#merikotkalive näyttää harvinaisen lintuperheen elämää

Teksti: JONAS KRONLUND

Alkuvuodesta 2020 lintuharrastajien parissa elettiin jännittäviä hetkiä. Helsingin Vanhankaupunginlahdella sijaitsevalle Lopin saarelle oli muuttanut merikotkapariskunta. Kevään edetessä ilonaiheita tuli lisää, kun pariskunnan havaittiin ruokkivan kolmea pientä poikasta. Määrä on poikkeuksellinen, sillä yleensä merikotkat saavat vain yksi tai kaksi poikasta. Vanhankaupunginlahden kalaisat vedet ja läpi talven pesän lähellä kalastelun mahdollistanut leuto talvi ovat todennäköisiä selityksiä sille, että merikotkapari oli keväällä niin hyvässä kunnossa, että naaras muni jopa kolme munaa. Merikotkapariskunta nimettiin Nadiksi ja Amaliaksi Vanhankaupunginlahdella yli sata vuotta sitten vaikuttaneen kalastajapariskunnan mukaan.

Helsingin kaupunki lähestyi Elisaa ja ehdotti, että rakentaisimme yhdessä palvelun, jossa pesän tapahtumia ja sitä ympäröivää luontoa voisi seurata livestriimin välityksellä. Vanhankaupunginlahden merikotkapari on ensimmäinen, jonka tiedetään pesivän näin keskellä kaupunkia, joten kaikille kiinnostuneille haluttiin tarjota mahdollisuus seurata nuorta merikotkaperhettä häiritsemättä pesintää paikan päällä. Saarta kun oli ehditty lähestyä jopa droneilla ja koronakevään aikana haluttiin vähentää myös väentungosta alueen lintutorneissa. Lähdimme hankkeeseen innolla mukaan, sillä ajatus uhanalaisen eläinlajin suojelemisesta digitaalisilla ratkaisuilla ja uutta 5G-verkkoa hyödyntäen tuntui meistä erinomaiselta. 28.4. #merikotkalive käynnistyi osoitteessa www.elisa.fi/merikotkalive. Sivulta voi striimin lisäksi lukea lisää merikotkista ja niiden harmaahaikara- ja merimetsonaapureista Lopin saarella, sekä tutustua lintuharrastajien palveluun lähettämiin havaintoihin, kuviin ja videoihin tapahtumista.

Merikotkat eivät ole olleet kovin miellyttäviä uusia naapureita Lopin saaressa jo viitisentoista vuotta pesineille haikaroille ja viime kesänä ensimmäistä kertaa pesineille merimetsoille, sillä kotkat ovat käyneet syömässä niiden munia useista pesistä, kertoo Helsingin kaupungin ympäristösuunnittelija Kalle Meller.

–Osa harmaahaikaroista päätti siirtyä merikotkien tieltä pesimään ruovikkoon toiselle puolen lahtea. Tällaisia ruovikkopesintöjä ei ole ennen havaittu Suomessa, joten merikotkien asettuminen Vanhankaupunginlahdella on mielenkiintoisia uusia vaikutuksia alueen muuhun linnustoon. Lopin saareen jääneet haikarat ovat tehneet uusia pesiä aivan saaren reunaan tiheisiin tuomiin, eli mahdollisimman kauas merikotkista ja piiloon niiden katseilta.

Koska ehdottomasti haluttiin varjella pesintärauhaa, asennettiin videokamera lintutorniin melkein 600 metrin etäisyydelle merikotkien pesästä. Tarvittava sähkö tuotetaan täysin lintutorniin kiinnitettyjen aurinkopaneelien voimin. Korkealaatuinen livestriimi toteutetaan nyt Elisan 5G-yhteydellä, joka ajetaan Kepit Systems Oy:n pilvipalveluinfrastruktuurin kautta.  Tämä mahdollistaa samasta videostriimistä sekä korkealaatuisen 4K-tasoisen näkymän, että siitä digitaalisesti rajatun ja edelleen tasokkaan Full HD -tasoisen lähemmän näkymän. Palvelua on matkan varrella kehitetty lintuharrastajaryhmän kommenttien avulla.

#merikotkalive on käynnissä näillä näkymin syyskuulle saakka. Kokemusten perusteella tavoitteena on selvittää voisiko talviaikana videokameran asentaa vielä lähemmäs tulevien pesintöjen livestriimausta silmällä pitäen.

Merikotkaliveä voi seurata osoitteessa www.elisa.fi/merikotkalive

Digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus