Lukulaite innosti lukemaan enemmän

Lukulaite innosti 35-vuotiaan Karri Karttusen takaisin kirjojen pariin. Sivukin kääntyy lukulaitteen ansiosta entistä nopeammin.

Teksti: Noora Valkonen Kuvat: iStock ja Michael Aston

Karri Karttunen photo Michael Aston

“Hankin lukulaitteen nelisen vuotta sitten kaverini suosituksesta. Sitä ennen ostin kirjoja harkiten, koska en halunnut niiden vievän tilaa kodissani. Kävin lähinnä kirjastossa tai lainasin kirjoja kavereiltani.

Lukulaitteen ansiosta olen hankkinut enemmän kirjoja kuin koskaan. Syitä on monia. Laite on paljon kevyempi kuin kirja, ja lukuasentoa voi vaihdella, koska laitetta on helppo pitää kädessä. Lukiessa ei myöskään tarvitse pitää valoa päällä, ja puolisoni saa nukuttua, vaikka minä lukisin.

Valo tulee lukulaitteen sivulle laitteen reunoilta eli se ei kohdistu suoraan silmiin. Näin silmät rasittuvat paljon vähemmän kuin tabletilta lukiessa. Tabletissa valo tulee näytön takaa. Lukemista sujuvoittaa se, että fonttityylin ja -koon saa muunnettua laitteessa itselleen sopivaksi. Laitteella on myös kätevä tehdä alleviivauksia ja käyttää sanakirjaa.

Voin lukea samaan aikaan vaikka kolmea kirjaa. On kiva, että saan ne kaikki kuljetettua mukanani. Luen sisällä ja ulkona, sängyssä, sohvalla, bussissa ja lentokoneessa. Hankin laitteelle ammattikirjallisuutta, mutta myös sci-fi-kirjoja ja tietoteoksia. Laitteeseen voi ladata sekä ulkomaista että suomalaista sisältöä tai vaikka pdf-tiedostoja.

Eniten tykkään siitä, että laite näyttää minuuteissa, kuinka paljon kirjaa ja kutakin lukua on jäljellä. Siitä on helppo arvioida, kuinka pitkälle illalla jaksaa lukea. Sivuja ei tarvitse plärätä eteenpäin.

Lukulaitteen ansiosta luen enemmän, nopeammin ja sujuvammin − vaikka kirjojen lukeminen ei ole suorituslaji olekaan.”

5 hyvää syytä hankkia lukulaite

  • Lukulaite on kevyt ja sitä on helpompi pidellä kuin raskasta kirjaa. Voit lukea välillä vaikka kylkiasennossa.
  • Rivivälit ja fontit saa räätälöityä oman maun mukaan. Kuka jaksaa lukea pokkaria, jonka teksti on usein pienen pientä pränttiä?
  • Laite ei ole tablettien tapaan verkossa, jolloin pystyt keskittymään vain ja ainoastaan lukemiseen, kun esimerkiksi some-viestit eivät häiritse.
  • Silmät tykkäävät. Lukulaitteen reunoista sivulle kohdistuva valo on silmille miellyttävämpi kuin tabletin kirkas taustavalo, joka saattaa myös haitata unesta kiinni saamista. Joidenkin laitteiden näyttö on heijastamaton, jolloin lukeminen onnistuu myös auringonvalossa.
  • Akku kestää pitkään. Tablettia joutuu lataamaan paljon useammin.
  • Kirjoja voi ostaa missä vain, milloin vain.

Lukulaitteiden tarjonta on monipuolistunut ja myynnissä on monenlaisia laitteita. Tutustu esimerkiksi Elisan verkkokaupan lukulaitteisiin täältä.

Elisa Kirjassa on yli 10 000 suomenkielistä e-kirjaa ja satoja maksuttomia klassikoita. Tutustu Elisa Kirjaan

Lue, miksi kirjailija Juha Vuorinen pitää e-kirjoista.