Mitä tietoja Windows 10 minusta kerää?

Oletko päivittänyt käyttöjärjestelmäsi Windows 10:een? Yksityisyydestään tarkan käyttäjän kannattaa tarkistaa uuden järjestelmän asetukset.

 

Mahdollisuus päivittää vanhat Windows 7 ja Windows 8 – käyttöjärjestelmät veloituksetta Windows 10:ksi on tehnyt Microsoftin uusimmasta käyttöjärjestelmästä laajalle levinneen. Windows 10 on monilta osin parannus vanhoihin käyttöjärjestelmiin, mutta yksityisyydestään tarkan käyttäjän kannattaa tarkistaa uuden järjestelmän asetukset.

Windows 10 lähettää oletusarvoisesti huomattavan määrän nimetöntä käyttäjätietoa Microsoftille. Lähetettävään tietoon sisältyy muun muassa tietokoneen laitteistokokoonpano ja asennetut ohjelmistot, mutta oletusasetuksilla siirtyy paljon muutakin tietoa. Oletusarvoisesti Windows 10 esimerkiksi lähettää selaushistorian Microsoftille ja koneessa on myös oletuksena päällä Tutustu minuun – toiminto, joka käytännössä lähettää kaiken koneella kirjoitetun tekstin Microsoftille.

Jos et tahdo lähettää Microsoftille mahdollisimman paljon erilaista käyttäjätietoa, on sinun syytä tutustua Windows 10:n Asetukset-valikon tietosuojaosioon. Eri välilehdiltä saa määriteltyä, millaisia oikeuksia eri ohjelmilla ja toiminnoilla on käyttää ja kerätä käyttäjätietoa. Käytännössä ainoa asetus, joka on oikeasti tarpeellinen, on Smart Screen. Se auttaa välttämään haitallisten tai epäilyttävien ohjelmien tahatonta asentumista koneelle saastuneiden nettisivujen tai piilolatausten kautta. Muut asetukset voi huoletta kääntää pois päältä. Koneen diagnostiikkatietojen lähettämistä ei voi kokonaan estää, mutta valikoista voi määrittää haluaako lähettää perustason, laajemman tason vai kaikkia tietoja.

Osa ihmisistä on välttänyt päivittämistä Windows 10:een juuri yksityisyydensuojaa koskevista syistä. Silti myös Windows 7 ja Windows 8 lähettävät merkittävän määrän nimetöntä käyttäjätietoa Microsoftille, jos niihin on asennettu kaikki päivitykset. Kyseisiä asetuksia ei pääse hallitsemaan käytännössä mistään.

 

Jos haluat lisätietoa tai tarkempia neuvoja, suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntijaan.

Tutustu Elisan Omaguruun