Mitä se digitalisaatio on?

Onko digitalisaatio pelkkää tyhjää puhetta? Väärin ymmärrettynä kyllä. Kysyimme kuudelta suomalaiselta, mitä digitalisaatio todella tarkoittaa.

 

Digitalisaatio on paljon käytetty ja monesti väärin ymmärretty termi. Annoimme kuudelle suomalaiselle mahdollisuuden kertoa, mistä todellisuudessa on kyse.

 

Tätä kysyimme:

1. Mitä digitalisaatio on?

2. Miten digitalisaatio näkyy omassa arjessasi?

 

 

ronkainen

Anni Ronkainen, Keskon Chief digital officer. Aiemmin Googlen Suomen maajohtaja

”Helpottaa arkea ja parantaa elämää”

1.”Digitalisaatiossa on kyse paljon enemmästä kuin vain siitä, että analoginen muutetaan digitaaliseen formaattiin. Digitalisaatio on sitä, että teknologian avulla parannetaan nykyistä ja luodaan jotain uutta. Verotusprosessin uusiminen on tästä hyvä esimerkki: ei pelkästään muutettu lomakkeita digitaaliseen muotoon vaan uusittiin koko prosessi niin, että ihmisten elämä helpottui.”

2. ”Digitalisaatio on muuttanut arkea monin tavoin: esimerkiksi yhteydenpito ystäviin on helpompaa kuin ennen, matkailuun liittyvät tiedot ovat koottuna samaan paikkaan ja ruuat tuodaan kotiovelle. Riippuu tilanteesta, mikä näistä on tärkeintä, mutta kokonaisuutena digitalisaatio on helpottanut arkea ja parantanut elämää.”

loiri
Vesa-Matti Loiri, taiteilija

”Digitalisaatio on työkalu ja kaveri”

1. ”Digitalisaatio on sitä, että kaikki on tässä ja nyt. Sekä hyvässä että pahassa. Digitalisaatio on apuväline. Se kuulostaa monimutkaiselta mutta alkaa olla osa arkipäivää, ilman että sitä edes huomaa. Digitalisaatio on työkalu ja kaveri. Uusi kaveri, johon olemme tutustumassa.”

2. ”Käytän työssäni nykyään paljon iPadia. Kuuntelen materiaaleja, katson videoita ja tutkin tekstejä. Pelaan mielelläni Playstationia ja katson paljon elokuvia, dokumentteja ja sarjoja muun muassa Netflixistä ja HBO:lta. Arjen kuviot, kuten pankkiasiat, on ollut välttämätöntä siirtää sähköisiksi verkkoon.”

Kuuntele, kun Vesa-Matti Loiri kertoo, mitä digitalisaatio todella on.

rukajärvi

Enni Rukajärvi, lumilautailija

”Asiat hoituvat vaikka toiselta puolelta maapalloa”

1. ”Sähköisten palveluiden käyttöä.”

2. ”Kun olen reissun päällä, pystyn hoitamaan esimerkiksi pankkiasioita suoraan verkossa. Lisäksi pystyn varaamaan lennot ja hotellit netistä, pitämään yhteyttä kavereihin ja lukemaan kotimaan uutiset ulkomaillakin esimerkiksi puhelimelta. Pystyn siis hoitamaan melkein asian kuin asian verkossa vaikka maapallon toiselta puolelta.”

Kannisto
Osku Kannisto, Elisan digikoulujen opettaja

”Nuorilla ei ole edes taivas rajana”

1. ”Tekniikka tulee kiinteämmäksi mutta samalla näkymättömämmäksi osaksi arkea ja mahdollistaa asioita, joista emme ole edes osanneet haaveilla. Tuttuna esimerkkinä se, että puhelimesta on tullut moniteräinen linkkuveitsi, jolla voi ratkoa lähes kaikki arjen ongelmat käden käänteessä.”

2. ”Parhaiten digitalisaatio näkyy arjessani ilona ja kiinnostuksena lasten kasvoilla, kun opetan heitä digikouluissa ja esittelen asioita, joita tulemme tulevaisuudessa kodeissamme näkemään. Nuorilla ei ole edes taivas rajana, kun he pääsevät keksimään uusia ideoita tulevaisuuttamme varten.”

Tutustu Elisan digikouluihin.

 

Vikkula

Marianne Vikkula, Slushin toimitusjohtaja

”Teknologian tuomista liiketoimintaan”

1. ”Digitalisaatio on teknologian tuomista mukaan liiketoimintaan ja toimialoille, joissa digitaalisuus ei ole aiemmin ollut vahva tekijä. Usein nämä teknologiat ovat vahvasti internetiin ja ohjelmistokehitykseen nojaavia.”

2. ”Viimeksi tänään varasin viikonlopun juhlallisuuksia varten ajan kampaajalta Timma-palvelun kautta. Timmasta löydän kampaamoiden varaamatta jääneitä aikoja hieman normaalia hintaa halvemmalla. Ilman Timman tarjoamaa alustaa näiden aikojen varaaminen ja vertailu olisi käytännössä mahdotonta.”

Mattila
Veli-Matti Mattila, Elisan toimitusjohtaja

”Kulttuurinmuutos ja suuri mahdollisuus”

1. ”Digitalisaatiota ei pitäisi pelätä, se on suuri mahdollisuus Suomelle ja koko maailmalle. Kyllä, se muuttaa paljon asioita. Mutta se ei ole huono asia, saati kaiken loppu. Suomalaisen yhteiskunnan pitäisi toimia nyt kuin nuorisomme toimii eli ottaa digitalisaatio ja sen tuomat hyödyt omakseen. Globaalissa kilpajuoksussa Suomella ei ole varaa jäädä lähtötelineisiin. On tärkeää muistaa, että digitalisaatiossa ei ole kyse vain teknologiasta, vaan se on kulttuurinmuutos.”

2. ”Digitalisaatio näkyy elämässäni hyvin monin tavoin: tieto on aina saatavilla, viestinnässä voin käyttää erilaisia keinoja videoista sosiaaliseen mediaan ja esimerkiksi ostoksia teen verkosta yhä enemmän. Digitalisaatio muuttaa meidän kaikkien arkea.”