Laita lapsi liikkeelle

Testasimme kolme sovellusta, jotka kannustavat nostamaan katseen ruudusta ja tarjoavat yhteistä puuhaa koko perheelle.

Teksti: Hanna Kangasniemi

 

Tunnista kasvit, linnut ja perhoset

Kasvioiden kokoaminen on monen koululaisen kesäläksy. Piharatamot ja oravanmarjat kuivuvat prässeissä, ja latinankieliset nimet ja löytöpaikat kirjataan muistiin.

Kasvien tunnistamista voi opetella myös NatureGate-sovelluksen avulla. Sovellus pyytää kertomaan kasvin ominaisuudet ja ehdottaa niiden perusteella kasvin nimeä ja kuvaa. Valitusta kasvista sovellus tarjoaa lisätietoa. Oman kasvihavainnon voi kirjata luontopäiväkirjaan, jonne voi tallettaa myös itse otettuja luontokuvia. Kartalta on näppärä tarkistaa, mitä muita havaintoja alueella on tehty. Sovelluksen avulla kasvioppi jää mieleen melkein huomaamatta. Sovellukseen voi tutustua täällä.

Luontoportti – NatureGate

Saatavilla: iOS ja Android

Hinta: Ilmainen kasvien tunnistus. Linnut, perhoset ja kalat maksullisia.

itunesandroid

 

Löydä kätketty aarre

Geokätköily on suunnistamisen moderni muoto, aarteenetsintää, joka saa lapsetkin juoksemaan tuntikausia metsissä ja koluamaan kaupunkien katuja perusteellisesti.

Geokätköilyssä etsitään muiden käyttäjien piilottamia kätköjä GPS-laitteen avulla. Homma toimii myös älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Geocaching-sovelluksella kätköjä pääsee etsimään heti rekisteröitymisen ja tunnuksen luomisen jälkeen. Sovelluksessa on kartta, johon kätköjä on merkitty vinkkeineen.

Maastoon piilotetuissa kätköissä on lokikirjan lisäksi usein pieniä vaihdettavia esineitä. Halutessaan kätkön esineitä voi vaihtaa uusiin samanarvoisiin. Kätköjen koko vaihtelee yleensä läpimitaltaan muutaman sentin purtilosta parin litran rasiaan. Kätköjä on monenlaisia, mutta ilmaisessa kevytversiossa näkyvät vain peruskätköt.

Kun on löytänyt kätkön, se kirjataan sovellukseen ja merkataan lokikirjaan. Lopuksi kätkö pakataan takaisin alkuperäiselle paikalleen odottamaan uusia kätköilijöitä. Kun kätköjen etsiminen alkaa tuntua perusjutulta, voi aloittaa omien kätköjen tekemisen.

Geocaching

Saatavilla: iOS, Android, Windows

Hinta: Ilmainen intro, täysversio 9,99 €/3kk, 29,99 €/12kk.

itunesandroidkNuGG3DJeBs2cRUt4V-ymXctfga7ASQ13vvZt6eRDZU

 

Etsi planeetat ja tähtikuviot

Jos uni ei tule, tähtitaivaan tutkiminen on kiva yöharrastus. Tähtitaivaasta voi nauttia myös tutkimalla sitä Night Sky 2 -sovelluksen avulla. Kun osoitat puhelimella taivasta, näytölle piirtyvät tiedot niin taivaan planeetoista, satelliiteista kuin tähtikuvioistakin. Niitä on hauska verrata aitoon taivaaseen. Tietopaketeista voi lukea lisätietoja, ja jos haluaa löytää suosikkiplaneettansa, sovellus etsii sen, kun kirjoittaa nimen hakuun. Maagisen kaunista ja kiehtovaa.

Night Sky 

Saatavilla: iOS, Android (Lite-versio)

Hinta: 0,99 €

itunesandroid