Lukijan lifehack: Näin luet enemmän ja vaivattomasti

Sähköiset kirjat ja lukulaitteet tekevät lukemisesta helpompaa ja hauskempaa. Eikä luettavakaan lopu kesken koskaan. Katso lukijan lifehackit!

Teksti: Hanna Kangasniemi

Life hack tarkoittaa tapaa tai taitoa, jolla voi säästää aikaa, tehdä asioita tehokkaammin. Moni kokee, ettei ehdi tai jaksa lukea, sopivia kirjoja ei löydy tai kirjoja ei jaksa kantaa kaupasta tai laukussa. Etsimme 8 vinkkiä, joilla helpottaa lukemista ja joilla lukeminen helpottaa arkea.

1. Löydä uutta lukemista

Perusta lukupiiri kavereiden kesken. Saat hyviä vinkkejä, tulee tavattua kavereita ja luettua enemmän. Kirjavinkkejä löytää helposti myös kirjallisuusblogeista ja etsimällä suosituslistoja netistä. Sähköisten kirjojen palvelut, kuten Elisa Kirja suosittelevat uutta ja tekevät erilaisia suosituslistoja, joista voi etsiä uutuuksia omien mieltymystensä mukaan. Katso vinkkejä myös Elisa Ideoista.

2. Pääse lukujumista

Tuntuuko, ettei lukeminen edisty ja junnaat paikoillaan saman kirjan kanssa liian pitkään? Jos nukahdat iltalukemiseksi otetun kirjan alle tai ehdit unohtaa päähenkilön nimen, koska viime lukukerrasta on liikaa aikaa, äänikirjat voivat olla juttusi. Juttu etenee kuin juna ja kohta kirja onkin jo “luettu”. Katso lisää vinkkejä lukujumin päihittämiseksi.

3. Säästä aikaa ja tee arjesta hauskaa

Äänikirjoja voi kuunnella työmatkalla, koiralenkillä tai vaikka vessaa pestessä. Aikaa säästyy ja tylsäkin homma muuttuu juhlaksi. Jos haluat tehostaa kuunteluvauhtia, äänikirjan voi säätää nopeammassa tahdissa luetuksi.

4. Säästä tilaa

Jos kotisi on kompakti, eikä kirjoille ole tilaa, sähköiset kirjat pysyvät pienessä tilassa tiiviisti. Jos et halua käyttää tilaa kännykästä, lukulaite voi sopia sinulle. Lukulaitteelle mahtuu tuhansia kirjoja!

5. Kevennä matkalaukkua

Varsinkin reissussa sähköiset kirjat ovat näppäriä. Ne eivät koettele matkalaukun kilorajoituksia. Lisäksi uutta luettavaa löytyy käden käänteessä, eikä lomalukeminen lopu koskaan. Lukulaitteissa akku kestää pitkään, joten latauspisteiden löytymisestä ei tule stressiä.

6. Et jää koskaan ilman luettavaa

Sähköisen kirjan saa heti luettavaksi olitpa kotona tai reissussa. Uutuuksia ei tarvitse jonottaa kirjastosta tai kirjakaupasta, eikä painoksen loppuminenkaan estä kirjan saamista. Aina löytyy luettavaa.

7. Aina silmille sopiva kirjasin

Lukulaitteella voit säätää valon ja kirjasimen juuri omille silmille sopivaksi. Näin ei valaistus tai kirjasinkoko ole lukemisen este.

8. Nukahda helposti

Tuntuuko, että päivän tapahtumat pyörivät päässä vielä nukkumaan mennessä? Kirja on tunnetusti hyvä tapa irrottautua oman elämän stresseistä. Äänikirjan avulla uinahdat vielä nopeammin, kun säädät kirjan loppumaan oletetun nukahtamisen ajankohtaan. Valitse kirja, jossa ei ole liian kiihdyttäviä käänteitä ja rauhoittavaääninen lukija.

Lue lisää aiheesta:

Näin äänikirja liikuttaa.

Tämän takia e-kirja on huippu.