Koe Tuntematon sotilas virtuaalitodellisuudessa

Aku Louhimies ohjasi Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa myös VR-lyhytelokuvan, jonka voi kokea maksutta valikoiduissa Elisan liikkeissä.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Edessä jysähtää ja säleitä sataa ympäriinsä. Olen metsässä ja alhaalla on juoksuhauta. Tunnelma on jännittynyt ja sotilaat juoksevat. Räsähtääkö kohta taas, tuleeko luoti, onko nurkan takana ruumis? Hups – kohta olen itsekin Tuntemattoman sotilaan miesten kanssa kokemassa, miltä juoksuhaudassa tuntuu. Sotilaita siellä täällä. Pälyilen ympärilleni. Kas Rokkahan se siinä, olo helpottuu heti.

Juoksuhautaan ja Tuntemattoman sotilaan sotatantereille pääsee, kun laittaa päähänsä VR-lasit sekä kuulokkeet ja antautuu 360-kameralla kuvatun elämyksen vietäväksi. Virtuaalilasit päässä katsoja pääsee keskelle kolmiulotteista 360-asteen kuvaa ja ääntä. Näin hän voi kokea tapahtumat kuin olisi itse paikan päällä, keskellä niitä. Kuvaa voi siis katsoa joka suunnasta.

Unknown soldier – VR experience on muutaman minuutin kestävä elämysmatka elokuvan tunnelmiin. Ohjaaja Aku Louhimies kertoo, että hän teki VR-elokuvan koska halusi kokeilla virtuaalitodellsuutta ilmaisumuotona.

“Elokuvassa halusimme ilmaista tunteita ja siihen virtuaalitodellisuus on myös hyvä työkalu. Saimme 360-asteen kuvalla tavoitettua hetken tunnelmaa sodan kaoottisuudesta, vaikka ei siinä voi tietenkään saavuttaa sitä, miltä tuntuisi olla oikeasti mukana tällaisessa kriisissä”, Louhimies pohtii.

VR-lyhytelokuvan kuvausaikataulu oli Louhimiehen mukaan tiukka ja kuvauksiinkin valikoitui näyttelijät, jotka olivat samana päivänä kuvauksissa. VR-elokuva kuvattiin Nokian Ozo-kameralla ja toteuttaminen vaati monenlaista osaamista. Louhimies innostui virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksista niin paljon, että haluaa kokeilla VR-elokuvan tekemistä toistekin. Elokuvan teknisestä toteutuksesta vastaa There Is No Spoon -yhtiö.

“Ihmiset ovat olleet hyvin innostuneita kokeilemaan VR-lasien käyttöä, kun on vielä näin kiinnostavaa katsottavaa kuin Tuntemattoman sotilaan tapahtumat. Monelle Unknown soldier – VR experience on ollut ensimmäinen kosketus virtuaalitodellisuuteen”, kertoo Elisa kulman myyjä Niklas Lindborg.

Unknown soldier – VR experience on koettavissa Helsingin keskustassa Elisa Kulmassa vuoden loppuun saakka ja valikoiduissa Elisa-myymälöissä ympäri Suomen. Paikat ja aikataulut näet tästä. Unknown Soldier – VR Experienceen on 16 vuoden ikäraja.

Lue, miten virtuaalitodellisuus muuttaa maailmaa.