maija Tammi
Robet Galbraith: Käen kutsu
Joka kesä pitää lukea ainakin yksi dekkari. Rakastan murhamysteereitä! Tämän kirjan valitsin lukulistalleni suosittelujen perusteella jo ennen kuin tajusin, että se on salanimen taakse piiloutuneen J.K. Rowlingin kirjoittama. Olin teininä piinkova Harry Potter -fani – hyvä etten hankkinut velhon viittaa vaatekaappiini – joten odotan kirjalta paljon!
Edessä on kiireinen kesä, sillä syksyllä paitsi julkaisen seuraavan kirjani, myös menen naimisiin. Vietämme ystävieni kanssa leikkipolttarit Beyoncén keikalla Tukholmassa, ja dekkarin avulla virittäydyn viihteelliseen tunnelmaan jo lentokonematkalla. Kesä-Helsingin laiskat päivät kuluvat myös tämän kirjan parissa.
Oliver Sacks: Kirjailija, joka kadotti kirjaimet 
Luen paljon fiktiota, sillä se tuo hyvää vastapainoa insinöörimäiselle loogis-matemaattiselle aivopuoliskolleni. Pidän kuitenkin myös tietokirjallisuudesta. Viime vuonna syöpään menehtynyt neurologian professori Oliver Sacks yhdistelee teksteissään tietokirjallisuutta ja humanismia niin hurmaavasti, että aivotutkimuskin tuntuu helposti lähestyttävältä.
Pidän elokuussa puheenvuoron Bostonin MIT-yliopistossa, joka on teknologia-alalla lähes pyhiinvaelluskohde. Kirja sopii hyvin matkalukemiseksi, sillä Sacksin tekstit edustavat minulle samaa kuin MIT: laajaa yleissivistystä yhdistettynä syvälliseen asiantuntijuuteen. Voi olla, että nappaan kirjan käteen myös heinäkuun lopussa lomaltapaluustressin iskiessä – tietokirja on oiva tapa siirtyä työmoodiin, kun on nollannut aivojaan viihteellisempien lukukokemusten parissa koko kesän.
Elena Ferrante: Napoli-sarja
Olen ehtinyt ahmia Elena Ferranten neliosaista Napoli-sarjaa jo kohta tuhat sivua, ja käteni syyhyävät päästä kiinni yöpöydälläni odottavaan viimeiseen osaan. Kirjasarja pakottautui elämääni Instagram-feedini kautta jokin aika sitten – yhtäkkiä kaikki kirjoista piittaamattomat kaverini julkaisivat kuvia julkisuudelta piilottelevan Ferranten pokkareista. Ihmettelin, mistä kioskikirjallisuudesta on kyse. Hämmästyin, kun huomasin, että tässä napolilaisen perheen vaiheita seuraavassa saagassa käsitelläänkin minulle ajankohtaisia teemoja kuten naiseutta ja uraa. Viimeisen sivun lukeminen tulee olemaan haikeaa.
Vaikka matkustan työn merkeissä, pidemmälle lomamatkalle en tänä kesänä ennätä. Ferranten kirjat vievät mentaalimatkalle Napolin maisemiin koto-Helsingistä käsin. Sarjan traagisista tarinoista voi ottaa mallia myös tulevaan avioliittoon: älä ainakaan hoida asioita näin!
Katso myös: Linda kertoo videolla, mitä hänen lempikirjansa on opettanut hänelle elämästä.
Lue myös, mitä Linda Liukkaan käynnistämällä lasten teknologialeirillä tapahtui.