Vantaalaisen palvelutalon asukkaista koottu testiryhmä sai kokeiltavakseen viisi älypuhelinta. Mikä oli seniorien suosikki?
Teksti ja video: Pauli Reinikainen
Yhä useampi seniori käyttää tablettia tai älypuhelinta laskujen maksamiseen, tv-kanavien ja elokuvien katseluun sekä sosiaalisen median palveluihin.
Vantaalainen yksityinen vanhusten palvelukeskus Foibekartano on etulinjassa mobiilipalveluiden käytössä. Useimmilla asukkailla on oma tabletti, jota käytetään muun muassa Periscope-lähetysten seuraamiseen. Monet palvelutalon tapahtumista kuten aamujumpat lähetetään suorana verkkoon asukkaiden ja ulkopuolistenkin ihmeteltäviksi.
Foibekartanon asukkaista koottu testiryhmä sai arvioitavakseen viisi älypuhelinta. Viiden erilaisen puhelimen joukosta kaikkien suosikiksi nousi Doron älypuhelinmalli, joka on suunniteltu erityisesti ikäihmisten käyttöä ajatellen.
He testasivat:
Mirja Immonen, 81
Asunut Foibekartanossa kaksi vuotta. Harrastuksiin kuuluvat käsityöt ja toiminta eläkeläisten jäsenyhdistyksissä.
Maila Vihinen, 87
Asunut Foibekartanossa hieman yli vuoden. Harrastuksina lukeminen laidasta laitaan. Nyt menossa 75. kirja runsaan vuoden aikana.
Anna-Liisa Astala, 75
Asunut Foibekartanosasa parisen vuotta. Harrastuksina sukututkimuksen tekeminen ja poppanan kutominen.
Kaija Saari, 78
Asunut Foibekartanossa kaksi vuotta. Harrastuksina leipominen, koirat ja liikunta 5 kertaa viikossa.
Vieno Järvinen, 77
Asunut Foibekartanossa kaksi vuotta. Harrastuksina käsityöt, ulkoilu, koirat ja kodinhoito.
Näitä testattiin:
Doro Liberto 825 – senioreille suunnattu
Ruotsalaisen Doron älypuhelimet on suunniteltu ikäihmisten käyttöä ajatellen. Puhelinten käyttöliittymä opastaa laitteen saloihin kohta kohdalta, ja kuvakkeet ja teksti ovat selvästi suurempia kuin yleensä älypuhelimissa on totuttu.
Doro Liberto 825:n erikoisuutena on sisäänrakennettu ”valmentaja”, joka antaa ohjeita käyttäjälle ja neuvoo ongelmatilanteissa. Puhelimessa on myös avunpyyntöpainike, joka parantaa ikäihmisten ja erityisryhmiin kuuluvien käyttäjien turvallisuutta.
Laite erottui testaajansa Mirja Immosen, 81, mielestä edukseen heti ensimmäisellä käyttökerralla, kun käyttöliittymä opasti eri vaiheiden läpi. Paikoitellen vaiheet olivat kuitenkin vaikeasti Immosen ymmärrettävissä, ja seniorin vieressä on hyvä olla paremmin älypuhelinten toimintaa tunteva käyttäjä. Doron käyttöliittymän takana on Android-älypuhelin, johon voi ladata sovelluksia Google Play -sovelluskaupasta muiden Android-älylaitteiden tapaan.
Immosen mielestä Doron paras puoli ovat fyysiset painikkeet, joista on helppo palata puhelimen aloitusnäkymään. Näyttö on riittävän iso ja selkeä myös yli 80-vuotiaalle käyttäjälle.
”Kirjainten ja numeroiden koot ovat liian pieniä senioripuhelimelle”, Immonen huomauttaa siitäkin huolimatta, että kirjasinkoko on selvästi suurempi kuin muissa testipuhelimissa.
Erityisen paljon kiitosta saa kamera, joka oli Immoselle yksi puhelimen mieluisimmista sovelluksista. Häntä miellytti myös Doron hyvä otetuntuma, sillä puhelin ei ollut liukas ja pysyi hyvin kevyemmässäkin puristuksessa. Parannusta toivottiin virrankestoon, sillä Doron akussa riitti virtaa vain noin vuorokauden käyttöön.
Kaiken kaikkiaan Doro Liberto 825 oli paitsi Immosen, myös koko testiryhmän ylivoimainen suosikki.
Hyvää: Selkeä, isokokoinen näyttö. Fyysiset painikkeet puhelimen alalaidassa.
Huonoa: Akun kesto.
>>Tutustu puhelimeen tarkemmin.
Apple iPhone SE – turhan pieni näyttö
Apple esitteli viime keväänä monen toivoman pienemmän version silloisesta iPhone 6s -lippulaivapuhelimesta. Neljän tuuman näytöllä varustettuja puhelimia on nykyisin vähän tarjolla, mutta niille on oma vannoutunut käyttäjäkuntansa. Kaikki eivät halua taskuunsa isoa möhkälettä, josta ei saa kunnollista otetta.
Seniorien käytössä pikku-iPhone ei kuitenkaan ollut paras mahdollinen. Vaikka laitetta pidettiin mukavan kompaktina ja otetuntumaa hyvänä, puhelimen näyttö osoittautui käytössä turhan pieneksi. Kuvakkeet ja teksti olivat vaikeasti luettavia, ja vaikka Applen käyttöliittymä on sinänsä helppo, pienen puhelimen kokonaisarvio jäi seniorien käytössä miinuksen puolelle.
”En oikein päässyt sinuiksi tämän laitteen kanssa. Yritin kirjoittaa sillä viestejä, mutta osuin aina vääriin kirjaimiin”, 87-vuotias testikäyttäjä Maila Vihinen harmittelee.
Applen miinukseksi katsottiin myös laitteen käyttöönotossa vaadittavat luottokorttitiedot, jotka aiheuttivat päänvaivaa Vihiselle.
Hyvää: Hyvä otetuntuma pienen koon ansiosta.
Huonoa: Liian pieni näyttö seniorille. Hankaluuksia kirjoittaa pienellä virtuaalinäppäimistöllä.
>>Tutustu puhelimeen tarkemmin.
Microsoft Lumia 650 – Kamera vakuutti
Lumia-puhelimet tarjoavat edullisen vaihtoehdon peruspuhelinta metsästävälle käyttäjälle, ja Microsoft on luvannyt päivityksiä puhelimiinsa vielä jatkossakin.
Anna-Liisa Astala, 75, ei ollut täysin tyytyväinen Lumian käyttöön. Puhelimen saaminen käyttöön vaati melkoisia ponnistuksia, koska Astalalla ei ollut laitteen vaatimaa Microsoft-tiliä. Sen luominen ja sähköpostilaatikon asettaminen kesti sen verran kauan, että Astalan huumori oli jo pettää.
”Lisäksi puhelimen käynnistymistä saa odottaa todella kauan, paljon pidempään kuin muissa testilaitteissa”, Astala totesi.
Windows-käyttöjärjestelmä aiheutti hieman päänvaivaa, sillä kaikki kiinnostavat toiminnot eivät löytyneet ilman etsimistä.
”Oli jotenkin hankala etsiä laitteen ominaisuuksia. En tiennyt edes, mistä pääsen lähettämään sähköpostia.”
Kameran käyttö oli sen sijaan helppoa. Lisäksi Astala piti älypuhelinta hyvänä laitteena lehtiartikkeleiden lukemiseen. Ahkerassa käytössä olivat etenkin iltapäivälehdet.
”Tämä on muuten mukava kädessä, mutta liian liukas. Ote ei aina pidä.”
Hyvää: Laadukas kamera. Kirkas näyttö.
Huonoa: Puhelimen saaminen käyttövalmiiksi kesti liian kauan. Liukas kuori.
>> Tutustu puhelimeen tarkemmin.
Samsung Galaxy A5 – Ei suuria moitteita
Noin 300 euron hintainen Galaxy A5 keräsi enimmäkseen myönteisiä kokemuksia. Testikäyttäjä, 78-vuotias Kaija Saari suorastaan innostui laitteesta.
”Puhelin tuntuu sitä paremmalta, mitä enemmän sitä käyttää. Viestien kirjoituksessa teksti vaikutti ensin pieneltä, mutta sitä voi ilmeisesti muuttaa asetuksista. En kyllä itse osaisi sitä tehdä.”
Saari käytti puhelintaan etenkin viestien ja sähköpostien kirjoittamiseen ja valokuvien ottamiseen. Puhelimen kamera saikin kiitosta.
”Joissakin toiminnoissa tarvitsisin lapsenlapseni avuksi. Itseäni häiritsi eniten puhelimen liukkaus, se tippuu helposti kädestä”, Saari kertoo.
Galaxyn ominaisuudet riittävät vaativampaankin käyttöön, sillä puhelimessa on muun muassa muistikorttipaikka, optinen kuvanvakaaja sekä pikalataus. Näytön voi avata sormenjälkitunnistuksella. A5:n yksi parhaista puolista on kirkas ja terävä kosketusnäyttö.
Hyvää: Laadukas kamera. Kirkas näyttö.
Huonoa: Liukas kuori.
>>Tutustu puhelimeen tarkemmin.
Huawei Y6 Pro – Kokonaisvaltainen paketti
Huawei Y6 Pro on varsin kiinnostava puhelin alle 200 euron hintaluokassa. Samaa mieltä oli puhelimen testaajana toiminut Vieno Järvinen, 77.
Järvinen piti etenkin puhelimen käsiteltävyydestä. Mukana toimitettiin suojakuori, jonka ansiosta laite pysyi hyvin kädessä.
”Tässä on hyvä kamera. Otin paljon kuvia”, Järvinen kehuu.
Y6 Prossa on 13 megapikselin takakamera. Laitteen 5-tuumainen näyttö on selkeä, ja Järvinen piti myös riittävän isoista kuvakkeista puhelimen kotinäkymässä.
”Sormenjäljet kyllä inhottavat. Niitä jää ihan liikaa puhelimen kuoreen.”
Huawein ominaisuudet yltävät astetta kalliimpien älypuhelinten tasolle. Puhelimessa on iso, 4000 milliampeeritunnin akku, jonka ansiosta laitetta voi käyttää yli vuorokauden yhdellä latauksella. Peruskäytössä akussa riittää puhtia lähes kahdeksi päiväksi. Tuotepakkauksen mukana tulee pikalaturi. Laitetta voi käyttää myös varavirtalähteenä, jos kaverin puhelimesta loppuu virta.
Hyvää: Kirkas näyttö. Isokokoinen akku. Hyvä otetuntuma.
Huonoa: Kerää runsaasti sormenjälkiä.
>Tutustu puhelimeen tarkemmin.
Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 4.10.2016. Osa laitteista on saattanut poistua valikoimasta. Tutustu myynnissä oleviin puhelinmalleihin.
Miksi seniorien kannattaisi hankkia älypuhelin? Lue lisää.