Miten suojaudun kiristyshaittaohjelmilta?

Kiristyshaittaohjelmat lukitsevat koneen ja vaativat rahaa. Omaguru neuvoo, miten suojaudut kyseisiltä vaaroilta.

Kiristyshaittaohjelma päästessään koneelle salaa tietokoneeseen tallennetut tiedostot salakirjoituksella ja vaatii sen jälkeen lunnaita, yleensä Bitcoin-virtuaalivaluutan muodossa. Näitä ohjelmia sanotaan usein myös cryptolocker-ohjelmiksi. Uhrille luvataan tiedostot avaava salausavain vastineena lunnasrahoista. Lunnaiden maksaminen ei missään tapauksessa takaa, että uhri saisi tiedostonsa takaisin. Pahimmassa tapauksessa lunnaat maksaneelta kiristetään vielä lisää rahaa, tai sitten hän saa toimimattoman salausavaimen. Poliisi ja Kyberturvallisuuskeskus suosittelevat, ettei lunnaita maksettaisi.

Näin suojaat koneesi

Asenna koneelle laadukas tietoturvaohjelmisto ja pidä se ajan tasalla. Huolehdi siitä, että tietokoneesi käyttöjärjestelmä, selainohjelmat ja tärkeät apuohjelmat ovat ajan tasalla. Poista koneesta kaikki ylimääräiset turhat ohjelmat. Ota selvää, mitkä valmiiksi asennetut ohjelmat ovat tarpeellisia ja jätä ne, mutta huolehdi niiden päivityksestä. Käytä nettiselaimissa mainostenestolisäohjelmia ja mahdollisesti muita turvallisuutta parantavia ominaisuuksia. Vältä epämääräisillä sivuilla surffailua. Älä klikkaa erilaisia houkuttelevia mainoksia tai tyhjänpäiväisiä nettikyselyitä ja kilpailuja.

Muista varmuuskopiot

Huolehdi myös siitä, että tärkeät tiedostosi on varmuuskopioitu ulkoiselle kiintolevylle tai muistitikulle. Jos kiristyshaittaohjelma iskee koneeseesi, älä missään tapauksessa kiinnitä varmuuskopiointimediaa koneeseen ennen kuin se on asennettu uudelleen. Virus voi tarttua ja tuhota myös varmuuskopiosi. Jos tarvitset apua tietokoneesi tietoturvatason tarkistamiseen ja ohjelmistojen poistamiseen, suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Vastaajana Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen   Tutustu Elisan Omaguruun Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia Elisa Turvapaketti suojaa laitteesi verkon vaaroilta