Miksi vaihtaa 4G-liittymään?

Tiedätkö, mitä eroa on 3G- ja 4G-liittymällä? Entä mitä hyötyä 4G-yhteyteen siirtymisestä on ihan tavalliselle ihmiselle?

Teksti: Osku Kannisto

 

Tieto kulkee 4G-mobiiliverkoissa parhaimmillaan yli kymmenkertaista vauhtia nopeimpiin 3G-yhteyksiin verrattuna. Tätä se käytännössä tarkoittaa:

 

Videoiden katsominen ja musiikin kuuntelu käy sujuvasti

Suurin käytännön hyöty 4G-yhteydestä saadaan runsaasti tiedonsiirtoa vaativia netin musiikki- ja videopalveluita käytettäessä. 3G:n ja hitaampien kiinteiden laajakaistojen yli pystyy optimiolosuhteissa siirtämään hyvälaatuista videota, mutta jos perheenjäsenet haluavat katsoa omia ohjelmiaan, hidas (20 Mbit/s) yhteys ei siihen enää pysty.

Nykyiset videopalvelut, kuten Netflix, pakkaavat 4k-tarkkuuden videonsa noin 20 Mbit/s-bittivirralla. 4G:n uusi CAT-6-versio tarjoaa nykyisin jo 300 Mbit/s siirtonopeuden. Se tarkoittaa, että puhelin voi siirtää netistä tietoa noin 35 megatavua joka sekunti. Se riittää esimerkiksi neljän suuren valokuvan siirtoon joka sekunti.

 

Saat kuvasi ja tiedostosi tallennettua pilveen helposti

Nopea yhteys tuo pilvipalvelut entistä lähemmäs käyttäjää, ja paikallisen säilytystilan tarve poistuu. Tiedostoja ei tarvitse varastoida puhelimen, tietokoneen tai tabletin muistiin, koska ne voi hakea netistä viiveettömästi. Enää ei siis tarvitse huolehtia kännykän kuva- ja videokirjastojen täyttyvästä tilasta. Pilveen tallentaessa hoituu samalla myös varmuuskopiointi vailla tietokoneeseen kytkemisen vaivaa.

 

Saat yhteydet koko kotiin

4G-yhteydet eivät rajoitu vain puhelimiin ja tabletteihin. 4G-reitittimmillä koko kodin internet-yhteyden saa toteutettua mobiilisti. Reitittimiä on tarjolla akkukäyttöisinä taskuversioina sekä laajakaistamodeemia muistuttavina pöytämalleina, joista löytyy myös lankaverkkoliitännät niitä tarvitseville laitteille.

4G-reitittimellä toteutettu kotiverkko toimii kiinteiden yhteyksien tavoin. Tosin 4G-yhteys saattaa monin paikoin olla edullisempi ja nopeampi vaihtoehto. Ainoastaan kaikille tietokoneella ja konsoleilla pelaaville mobiililaajakaista ei ole toimiva yhteys hitaamman vasteen takia. Nettivideoita ja peruskäyttöä ajatellen vasteajalla ei ole merkitystä.

4G:n myötä langaton tiedonsiirto siirtyy samalla tasolle nopeiden kiinteiden yhteyksien kanssa. Sadan megabitin nettiyhteydestä on voitu nauttia taajamissa jo useamman vuoden ajan, mutta langattomasti tähän nopeuteen on päästy vain kodin sisäisessä wifissä.

Suomessa netinkäyttö on edullista

Suomi on mobiililaajakaistojen edelläkävijä. Täällä 3G- ja 4G-yhteydet ovat yleisiä, ja niiden hinnat on kilpailtu todella mataliksi.

Erikoista Suomessa on datakatottomien liittymien olemassaolo. Muissa maissa siirtonopeus laskee merkittävästi esimerkiksi kahden gigatavun kuukausittaisen latauksen jälkeen. Suomessa nettivideoita voi käytännössä katsella muuallakin kuin kotona koko kuukauden, toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Lue myös: Miten parannan pätkivää nettiyhteyttä?