Kirjavinkit: Matkusta kirjan seurassa

Matkusta hyvien kirjojen seurassa maailman ympäri tai ajassa eteen- ja taaksepäin. Valitsimme laadukasta lomaluettavaa nojatuolimatkaajille. Lue vinkit!

Teksti: Leena Filpus, Hanna Kangasniemi, Anna Kurkela-Vilén ja Matti Lintulahti

 

Babylon Berlin herättää eloon 30-luvun vaihteen Berliinin

Volker Kutscherin ensimmäinen suomennettu Gereon Rath -dekkari Babylon Berlin kertoo yhtä paljon 30-luvun vaihteen Berliinistä kuin Gereon Rathista ja hänen tutkimuksistaan. Kirja vie matkalle värikkääseen, ristiriitojen täyttämään menneisyyden Berliiniin. Kaupunki oli täynnä yläluokan suosimia yökerhoja, ilotaloja ja baareja, ja tyytymättömiä jokapäiväisestä elannosta taistelevia työläisiä. Kirja on matka siihen, millaista elämä, ristiriidat ja rikokset olivat Weimarin tasavallan pääkaupungissa viimeisinä vaarallisina aikoina ennen natsien nousua. Eloisasta ajankuvasta kiinnostuneille.

Volker Kutscher: Babylon Berlin, e-kirja

Donna Leon vie Venetsian kujille ja tavernoihin

Venetsiassa pitkään asuneen kirjailija Donna Leonin mainioissa dekkareissa italialainen komisario Guido Brunetti ratkoo turistikaupungin rikoksia. Dekkarit tempaisevat mukaansa ja vievät eläväisen, rapistuvan, tuoksuvan ja viekottelevan Venetsian kujille ja kanaaleille turistien ja paikallisten joukkoon. Kuvaukset tavernojen lounaista ja Brunettin kodin illallisilta tuovat italialaisen keittiön herkkujen maut kielelle asti. Donna Leonin seurassa Venetsiasta voi nauttia ilman turistien ruuhkaa omalta kotisohvalta.

Donna Leon: Guido Brunetti -dekkarit

Merikirja nostattaa kaipuun Lofooteille

Kiehtova tositarina ystävyksistä, jotka lähtevät pyytämään jäähaita kumiveneellä Lofoottien Länsivuonossa. Jäähain metsästys on kaverusten puolijärjetön päähänpinttymä, mutta se tarjoaa kutkuttavan kehyksen hienolle kuvaukselle ystävyydestä ja ennen kaikkea vertaansa vailla olevan sukelluksen mereen syvyyksiin. Mielenkiintoista tietoa ja mukaansatempaavaa tarinaa yhdistävä taiturimainen teos, joka saa rakastamaan merta ja kaipaamaan Lofoottien ikiaikaista maisemaa.

Morten Strøksnes: Merikirja

Minun tarinani kuljettaa Chicagon kaduilta Valkoisen talon käytäville

Michelle Obama tuli tunnetuksi USA:n ensimmäisen afrikanamerikkalaisen presidentin puolisona. Omaelämäkerrallinen Minun tarinani kuljettaa lukijan 1970-luvun Chicagosta mustien asuttamalta köyhälistöalueelta kiertueelle ympäri maan, aina Washingtoniin Valkoiseen taloon, poliittisen vallan ytimeen asti.

Matka on niin fyysinen kuin yhteiskunnallinen, kun “luokkaretki” kuljettaa Michellen tädin yläkerrassa vietetystä lapsuudesta yhden maailman mahtavimman miehen puolisoksi. Tekstissä yllättää ensimmäisen naisen suoranainen inho politiikkaa kohtaan. Elävän miljöökuvauksen lisäksi kirja on sykähdyttävä kuvaus parisuhteesta, kahden erilaisen ihmisen matkasta yhdeksi yksiköksi. Inspiroiva elämäkerta!

Michelle Obama: Minun tarinani, e-kirja, äänikirja

Naiset joita ajattelen öisin on viihdyttävä matkakirja rohkeista naisista

Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin kertoo inspiroivista naisista, jotka ovat seuranneet intohimojaan aikansa odotuksista piittaamatta. Monet näistä esikuvallisista tutkimusmatkailijoista ja taiteilijoista ovat pakanneet laukkunsa ja lähteneet kiertämään maailmaa aikana, jolloin matkanteko vei viikkoja, jopa vuosia. Heidän jalanjäljillään Kankimäki matkustaa Afrikkaan, Japaniin ja Italiaan ja pohtii omaa elämäänsä ja omia valintojaan.

