Leffavinkit lomapäivän katsottaviksi

Hyvä elokuva vie ajatukset arjesta ja viihdyttää. Valitsimme 12 hyvää elokuvaa, jotka on helppo vuokrata omalta sohvalta heti katsottaviksi.

Teksti: Hanna Kangasniemi ja Leena Virtanen Kuvat: Elokuvien levittäjät

Antaudu romanttiselle viihteelle

Love & Friendship: Valloittava Jane Austen -filmatisointi

Brittikirjallisuuden mestarin Jane Austenin (Ylpeys ja ennakkoluulo, Järki ja tunteet) niukahkosta tuotannosta löytyi vielä yksi, suomennetulta nimeltään Tahto ja tunteet, jota ei ollut aiemmin filmattu. Yleisösuosikki siitäkin tuli.

Whit Stillmanin ohjaamassa mainiossa komediassa sankaritar on leskirouva Lady Susan, joka käyttää törkeästi hyväkseen koko lähipiiriään säilyttääkseen asemansa, kun omaisuutta ei enää ole. Uhriksi joutuu myös oma naimaikäinen tytär. Pääroolia näyttelee herkullisen hauskasti Kate Beckinsale. Jane Austenin ystäville must, romantiikan ja ironisen huumorin kaipuuseen.

Whit Stillman: Love and Friendship S

La La Land: Menestysmusikaali ja Oscar-magneetti

Vuosikymmenen menestyneimpiä musikaaleja, joka sai yhteensä kuusi Oscaria ja seitsemän Golden Globe -palkintoa. Suloisen nostalgisen rakkaustarinan on kirjoittanut ja ohjannut Damien Chazelle vanhoja musikaaliklassikoita kunnioittaen.

Päähenkilöt Mia ja Sebastian tavoittelevat unelmiaan Los Angelesissa ja haikailevat Hollywoodin menneitä loistoaikoja. Päärooleissa hehkuvat, laulavat ja tanssivat Emma Stone ja Ryan Gosling. Laadukasta, modernia musikaaliviihdettä, joka menee tunteisiin.

Damien Chazelle: Lalaland S

Eläydy tosipohjaiseen seikkailuun

Sully: Sankarikapteenin taistelu

Työlleen aidosti omistautunut pitkän linjan lentokapteeni pelastaa matkustajien hengen tekemällä pakkolaskun Hudson-jokeen moottorivaurion saaneella lentokoneella. Tosielämän sankariteko joutui kulissien takana tutkinnan kohteeksi ja vaakalaudalla oli Chesley “Sully” Sullenbergin (Tom Hanks) koko elämänura ja tulevaisuus.

Tiivis draama on mukaansatempaavan jännittävä ja tunteita nostattava, vaikka sen keskiössä ei olekaan perinteiseen tapaan onnettomuus vaan Sullyn ratkaisuun johtanut päättely ja sen raastava tutkinta. Hyvän mielen selviytymistarinoista nauttiville.

Clint Eastwood: Sully – uroteko Hudson-joella. K7

Lion: Liikuttava selviytymistarina

Köyhän mutta onnellisen intialaisperheen pieni poikaa ajatuu traagisesti eroon perheestään ja päätyy orpokodin kautta adoptoiduksi Australiaan. Menneisyys alkaa vaivata Saroota (Sunny Pawar, Dev Patel) ja opiskelukavereidensa avulla hän alkaa jäljittää alkuperäänsä.

Tositarinaan pohjautuva koskettava elokuva selviämisestä, juurien merkityksestä ja pyyteettömästä rakkaudesta. Nicole Kidman on erinomainen paneutuneena adoptioäitinä. Sympaattisten ja liikuttavien elokuvien tarpeeseen.

Garth Davis: Lion K12

Nauti hyvästä draamasta

Tom of Finland: Rohkean suomalaistaiteilijan elämäkerta

Tom of Finland eli Touko Laaksonen oli kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoitamme. Dome Karukoskiohjasi hänestä koskettavan elämäkertaelokuvan, jossa Pekka Strang tekee hienon pääroolin. Laaksonen ei hävennnyt homoseksuaalisuuttaan edes nuoruudessaan sotavuosina.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Lauri Tilkanen Laaksosen miesystävänä sekä Jessica Grabowskyhänen siskonaan.

Erilainen näkökulma 100-vuotiaan Suomen tekijöihin ja sotaankin. Karukosken tarkkaa ajankuvaa monelta eri vuosikymmeneltä, Suomesta ja Yhdysvalloista.

Dome Karukoski: Tom of Finland K12

Hymyilevä mies: Tositarina nyrkkeilijä Olli Mäestä

Suomalainen nyrkkeilijä Olli Mäki hävisi maailmanmestaruusottelun Helsingin olympiastadionilla vuonna 1962. Juho Kuosmasen huolella ohjattu mustavalkoinen ajankuva kertoo päivistä ennen tärkeää ottelua ja rakkaudesta, joka on tärkeämpää kuin urheilu. Pääosissa loistavat Jarkko Lahti Olli Mäkenä, Oona Airolahänen kihlattunaan Raijana sekä Eero Milonoff valmentajalegenda Elis Askina.

Viime vuosien parhaita kotimaisia elokuvia. Todenmukainen, lämminhenkinen elokuva onnesta.

Juho Kuosmanen: Hymyilevä mies K7

Frantz: Sodanvastainen tarina Euroopan ytimestä

Saksalainen Anna on menettänyt kihlattunsa ensimmäisessä maailmansodassa. Sodan jälkeen hänen elämäänsä astuu ranskalainen mies, Adrien, joka on saksalaisten silmissä vihollinen. Ranskalaisen François Ozonin eleettömässä ja surumielisessä elokuvassa rakkaus ylittää rajat, joita sota on pystyttänyt maiden välille. Tarinan edetessä Anna oppii, että totuus ei ole yksinkertainen asia. Pääosissa näyttelevät Paula Beerja Pierre Niney.

Kauniisti kuvattu elokuva niille, joita kiinnostaa Euroopan historia ja ihmisten väliset suhteet.

François Ozon: Frantz K12

Oliivipuu: Tärkeiden asioiden puolesta

Perhetilan ikivanha oliivipuu yhdisti Alman ja hänen isoisänsä jo silloin, kun Alma oli lapsi. Alman isä ja tämän sisarukset päätyivät kuitenkin rahapulassa myymään puun. Nyt isoisä on vanha ja kaipaa puutaan. Alma päättää ryhtyä toivottomaan pelastusyritykseen ja tuoda puun takaisin kotiin.

Sydämellisen tarinan on ohjannut espanjalainen Iciar Bollain, jolta on nähty Suomessa aiemmin myös hieno Sade kuuluu meille -elokuva. Koskettava ja samalla hauskakin draama, jonka voi katsoa vaikka yhdessä isovanhempien kanssa.

Iciar Bollain: Oliivipuu K7

Heittäydy vauhdikkaaseen toimintaan

Wonder Woman: Supersankarina naissoturi

Sarkakuvahahmoon perustuva fantasia ja toimintaelokuva, jossa taitavimmat soturit ovat myyttisellä kreikkalaissaarella eläviä naisia, amatsoneja. Supersankariksi nousee nuori Diana, joka pelastaa saarelle päätyneen amerikkalaissotilaan ja joutuu hänen mukanaan keskelle ensimmäisen maailmansodan pyörteitä.

Elokuvan on ohjannut Patty Jenkins, ja Ihmenaista näyttelee Gal Gadot ja Dianan ensirakkautta Chris Pine. Vauhdikkaan toiminnan ystävälle, joka kaipaa vaihtelua tavanomaiseen sankariasetteluun. Naisille tuomaan lisäenergiaa ja miehille, jotka viihtyvät vahvojen naisten seurassa.

