Äitien kirjavinkit: “Päiväunilla kuunnellaan äänikirjoja”

Äidit kertovat, miten lukeminen on muuttunut lasten myötä. Keräsimme myös kiinnostavan kattauksen jännitystä, viihdettä, kaunokirjallisuutta ja muistelmia lukulistalle.

Teksti: Hanna Kangasniemi ja Heli Koppelo

 

Monesti naisen lukemisharrastus muuttuu, kun hän saa lapsen. Varsinkin vauva- ja pikkulapsivaihe vie vanhemmilta aikaa. Tilaa omalle lukemiselle on entistä vähemmän, ja sekin pitää napata paloina sieltä täältä. Näin kertoivat äidit, kun kysyimme heiltä Elisan Facebook-ryhmässä, milloin ja missä he lukevat kirjoja.

“Luen silloin kun lapset ovat menneet nukkumaan aina hetken. Kovin pitkälle ei tosin pääse kun rupeaa uni painamaan ?. Äänikirjoja olen kyllä harkinnut, että olisi hyvä ratkaisu.” Susa

“Perinteisiä kirjoja kotona lasten nukkuessa tai automatkoilla.” Niina

Vaikka lukeminen jatkuisi pienten lasten äideillä, aikuisten kirjat vaihtuvat usein lastenkirjoihin. Aika on kortilla arjessa.

“Harvoin kerkiän enää lukemaan muita kuin satukirjoja ? silloin ku kerkiän, jännitys ja fantasia kiinnostaa ja ihan kotisohvalla perinteistä kirjaa lukien.” Kirsi

Kirjoja äidit kuitenkin arvostavat ja haluavat niitä lapsilleenkin lukea ja antaa.

Vastauksista paljastui, että äänikirjat antavat aikaa kirjoille, sillä niistä voi nauttia myös muita asioita tehdessä. Kirjoja kuunneltiin lapsen päiväunien aikaan, kotitöitä tehdessä, vaunulenkeillä, autoillessa tai illalla omassa sängyssä.

"Äänikirjoilla mennään kun aika perinteiseen lukemiseen ei riitä. Tällä hetkellä kuuntelussa ”Elinan surma”. ? Äänikirjat soi autoillessa, siivoillessa ja ruokaa laittaessa ??” Sari

“Mulla on 2-vuotias lapsi, koulukirjojen lisäksi en oikeastaan muuta pysty lukemaan. Elisa Kirjasta luen joskus puhelimella ennen nukkumaan menoa tai kuuntelen äänikirjoja kuulokkeilla esim. kävelyllä.” Sanna

“Perinteisiä kirjoja kotona, kun poika nukkuu päiväunia ja äänikirjoja lenkillä ?” Mila

"Pienen lapsen äitinä lukeminen rajoittuu iltasatukirjoihin ja äänikirjoihin ?." Minja

"Suosittelen äänikirjoja! Kotitöiden, vaunulenkkien jne ohessa helppoo kuunnella ?." Piia

"Äänikirjat on etenkin kivoja, kun niitä voi lukea vaikka silmiä kiinni pitäen tai tehdessä samalla vähän muitakin asioita." Laura

"Enimmäkseen perinteisiä kirjoja, työmatkalla äänikirjoja. Lukuhetkiksi on hyödynnetty iltojen lisäksi niin hammaspesut (pesuaika kasvoi 2 minuutista moneen minuuttiin ?) kuin ruoanlaittokin (kiva lukea samalla kun sekoittelee ruokaa tai odottaa kun perunat kiehuu ?)." Miia

Elisan äitien lukemistottumuksia kartoittaneeseen Facebook-kyselyyn tuli mahtavat yli 400 vastausta. Kiitos niistä!

Kirjoja, joita äiditkin lukisivat

Koukuttavaa jännitystä

Kultahäkki: Sukellus ihmismielen pimeisiin kätköihin

Fayen elämä on ulkopuolisen silmin täydellistä Tukholman hienostoalueella Östermalmilla, mutta todellisuus on toinen. Vaativa mies ja lapsuuden muistot ahdistavat, mutta kamelin kaulan katkaisee lopulta miehen uskottomuus. Kun Faye yllättää miehensä sängystä toisen naisen kanssa, alkaa tiivistunnelmainen ja kekseliäs trilleri, jossa kostolle ei näy loppua. Psykologista trilleriä ei hevin malta laskea käsistään, joten Kultahäkki on nappivalinta supersuositun Läckbergin ystäville. Hänen kirjojaan on käännetty jo lähes 40 kielelle. Kultahäkki on kaksiosaisen sarjan ensimmäinen osa.

