Lataa lapselle kehittäviä sovelluksia

Lataa lapselle kesäksi kehittäviä mutta koukuttavia sovelluksia. Näiden pelien ja appsien avulla lapsi voi oppia uusia taitoja ja asioita omaan tahtiinsa.

Vinkkien tekstit: Olli-Pekka Komonen

Enkun alkeet leikiten

Studycatin opetusohjelmalla englannin alkeet pamahtavat päähän kuin leikki. Ilmaisversiosta löytyy kaksi ilmaista oppituntia, joiden avulla oppii englanniksi värit ja eläinten nimet. Värejä voi opetella muistipelillä, jossa ohjelma lausuu aina korttia kääntäessä kyseisessä kortissa olevan värin. Salakavalan tehokasta. Kielitaidotonkaan ei tarvitse vanhempien apua pelaamiseen, koska tekstiä ohjelmassa on hyvin vähän. Samalta valmistajalta on myös muiden kielten opetusohjelmia.

Fun English: Opi englantia

Saatavilla: Android, iOS

Hinta: Ohjelma ja ensimmäiset oppitunnit ilmaisia, lisäopinnot maksullisia

itunesandroid

Matematiikkaa kukkien kanssa

Peruslaskutehtäviä kertaamalla tapahtuva kukkien kasteleminen kuulostaa ideana yhtä innostavalta kuin puhelinluettelon ulkoa opettelu. Jotain aivan omituista tenhoa sovelluksessa on, sillä sitä kokeillut aikuinenkin jää kuin varkain pelaamaan pitkäksi aikaa. Sovellus ylläpitää mukavasti etenkin ekaluokkalaisen matikkapäätä kesän ajan, ja tuo hauskasti laskemisen ja loogisen ajattelun osaksi pelaamista.

Grow Your Garden
Saatavilla: iOS
Hinta: 1,99 €
itunes

Piirtäjäksi pienin askelin

How to Draw – Easy lessons -sovelluksen avulla tabletin ruudulta voi opiskella askel askeleelta piirtämään. Aluksi voi harjoitella vaikkapa kahvikupin tai kukkasen kanssa, ja edetä lopuksi Hämähäkkimieheen tai Justin Bieberiin. Eri aiheita on 70. Oppitunnit on jaettu tarpeeksi pieniin askeliin, että varmasti kuka tahansa pystyy niitä seuraamaan. Helpottava lisä on myös virtuaalinen ruutupaperitausta, jonka avulla piirustuksen mittasuhteet on helppo hahmottaa.

How to Draw – Easy Lessons

Saatavilla: Android, iOS

Hinta: Ilmainen

itunesandroid

Pianotunteja näyttöruudulta

Jos nurkissa lojuu vanha piano käyttämättömänä, Piano Dust Buster putsaa nimensä mukaisesti pölyt koskettimien päältä. Ohjelma on hyvin samankaltainen takavuosien suosikkipeli Guitar Heron kanssa. Ruudulla rullaa nuotteja kohti alareunan koskettimistoa, josta pitää painaa oikeaa näppäintä oikealla hetkellä. Helppoa, koukuttavaa ja yllättävän hyvin opettavaa. Kappalevalikoimaan kuuluu niin ikivihreitä lastenlauluja kuin moderneja pop-biisejäkin. Ohjelmaa voi bonuksena käyttää myös oikean pianon kanssa! Piano Dust Buster Saatavilla: iOS Hinta: Ohjelma ilmainen, mahdollisuus ostaa lisää biisejä itunes

Yhä nuoremmilla mobiililaitteita

Teksti: Taru Jussila

Keväällä 2015 tehdyn Näin Suomi kommunikoi -tutkimuksen mukaan mobiililaitteita on yhä nuoremmilla. Jopa muutaman vuoden ikäisillä on omia tabletteja. Joka kuudennella 5–6-vuotiaalla lapsella on oma tabletti. Joka kymmenennellä 3–4-vuotiaallakin on heidän vanhempiensa mukaan oma tabletti. Luvut käyvät ilmi Prior Konsultointi Oy:n Elisalle toteuttamasta tutkimuksesta. Tutkimukseen vastasi helmi-maaliskuussa 1 455 henkilöä. Vastaajat olivat 15–75-vuotiaita suomalaisia älypuhelimen käyttäjiä. Tablettien määrä on muutamassa vuodessa kasvanut suuresti. Vuonna 2014 tabletteja myytiin 76 prosenttia enemmän kuin pöytä- ja kannettavia tietokoneita yhteensä. Viime vuonna tablettimyynti oli 11 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Prior Konsultoinnin toteuttamassa tutkimuksessa kysyttiin myös pelaamisesta. Pelipäivien ja -ajan määrä noin kaksinkertaistuu, kun lapsi aloittaa koulun. Kolmannelle ja neljännelle luokalle tultaessa lapset saavat pelata lähes joka päivä. – Havaitsimme suuria eroja sen suhteen, kuinka paljon vanhemmat antavat lastensa pelata mobiililaitteilla. Ne vanhemmat, jotka kokevat mobiililaitteet hyödylliseksi ja käyttävät niitä paljon, antavat myös lastensa käyttää mobiililaitteita vapaammin pelaamiseen. Mobiililaitteiden käyttö siis periytyy vanhemmilta lapsille, kertoo Priorin toimitusjohtaja Tatu Kauppinen. Lisää tietoa aiheesta:

  1. Lasten mobiililaitteiden käyttöä tarkastelevasta Prezi-esityksestä löydät lisää tietoa edellä mainitusta tutkimuksesta.
  2. Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattilan ajatuksia samasta aiheesta löytyy hänen blogistaan.
  3. Vinkkejä lasten mobiililaitteiden käyttöön ja pelaamiseen liittyen löydät Elisan Perheille-sivustolta.
  4. Katso onko lähistöllesi tulossa lapsille tarkoitettuja Elisan digikouluja. Elisan järjestämissä maksuttomissa digikouluissa lapset pääsevät tutkimaan digitaalisen maailman ihmeitä ja oppimaan samalla ohjelmoinnin perusteita.