Patty Jenkins: Wonder woman K12

Baby Driver: Takaa-ajokohtausten aatelia

Häntä kutsutaan Babyksi, mutta hän on itse piru ratissa. Tämä tulee selväksi jo ennen alkutekstejä. Ensimmäisen takaa-ajokohtauksen koreografia on silkkaa elokuvanteon taidetta, ja sama jatkuu koko elokuvassa.

Edgar Wrightin elokuva on ennennäkemätön yhdistelmä musiikkia ja toimintaa. Salaperäinen Baby tekee keikkaa Kevin Spaceyn esittämälle rikollispomolle, hänellä on koko ajan kuulokkeet korvilla ja loputon soundtrack taustalla. Babyn roolin vetää suvereeni nuori lahjakkuus Ansel Elgort (Carrie, Divergent).

Sopiva toimintaelokuva siinä vaiheessa, kun lomapäivien löhöilystä on jo saanut tarpeekseen.

Edgar Wright: Baby Driver K16

Naura hyvien komedioiden seurassa

Napapiirin sankarit 3: Sympaattista sähellystä

Alakuloon ajautunut Janne (Jussi Vatanen) hakeutuu retriittimatkalle luontoon ajatuksena sirotella kuolleen kaverin tuhkat tunturiin. Reissulle tuppautuvat mukaan vanhat kaverit Räihä (Timo Lavikainen) ja Kämäräinen (Santtu Karvonen), joten toivottu hiljentyminen jää toteutumatta mutta sähellystä riittää.

Jannen vaimo Inari (Pamela Tola) puolestaan haaveilee työelämään paluusta ja lähtee kontakteja saadakseen kiinteistöfirman suopotkupallojoukkueen kisamatkalle, jossa rapa roiskuu ja draamaa riittää.

Napis 3 tarjoaa taattua viihdettä: sopivasti navanalushuumoria sisältävää puskakomediaa, monipuolisia komediahahmoja mutta myös sympaattista pohdintaa elämänvalinnoista. Keveää koko perheen hupailua kaipaavalle.

Tiina Lymi: Napapiirin sankarit 3 K12

Loikkarit: Pakoon Neuvosto-Virosta

Hillittömässä virolaiskomediassa palataan 1980-luvun vuosiin, jolloin Neuvosto-Virosta haikailtiin lännen vapauteen. Kaiken kurjuuden keskellä kolme nuorta miestä alkaa suunnitella loikkausta Ruotsiin. Ei Suomeen, koska sieltä loikkarit palautettiin Neuvostoliittoon, vaan miten käykään?

Lempeällä huumorilla tehty, Jaak Kilmin ohjaama elokuva on sen verran todenmukainen, että aina ei naurata. Tarkka ajankuva herättää muistoja meissä suomalaisissakin, ja mukana on myös suomalaistähtiä kuten Riitta Väisänen, Esko Salminen ja Jope Ruonansuu. Elokuva on noussut kotimaassaan suureksi hitiksi.

Jaak Kilm: Loikkarit K7

Isäni Toni Erdmann: Hulvaton komedia isän ja tyttären suhteesta

Saksalaiskomedia lyö ällikällä kaikessa hulluudessaan ja jakaa myös yleisön: sitä joko rakastetaan estoitta tai siitä ei tajuta mitään. Elokuva kertoo perheettömästä nuoresta naisesta ja hänen omalaatuisesta isästään. Tytär yrittää epätoivoisesti luoda uraansa Romaniassa, kaikista maailman paikoista. Toimettomana elelevä isä saa puolestaan päähänsä seurata häntä sinne ja järjestää tyttärelleen vähän yllätyksiä – toki vilpittömin tarkoitusperin. Absurdit tilanteet seuraavat toisiaan.

Elokuva ylsi Oscar-ehdokkaaksi, ja se valittiin viime vuoden parhaaksi eurooppalaiseksi elokuvaksi. Ohjaaja on Maren Ade, päärooleissa näyttelevät Peter Simonischek ja Sandra Hüller.

Elokuva, jota katsoessa huomaa usein nauravansa ja itkevänsä yhtä aikaa.

Maren Ade: Isäni Toni Erdmann K12