Maksukanavien ja ohjelmakirjastojen maarajoitukset poistuivat EU:n sisällä

Maarajoitukset eli geoblokkaus poistui EU:ssa huhtikuun alussa. Suomalaisetkin voivat nyt seurata ostamiensa suoratoistopalveluiden viihdettä 28 maassa rajoituksetta.

Teksti: Hanna Kangasniemi

 

Olet lomalla Italiassa ja otat esiin tabletin katsoaksesi tärkeän futisottelun maksukanavalta mutta palvelu ilmoittaa, ettei se ole katsottavissa. Näin oli ennen, muttei ole enää! Maarajoitusten poistuminen teki viihteen kulutuksesta vapaampaa.

Digitaaliset viihdepalvelut käytössä koko EU:n alueella

Huhtikuun alusta alkaen EU:n jäsenmaiden vakituisilla asukkailla on EU:n asetuksen mukaan oltava pääsy kotimaastaan tilaamaan maksulliseen viihdepalveluun myös silloin, kun hän oleskelee väliaikaisesti jossain toisessa EU-maassa.

Nyt esimerkiksi Elisa Viihteen ohjelmia voi katsoa kuten kotimaassa, sillä myös niistä poistuvat lokaatiopohjaiset rajoitukset EU:n uuden lainsäädännön myötä. Jatkossa palvelun kotimaassaan ostaneiden nähtävillä on samat sarjat ja leffat kuin Suomessakin, suomenkielisin tekstityksin. Sama koskee todennäköisesti Netflixin ja HBO:n ohjelmiakin jatkossa.

Ainoa edellytys palvelun siirrettävyydelle on suomalaisen näkökulmasta siis, että hän on kirjoilla Suomessa ja ostanut palvelun Suomesta. Mikään palvelu ei seuraa sitä, missä maassa ja kuinka kauan kuluttaja siellä oleskelee tai palveluja käyttää

Maksuttomille viihteen digipalveluille siirrettävyys ei ole pakollista mutta asetuksen perusteella mahdollista. Esimerkiksi Ylen Areenaa voi myös katsella EU:n alueella. Sitä varten pitää kuitenkin kirjautua Yle tunnuksen kautta, koska EU:n siirrettävyysasetus edellyttää, että käyttäjän kotipaikka tunnistetaan EU-valtioksi.

EU:n siirrettävyysasetus koskee myös musiikin suoratoistopalveluita, kuten Spotifyta ja nettiradioita.

Aiemmin maarajoitukset rajoittivat katselun kotimaahan

Aiemmin digitaalisen maksullisen viihdepalvelun ostanut sai nauttia ohjelmista vain kotimaassaan. Myöskään ilmaiset digitaaliset ohjelmakirjastot, kuten Areena, Ruutu tai Katsomo, eivät ole olleet nähtävillä Suomen rajojen ulkopuolella.

Maarajoitusten eli geoblokkauksen taustalla on ollut sisällön oikeuksien omistajien asettamat rajoitukset ja sopimusehdot, jotka ovat rajanneet suoratoistopalveluiden viihteen kulutuksen maakohtaiseksi.

Lomareissulla maksullisista ohjelmakirjastoista ei ole siis aiemmin ollut iloa, eikä osan vuodesta vaikkapa Espanjassa asuvat suomalaiset ole voineet katsoa kotimaisia sarjoja tai elokuvia Elisan Aitiosta tai Vuokraamosta kakkosasunnoissaan.

Myös esimerkiksi Netflixin ja HBO:n tilanneiden valikoima on rajattu oman kotimaan tarjontaan ja palvelu kainalossa matkatessa tarjolla on ollut vain paikallinen viihdevalikoima. Esimerkiksi Kreikassa lomaillessa on ollut tarjolla vain sikäläinen Netflix-valikoima ilman suomenkielisiä tekstityksiä ja vain osittain samaa sisältöä kuin kotimaassa.

Näin saat Elisa Viihteen käyttöön lomamatkalla

Elisa viihteen asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään, sillä Elisa Viihde toimii automaattisesti EU:n 28 jäsenvaltiossa niin tietokoneella, tabletissa kuin kännykässäkin.

Television ruutuun ohjelmat saa nähtäville esimerkiksi Chromecastin avulla (Android, iOS) ja Airplay-tuella (iOS).

Jos haluat ottaa Elisa Viihteen digiboksin mukaan reissuun, sen voi kytkeä hotellin tai muun majapaikan televisioon. Usein tarjolla on kaapelitkin, mutta varmuuden vuoksi kannattaa ottaa hdmi-kaapeli ja jos paikalliset pistorasiat sen vaativat, adapteri. Pieni ja kevyt boksi kulkee helposti mukana matkalaukussa.

Elisa Viihteen Vuokraamosta vuokraaminen ja katselu tapahtuu kuten kotimaassa.

Asiantuntijana Tero Lehtonen, Elisa Viihteen liiketoimintapäällikkö.

Tutustu Elisa Viihteeseen netissä tai lataa ilmainen applikaatio. iOS-laitteille tai Androidille.

Vinkkejä koko perheen lomakatsomiseksi Vuokraamosta