Tunnetko nämä 6 hyvää perhe-elokuvaa?

Jos kohdalle osuu koleampi kesäpäivä, perheleffan ääreen on kiva kerääntyä. Valitsimme kuusi hyvää elokuvaa, joiden parissa viihtyvät niin aikuiset kuin lapsetkin.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Onneli ja Anneli ja salaperäinen muukalainen: Lempeä seikkailu vapauden puolesta

Onnelin (Aava Merikanto) ja Annelin (Lilja Lehto) suloisen tyttötalon naapuriin muuttaa lastenkoti, jota johtaa ankara Minna Pinna (Jenni Kokander). Talossa asuva ja sen sääntöjä kammoksuva Pekki (Aarni Rämö) karkaa ja asettuu Onnelin ja Annelin rantamökkiin. Pekki ja tytöt päättävät taata lastenkodin lapsille vapaamman lapsuuden. Niinpä alkaa tyttöjen,Pekin ja naapuruston organisoima operaatio Rosvoliitto lastenkodin hengen uudistamiseksi. Marjatta Kurenniemen kirjoihin perustuva Onneli ja Anneli ja salaperäinen muukalainen on hyvien asioiden puolesta puhuva hyvän mielen elokuva. Jopa kireä johtajatar löytää itsestään lopulta rennon puolen, kun hän saa sopivasti etäisyyttä asioihin.

Onneli ja Anneli ja salaperäinen muukalainen

Katso myös trilogian muut elokuvat Onneli ja Anneli, Onnelin ja Annelin talvi

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu: Kohelluskomedia anarkistisella otteella

Tatu ja Patu -kirjat ovat riemukas sukupolvikokemus 2000-luvulla syntyneille lapsille − ja osin kirjoja lapsilleen lukeneille vanhemmillekin. Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu on odotettu elokuvaversio vuodesta 2003 asti ilmestyneen lastenkirjasarjan pohjalta.

Tatu ja Patu -komedia on kelpo kohellusta, jossa Antti Holman ja Riku Niemisen veikeästi tulkitsemat Outolan veljekset viilettävät tilanteesta toiseen ilman suvantoja ja sopivan kepeän juonen varassa. Parasta elokuvassa on sen anarkistinen ote ja hulvaton nurinkurin-asenne, joka virkistää aikuiskatsojaakin. Jouluisesta ympäristöstään huolimatta leffa toimii ympäri vuoden.

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu

Haikarat: Hauska animaatio yhteishengen tärkeydestä

Haikarat on vauhdikas animaatio, jossa vauvojen toimituksesta pakettikuskausbisnekseen ajautunut Juniori-haikara ajautuu kriisiin, kun hänen pitäisi antaa potkut ihmisystävälleen Tuulille ja ryhtyä pomoksi tahtomattaan. Hengästyttävän määrän juonenkäänteitä sisältävän tarinan päähahmoina Juniori ja Tuuli-tyttö ovat symppiksiä ja juonen käänteissä ehditään pohtia niin yhteishengen tärkeyttä kuin perhekäsitteen monimuotoisuutta. Hauskimmat sivuhahmot ovat suurisilmäisen vauvan lumoon ajatuvat sudet, joilla on yllättäviä taitoja.

Haikarat, suomeksi

Haikarat, tekstitetty

Sing: Lämminhenkinen musikaalianimaatio

Viehättävässä Sing-musikaalianimaatiossa koalaherra Buster Moon yrittää pelastaa musiikkiteatterinsa järjestämällä kaikille eläimille avoimen laulukilpailun. Homma lähtee käpälästä heti alkumetreillä, mutta värikäs joukko kisaan valikoituneita laulajia jatkaa Busterin matkassa. Musiikin kautta yksi toisensa jälkeen kokee onnistumisia, kukin tavallaan.

Lämminhenkinen musiikkikomedia ottaa ilon irti eläinhahmoistaan ja tarjoaa takuuvarmaa viihdettä niin pienille kuin isoimmillekin katsojille. Parasta elokuvassa on hienot musiikkiesitykset.

Sing (tekstitetty)

Sing (suomeksi)

TÄRPPEJÄ TEINEILLE

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat: Mukaansatempaava taikafantasia Potterin henkeen

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat tarjoaa laatuannoksen seikkailua jokaisen Pottereita rakastaneen fantasianälkään. Visuaalisesti loistokkaan ja juonenkäänteiltään vauhdikkaan elokuvan sankari on nörttimäinen taikuri ja zoologisti Lisko Scamander (Eddie Redmayne).

Lisko saapuu 1920-luvun New Yorkiin ja joutuu kommelluksiin kadotettuaan yhden taikaolennoistaan ja törmättyään jästiin nimeltä Jacob (Dan Fogler). Tapahtumat etenevät räjähdysmäisellä tavalla. Kohta ollaankin tekemisissä pimeiden voimien kanssa ja sen seurauksena järisee perustat siellä sun täällä.

Hauska yksityiskohta on, että Liskon kirjoittama Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -teos on Potterin ja tämän kavereiden koulukirja Tylypahkassa. Taidokas elokuva, joka pitää otteessaan alusta loppuun, vaikka pituutta on yli kaksi tuntia.

K-12

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

Tyttö nimeltä Varpu: Ajatuksia herättävä kasvutarina

Ratsastusta harrastava Varpu (Linnea Skog) on epävakaan yksinhuoltajaäidin tytär, joka on joutunut ottamaan aikuisemman rooliin kuin haluaisikaan. Epäonnistumisiaan poteva ja itseään etsivä Siru-äiti (Paula Vesala) noukkii internetistä itselleen uuden miesystävän, eikä huomaa tyttärensä kipuiluja. Tallilla kiusatuksi tullut ja äitinsä holhoamiseen väsynyt Varpu päättää aloittaa etsikkomatkan biologisen isän luokse. Isä tosin ei ole aivan sitä, mitä Varpu odotti.

Selma Vilhusen ohjaama Tyttö nimeltä Varpu on road movie ja kasvutarina. Se käsittelee fiksulla tavalla hankalia ja herkkiä asioita, kuten perheen mielenterveysongelmia, kiusaamista ja vaikeista asioista vaikenemisen harmillisia vaikutuksia. Ajatuksia herättävä elokuva ei päästä liian helpolla katsojiaan.

K-12

Tyttö nimeltä Varpu

Elisa Viihteen vuokraamosta voi kuka tahansa vuokrata elokuvia tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Vuokraamiseen ei tarvita Elisan asiakkuutta ja rekisteröityminen on maksutonta. Kertavuokran voi maksaa vaikka luottokortilla. Elisa Viihteen vuokraamosta löydät eniten kotimaisia elokuvia.