Tietokirjan ja kaunokirjallisen teoksen yhdistelmä tiivistää viisaasti ja viihdyttävästi kiehtovien historian naisten viisauksia. Se saa unelmoimaan matkustamisesta ja tuo ajattelemisen aihetta: Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä sitä mistä unelmoi.

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin, e-kirja, äänikirja

Napoli-sarja kertoo tarinaa ystävyydestä ja Napolista

Elena Ferranten neliosainen Napoli-sarja kertoo kahden ikätoverin, Lilan ja Elenan, elämänmittaiset kasvutarinat pikkutytöistä vanhuksiksi. Sodan jälkeisistä ajoista alkava sarja kuljettaa lukijan Napolin köyhistä ja väkivaltaisista työläiskortteleista nykypäivään ja valottaa mielenkiintoisella tavalla Italian poliittistakin liikehdintää Punaisesta prikaatista alkaen. Sarja on hieno kuvaus menestyksestä ja illuusioiden murenemisesta. Jokaisen Italia-fanin itsestäänselvä lukupaketti, joka saa haaveilemaan matkasta Napolin kujille.

Loistava ystäväni, e-kirja, äänikirja

Uuden nimen tarina, e-kirja, äänikirja

Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät e-kirja, äänikirja

Kadonneen lapsen tarina e-kirja, äänikirja

Sarasvatin hiekkaa on herättävä matka lähitulevaisuuteen

Risto Isomäen vuoden 2020 tienoille sijoittuva Sarasvatin hiekkaa on yhtaikaa äärimmäisen jännittävä ekologinen sci-fi-trilleri ja pelottavan tarkka kuvaus ilmastonmuutoksen mahdollisista seurauksista. Kirja on hiuksia nostattava matka lähitulevaisuuteen, Grönlannin jäätiköille, Euroopan mahdolliseen tulevaisuuteen. Kirja, jonka matkaan jokaisen maapallon tulevaisuudesta kiinnostuneen kannattaa lähteä.

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa, e-kirja, äänikirja

Taivaanpallo: aikamatka 1600-luvun lopulle Saint Helenan saarelle ja Lontooseen

Muistatko sen Afrikan tähti -pelin etäisen saaren, jolla rosvon kääntäminen merkitsi käytännössä pelin loppua? Taivaanpallo vie matkalle tälle Saint Helenan saarelle 1600-luvun lopulle. Aikaan, jolloin uskomukset ja uskonnot olivat voimissaan. Minäkertoja Angus on lahjakas ja oppivainen poika, jonka kasvukertomus vie lukijan laivamatkalle vehreältä Saint Helenalta valistuneiden piirien Lontooseen, suuren tähtitieteilijän Edmond Halleyn oppiin – ja samalla lähettää lukijan matkalle yllä kaareutuvan avaruuden ihmeisiin. Kauniista kielestä nauttiville.

Olli Jalonen: Taivaanpallo, e-kirja, äänikirja

Tiranan sydän on sukellus Balkanin lähihistoriaan

Kaksivuotiaana Suomeen muuttaneen Pajtim Statovcin palkittu toinen romaani Tiranan sydän vie matkalle Balkanin lähihistoriaan ja sodan raunioista nousevaan Albaniaan. Samalla se on matka nuoren ihmisen vapauden kaipuuseen ja seksuaalisen identiteetin etsintään. Kirjan päähenkilöt pakenevat Albanian kurjuutta ja lähtevät pakolaisina etsimään onneaan ja itseään Roomaan, Berliiniin, New Yorkiin ja Helsinkiin. Tiranan sydän on hyvin kirjoitettu, ajatuksia, surua ja iloa herättävä kirja.

Pajtim Statovci: Tiranan sydän, e-kirja, äänikirja

Varovainen matkailija on kirja matkustamisesta

Varovainen matkailija kertoo matkustamisesta ja sen merkityksestä, erilaisista matkustustavoista sekä turismin noususta. Kirjan kolmessa pitkässä esseessä matkataan Australiaan ja risteilylle Etelä-Amerikkaan, mutta itse matkakuvaukset eivät ole pääosassa. Tarkkana havainnoijana Merete Mazzarella palaa omaan ja sukunsa henkilöhistoriaan matkojen kautta. Diplomaatin tytär onkin matkustanut ikänsä ja hän osaa luoda jokaisessa matkakohteessa nopeasti kotoisia rutiineja. Nautittavan sujuvaa testiä ja filosofista pohdintaa, jota lukee mielellään.

Merete Mazzarella: Varovainen matkailija e-kirja, äänikirja