Mihin tarvitsen Windowsin asennusmediaa?

Windowsin asennusmedian avulla voit asentaa tietokoneesi uudelleen menettämättä tärkeitä tietoja. Omaguru neuvoo, miten tämä tapahtuu eri käyttöjärjestelmissä.

Windows-tietokoneiden mukana ei enää vuosiin ole tullut asennuslevyjä, vaan ne on tarvittaessa joutunut tilaamaan erikseen tietokoneen valmistajalta.

Koneissa on vakiokäytäntönä palautusosio, josta ne voi palauttaa tehdasasetuksille, mutta tällöin menetetään koneeseen tallennetut omat tiedostot ja muut asetukset.

Windows 10-, Windows 8- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmille pystyy kuitenkin luomaan asennusmedian itse. Sen voi tehdä joko ”polttamalla” perinteisen asennuslevyn tai tekemällä käynnistysmuistitikun, jolta käyttöjärjestelmä voidaan asentaa.

Asennusmedian avulla tietokoneen pystyy asentamaan kokonaan uudelleen tai sille pystyy tekemään korjaavan asennuksen jos esimerkiksi käynnistystiedostot ovat menneet rikki, mutta koneessa olevat tiedot täytyy säilyttää.

Windows 10

Windows 10:n asennusmediaa varten tarvitset tyhjän muistitikun, 4 gigatavua tai isomman, tai tyhjän dvd-levyn.

Sen jälkeen asennusmedian voi luoda ilmaiseksi Microsoft Media Creation Tool -ohjelmalla, jonka voit ladata täältä: https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10

Voit luoda ohjelmalla käynnistyskelpoisen muistitikun tai ”polttaa” asennuslevyn dvd:lle. Windows 7- tai Windows 8 -järjestelmästä päivitetyn Windows 10:n käyttöoikeus perustuu tietokoneen laitteistokokoonpanoon. Et tarvitse Windowsin lisenssiavainta, vaikka asentaisit koko koneen uudelleen.

Asennusmedia Windows 10:lle on tarpeen, jos kone täytyy nollata, koska aiemmasta Windowsista päivitetyn koneen normaali palautus tehdasasetuksille palauttaa vanhan Windowsin ja joutuisit päivittämään Windows 10:n uudelleen.

Windows 8

Windows 8:n kanssa tarvitset tyhjän dvd-levyn tai muistitikun, jossa on vähintään 4 gigatavua tilaa sekä Windows-tuoteavaimesi. Tuoteavaimen löydät joko tarrasta koneessa tai joudut selvittämään sen tietokonevalmistajasi tuen kautta.

Luo asennusmedia apuohjelmalla, jonka löydät täältä: https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows8

Huomaa, että apuohjelmat Windows 8- ja Windows 10 -asennusmedian luomiselle ovat eri ohjelmat huolimatta siitä, että niiden tiedoston nimi on sama.

Windows 7

Windows 7:n kanssa tarvitset 25-merkkisen Windowsin tuoteavaimen ja tyhjän USB-muistitikun, jossa on vähintään 4 gigatavua tilaa tai dvd-levyn.

Aloita asennusmedian luonti syöttämällä tuoteavain osoitteessa https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows7 ja noudata ohjeita.

Jos tarvitset tarkempaa opastusta ja neuvoja, suosittelemme olemaan yhteydessä asiantuntijaan.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia