Miesten Ykkönen: Luvassa kovaa kisaa noususta Liigaan

Miesten Ykkösessä nähdään peräti neljä uutta joukkuetta. Puolet joukkueista tavoittelee nousua Veikkausliigaan ja Elisa Viihde Sport näyttää kaikki ottelut suorana. Lue tunnelmista kauden alussa.

Teksti: Juho Paavola

Kun tuomarit eri puolilla Suomea viheltävät avauspotkun merkiksi 27. huhtikuuta, jalkapallon Ykkösessä starttaa mielenkiintoinen kausi.

”Joka toinen joukkue tavoittelee nousua Liigaan, ja se on niille realismia”, FF Jaron maalivahti Emil Öhberg kiteyttää asetelmat.

Kun Ykkösen seurojen valmentajat ja runkopelaajat kokoontuivat huhtikuun puolivälissä sarjan avausinfossa Elisan pääkonttorilla, moni veikkasi puheissa viime kauden nelosta, AC Oulua, sarjan voittajaksi. Jo ennestään vahva joukkue on vahvistanut rosteriaan muun muassa Fugo SegawallaJoni KorhosellaLoorents Hertsillä ja Juho Mäkelällä.

”Jos meille suosikin viitta tarjotaan, otamme sen nöyrin mielin vastaan. Nimet ovat kuitenkin vain nimiä kokoonpanossa, pelit ratkaistaan nurmella”, AC Oulun valmentaja Mika Lähderinne sanoo.

Ykkösen voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan. Toiseksi sijoittunut karsii pääsarjapaikasta Veikkausliigan toiseksi viimeiseksi sijoittuneen joukkueen kanssa. Kaudelle 2020 voimaan tulevan Sarjauudistuksen myötä vain Ykkösessä viimeiseksi sijoittunut joukkue putoaa alkavan kauden päätteeksi Kakkoseen.

Kuva: Juho Paavola

TPS janoaa takaisin liigaan

Syksyllä 2017 Turussa juhlittiin TPS:n nousua Ykkösestä Veikkausliigaan, mutta vuotta myöhemmin Aurajoen rannalla maisteltiin karvasta kalkkia, TPS putosi liigakarsinnoissa hävittyään KPV:lle.

TPS:n leirissä joukkueen paikka nähdään yksiselitteisesti Veikkausliigassa.

”Kaksi vuotta sitten nousimme ja sitten tipuimme. Nyt ei ole järkeä tavoitella muuta”, TPS:n kapteeni Rasmus Holma sanoo.

Joukkue lukeutuu voittajasuosikkeihin, mutta paineita Holma ei myönnä nuoren joukkueen tuntevan. Jos nousu tapahtuu, TPS on kyennyt kanavoimaan nuoren ja tasaisen joukkueensa sisäisen kilpailun oikein. Avauskokoonpanon 11 paikasta taistelee 24 pelaajaa.

”Rinkimme on laajempi kuin viime vuonna liigassa ja avauskokoonpanokin vielä avoinna. Treeneissä kilpailemme täysillä, mutta muuten olemme kavereita. Tekemisen meininki on hyvä”, Holma jatkaa.

Vieläkö MyPan räjähdysmäinen nousu saa jatkoa?

Kauden kiinnostavimpiin joukkueisiin kuuluu ehdottomasti värikkään lähimenneisyytensä ansiosta myös Myllykosken Pallo -47, tuttavallisemmin MyPa. Vielä 2014 Veikkausliigassa pelannut MyPa ajautui konkurssiin seuraavana vuonna ja aloitti puhtaalta pöydältä Kolmosessa keväällä 2017.

Heti seuraavalle kaudelle sarjan voittanut MyPa nousi Kakkoseen, alkavalle kaudelle heti Ykköseen.

Vieläkö olette jatkamassa hurjaa nousuvauhtianne?

”Ei olla”, MyPa:n valmentaja Jukka Karjalainen naurahtaa.