Camilla Läckberg: Kultahäkki, e-kirja, äänikirja

Korppikuningas hurmaa lämminhenkisyydellään

Ruth Galloway -dekkarisarjan viidennessä osassa rakastettava luuarkealogimme tutkii opiskelukaverinsa kuolemaa Blackpoolin huvipuistokaupungissa. Eivätkä kuolemat jää yhteen. Ja ennen kuin tapaus on selvä, Ruthin oma perhekin on uhattuna… Brittidekkaristi Elly Griffiths on taitava dialogin ja värikkäiden henkilöhahmojen rakentaja, joka osaa kuljettaa lukijan leppoisista lomafiiliksistä hyisen synkkiin tunnelmiin ja takaisin. Parasta sarjassa on kuitenkin se, ettei Ruth ole mikään kiillotettu tutkijastara vaan samastuttava keski-ikäinen yh-äiti, joka kamppailee kilojensa ja ihmissuhteidensa kanssa.

Elly Griffiths: Korppikuningas, e-kirja, äänikirja

Kiehtovaa viihdettä

Sotaleski kuvaa sotaa elävästi kotirintaman silmin

Enni Mustosen suositun Syrjästäkatsojan tarinoita -viihdesarjan seitsemäs teos kertoo toimeliaan Kirstin ja hänen äitinsä Idan elämästä toisen maailmansodan ikeessä. Miten selvitään, kun pommitukset tuhoavat työpaikan, ja rajan takaa Karjalasta saapuu lisää suita ruokittavaksi? Teos on historiallista fiktiota, mutta sen ajankuva on tarkkaa ja elävää ja monet henkilöhahmot todellisiin ihmisiin perustuvia. Tarinan perusviesti tuo lohtua tähänkin päivään: jopa sodan keskellä vaikeudet ovat voitettavissa, ja lopulta elämä voittaa – aina.

Enni Mustonen: Sotaleski, e-kirja, äänikirja

Viipurin valtiatar herättää historian eloon

Voimanaisten kuvaaja Kristiina Vuori johdattaa lukijan aikamatkalle 1500-luvun Viipuriin, missä Gunilla Bese nousee miehensä kuoltua linnan hallitsijaksi. Linnapäällikön rooli on raskas omapäiselle yhdeksän lapsen äidille, joka kärsii ylitseläikkyvästä herkkyydestä, mutta myös tuntee vastuunsa poliittisesti vaikeana aikana. Ja sitten on vielä hän, mies, joka on niin monella tapaa sekä oikea että väärä. Laaturomaani piirtää verevän kuvan aidosta historiallisesta henkilöstä, jonka sisukkuutensa ja neuvokkuutensa ansioista onnistui lähes mahdottomassa tehtävässä.

Kristiina Vuori: Viipurin valtiatar, e-kirja, äänikirja

Selvässä pelissä toheloidaan 80-luvulla

Viihdekonkari Raija Orasen uutuus Selvä peli on tummasävyinen satiiri 1980-luvun pikkukaupungin kunnallispolitiikan suhmuroinneista. Kaupunginjohtaja Hartikainen yrittää kaikin tavoin pitää kiinni vallankahvasta, kun häntä yritetään kammeta palliltaan lahjusskandaalin avulla. Onnistuvatko kieroilijat, entä millaisiin ratkaisuihin päätyvät poliitikkoherrojen naiset? Railakkaasti etenevässä tarinassa ei tohelointia eikä vedätystä puutu, eikä lasiin todellakaan syljetä! Naisten olkatoppaukset, television virityskuvat ja Tsernobylin ydinvoimalakatastrofi nostavat pintaan tunteikkaita muistoja kaikille kasarilla eläneille.

Raija Oranen: Selvä peli, e-kirja, äänikirja

Laadukasta kaunokirjallisuutta

Ensimmäisen naisen tarina koskettaa syvältä

Runoilija Johanna Venho avaa ensimmäisessä historiallisessa romaanissaan näkymän presidentin vaimon, Sylvi Kekkosen, sisäiseen maailmaan. Millainen on elämä suurmiehen varjossa, perheelleen omistautuen, kun itsellä olisi niin paljon annettavaa, niin monia unelmia? Lumoavan kauniisti kirjoitetussa tarinassa Kekkonen on kuusikymppinen. Mökillä Katermassa hän muistelee elämäänsä keskustellen kuolleen ystävänsä Marja-Liisa Vartion kanssa. Teos kuvaa viisaasti ja syvältä koskettavasti monien roolien ristitulessa kamppailevan naisen kokemuksia, vaikeita valintoja, luopumista, ja lopulta rohkeutta mennä kohti sitä, mikä on itselle tärkeää.

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen, e-kirja, äänikirja

Kellontekijän tytär on hurmaava sukumysteeri

Menestyskirjailija Kate Mortonin romanttinen mysteerissä lukijaa kuljetetaan läpi lähes kahden vuosisadan ja lukuisten ihmiskohtaloiden. Nykyajassa äitinsä kuolemaa kipuileva Elodie pääsee mysteerin äärelle löydettyään vanhan luonnoslehtiön. Tarina vie myös kesän 1862 viktoriaanisen Englantiin, Birtchwoodin kummituskartanoon, jossa taiteilijaseurueessa kuolee yksi nainen ja toinen katoaa. Kellontekijän tytär on kuin värikäs kudelma, jonka kerronnan, aikatasojen ja henkilöhahmojen runsaus hengästyttää, mutta joista lopulta rakentuu mieltä hivelevä, kaunis kokonaisuus.

Kate Morton: Kellontekijän tytär, e-kirja, äänikirja

Kaikki on mahdollista: Kutkuttavien kohtaloiden mosaiikki

Elizabeth Strout on taitava kertoja ja pienten mutta tärkeiden asioiden havainnoija. Hän kuljettaa lukijansa terävänäköisesti pienen ja köyhän amerikkalaisen pikkukaupungin erilaisten ihmisten kohtaloihin, paikoin pisteliäästi mutta aina silti hellyydellä. Kirjailija tekee pienten ihmisten ajatukset ja tunteet näkyviksi koskettavalla tavalla, joka saa janoamaan aina lisää. Ja lisää saakin, sillä Stroutin novellikokoelman ihmisten elämät punoutuvat toisiinsa kiehtovilla tavoilla. Saman kaupungin kasvatti on myös Lucy Barton, jonka äiti-tytärsuhdetta keritään auki kirjassa Nimeni on Lucy Barton. Kirja kaikille, joita ihmismieli kiehtoo.

Elizabeth Strout: Kaikki on mahdollista, e-kirja, äänikirja

Inspiroivaa ajateltavaa

Vapaudu huolista johdattaa kohti mielenrauhaa

Tunnettu radiotoimittaja Sanna Mämmi kuvaa oman dramaattisen tarinansa avulla matkansa kaoottisesta ylisuorittamisesta tasapainoisempaan elämään. Mämmi johdattaa lukijan mindfulnessin ja erityisesti Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) -ohjelman hyötyjen äärelle, viitaten myös tutkimusnäyttöön ja höystäen harjoituksia jooga- ja life coaching -opeilla. Vapaudu huolista – löydä elämänilo mindfulnessin avulla on mielen hallinnasta ja henkilökohtaisista kasvutarinoista kiinnostuneille, kiireisille ihmisille, jotka etsivät apua oman pään sisäiseen kaaokseen.

Sanna Mämmi: Vapaudu huolista, e-kirja, äänikirja

Punainen pata nostaa veden kielelle

Kati Tervon Punainen pata – kokkaamisen ja syömisen ihanuudesta tarjoaa kotielämänmakuisia maistiaisia suoraan kirjailijapariskunnan perheen ruokapöydästä. Hellarauhalle omistettu Punainen pata ei ole varsinainen keittokirja, vaikka sisältääkin kirjailijan lempireseptejä, vaan kokoelma kirjoituksia, joiden päätähtenä loistaa konstailematon kotiruoka – eksoottisia makumuistoja unohtamatta. Tervon kieli on nautinnollisen hiottua ja harkittua, ja hänen näkemyksensä ruoanlaittoon mutkaton ja kannustava. Jos hänen kaltaisensa tumpelo – kuten hän itse itseään kutsuu – on oppinut kokkaamaan, kuka vain voi oppia!

Kati Tervo: Punainen pata, e-kirja