Mistä Pokémon-villityksessä on kyse?

Pokémon Go valtasi viime viikolla maailman. Peli julkaistiin Suomessa lauantaina. Mutta mistä tässä huippusuositussa liikuntaa, tekniikkaa ja pelaamista yhdistävässä ilmiössä on oikein kyse?

Teksti: Tapio Berschewsky

 

Pyöriikö kukkapenkissäsi, lenkkireitilläsi, lempiravintolassasi, tai työpaikkasi pihalla outo joukko tuntemattomia henkilöitä osoitellen puhelimillaan ympäriinsä?

Ei hätää, kyseessä ei ole vaarallisten vakoilijoiden lauma. He pelaavat lisätyn todellisuuden (englanniksi augmented reality) mobiilipeliä, Pokémon Go:ta, jossa tavoitteena on nousta kaikkein parhaaksi pokémon-kouluttajaksi. Peli yhdistää digitaalisen ilmiön todellisuuteen oikean tiekartan, kameran ja gps-paikannuksen avulla.

Pokémon Go on niin suosittu, että sen pelaajiin törmää helposti Suomessakin  kävelylenkillä ollessaan.

Kerättäviä pokémoneja on satoja, ja toiset ovat selvästi harvinaisempia kuin toiset. Pokémoneja etsitään maastosta kartan avulla. Lähellä olevan pokémonin voi napata heittämällä sitä poképallolla.

 

kartta_ja_pokémon

Lähellä olevat pokemonit näkyvät kartalla, mutta kauempana olevia joutuu etsimään.

 

Kartalta etsitään myös PokéStopeja ja Pokémon Gymejä. PokéStopeista löytää pokémonien munia ja muita hyödyllisiä esineitä. Pokémon Gymeissä otetaan mittaa toisten pokémoneista laittamalla ne taistelemaan vastakkain. PokéStopit ja Pokémon Gymit sijaitsevat tyypillisesti jonkin todellisen maamerkin luona.

Uusia pokémoneja saa metsästyksen lisäksi munista, kunhan ne ensin hautoo kävelylenkillä. Osa munista vaatii jopa kymmenen kilometrin kävelylenkin kuoriutuakseen.

 

pokemon_slowpoke_kitaran_kotelolla

Ulos ei ole aivan pakko mennä. Tämä Slowpoke löytyi testaajan olohuoneesta nököttämästä kitaran kotelon päältä.

 

Pelin takana on amerikkalainen lisätyn todellisuuden pelejä valmistava yritys Niantic, jonka on perustanut Google Mapsin alkuperäinen kehittäjä. Nianticin vahva osaaminen karttojen parissa ja The Pokémon Companyn huippusuosittu brändi yhdistyvät Pokémon Go:ssa tuottamaan ainutlaatuisen innostavan pelikokemuksen, joka on kerännyt jo miljoonia pelaajia parissa viikossa.

Pokémon Go on saatavilla Android-puhelimille sekä iPhonelle. Androidin täytyy olla vähintään versiota 4.4. Peli on ilmainen pelata, mutta se sisältää mahdollisuuden pelin sisäisiin mikro-ostoihin, joilla voi avittaa etenemistään.

 

Lataa Pokémon Go Androidillesi täältä

Lataa Pokémon Go iPhonellesi täältä

 

Eikö Pokémon Go toimi? Ei hätää!

 

Peli on vasta julkaistu ja sen suuri suosio on johtanut siihen, että yhteydet pelin palvelimille eivät aina toimi. Julkaisupäivänä ei Helsingin keskustassa käytännössä voinut pelata kuin pari minuuttia kerrallaan ennen kuin yhteys katkesi.

Kehittäjä Niantic lisää palvelimia vastaamaan kuormaa, joten lähipäivinä ja -viikkoina pokémonien metsästyksestä tulee vähemmän kankeaa. Jos et pääse mukaan peliin, kokeile myöhemmin uudelleen eri paikassa.

Mikäli haluat heti päästä kokeilemaan lisätyn peliä, mutta se vain ei toimi, kannattaa katsastaa Nianticin edellinen peli Ingress. Ingressin palvelutaso on jo pitkään ollut vakaa ja peli toimii hyvin. Myös Ingress on ilmainen pelata.

Ingressin “portaalit” sijaitsevat kartalla samoissa paikoissa kuin Pokémon Go:n PokéStopit ja Pokémon Gymit, joten muutaman päivän Ingress-pyrähdyksellä saat samalla arvokasta tietoa tulevaa Pokémon Go -peliäsi varten.

 

Lataa täältä Ingress Android-puhelimellesi

Lataa täältä Ingress iPhonellesi