”Iso tavoitteemme on säilyä ykkösessä ja rakentaa samalla sellaiset urheilulliset resurssit, että vakiinnutamme asemamme ja koko toimintamme Ykkösen seurana.”

MyPa:n nousu kävi hieman vahingossa. Joukkue ehti jo hävitä karsinnoissa TP-V:lle, mutta sai paikan Ykkösessä Veikkausliigasta pudonneen PS Kemin luovuttua sarjalisenssistä. Katsojille Karjalainen lupaa vauhdikasta peliä.

”Meillä on nuori joukkue, mikä näkyy pelissä niin hyvällä kuin huonollakin tavalla, mutta energiaa meiltä ei jää puuttumaan.”

Kuva: Juho Paavola.

Nostaako Tainion taika Hakan taas?

Klassinen tehdaspaikkakunnan joukkue Valkeakosken FC Haka Valkeakoskelta sai peräsimeensä Keith Armstronginapuvalmentajana toimineen, entisen maajoukkueen keskikenttäpelaaja Teemu Tainion.

Valkeakoskella odotetaan suuria, sillä Tainio oli nostamassa pelaajana Hakaa Ykkösestä Veikkausliigaan 1997. Toistuuko Tainion taika taas?

”Se oli yli kaksikymmentä vuotta ja kymmenen kiloa sitten”, Tainio sanoo ja nauraa.

Nousu pääsarjaan on Valkeakoskella ääneen lausuttu tavoite. Tainion mielestä pelaajamateriaali riittää Ykkösen kärkeen ja karsintoihin. Valkeakoski elää mukana palauttaakseen yhdeksänkertaisen Suomen mestarin pääsarjaan, ja Haka on vahvistanut talouttaan muun muassa osakeannilla.

”Meille ei käy kuin nousu. Se on nousu tai ulos”, Tainio summaa.

Elisa näyttää jokaisen ottelun suorana

Oman joukkueen taistelua Ykkösen sarjapisteistä voi seurata kätevästi Elisa Viihde Sport -kanavilla, joilla Elisa näyttää sarjan jokaisen ottelun. Myöhemmin ottelut ovat katsottavissa palvelusta jälkilähetyksenä. Palvelu maksaa 9,90 euroa kuussa, ja sen katsomiseen tarvitaan Elisa Viihde -tunnukset. Ensimmäinen kuukausi on maksuton. Katsominen onnistuu Elisa Viihde -digiboksin, mobiilisovelluksen tai verkkoselaimen kautta. Osa otteluista näytetään tavallista terävämpinä 4K-lähetyksinä.

Elisa Viihde Sport Ykkönen
Kuva: Juho Paavola

Kolme vinkkiä Ykkösen seuraamiseen

1. Voitto on aina voitto.

Sarjanoususta kamppailevat ainakin AC Oulu, TPS, FC KTP, FF Jaro ja FC Haka. Seurojen keskinäisissä kamppailuissa jaetaan tärkeitä sarjapisteitä, sillä sarjan voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan. Katso kärkikamppailut sarjan otteluohjelmasta.

2. Menestystä vai jumbosijan karttamista?

Ykkönen sai Kakkosesta peräti kolme uutta joukkuetta. Riittävätkö sarjanousijoiden myllykoskelaisen MyPan, tamperelaisen TPV:n ja porilaisen MuSa:n into, henki ja materiaalin leveys menestykseen, vai päätyvätkö sarjanousijat taistelemaan siitä, kuka välttää jumbofinaalit?

3. Tuoko multainen kosketus maalikuninkuuden?

Kotkan FC KTP nappasi kauden päätteeksi Ykkösen kaikkien aikojen maalikuningas Kalle Multasen Veikkausliigaan nousseesta Kokkolan KPV:stä. Viekö uransa 140 Ykkösen ottelussa 87 maalia nakuttanut Multanen kauden päätteeksi maalikuninkuuden?