Miten tunnistat tietojenkalasteluviestin ja kuinka toimia, jos lankeat tietojenkalasteluyritykseen?

Nykyisin sähköpostitse on liikkeellä on paljon tietojenkalasteluviesteja, joissa kysellään tunnuksia ja salasanoja esiintymällä esimerkiksi sähköpostin palveluntarjoajana. Jos tällaiseen luovuttaa tunnuksensa, kyseinen tietojenkalasteija pääsee sähköpostiisi käsiksi ja ryhtyy usein käyttämään osoitettasi roskapostin välitykseen. Myös erilaiset virukset ja haittaohjelmat pystyvät vakoilemaan syöttämäsi tunnukset ja salasanat, joten käytetyn tietoturvaohjelmiston merkitys on suuri.

Tietojenkalasteluviestin tunnistaa tarkistamalla osoitteen, mistä viesti on tullut sekä viestin sisällöstä, joka on usein huonoa suomea. Myös viestin allekirjoittaja on usein muotoa ”webmail admin” tai ”postmaster”. Lähettäjän osoitteen tarkistat helpoiten viemällä hiiren osoittimen lähettäjän nimen päälle, tai mobiililaitteilla koskettamalla lähettäjää, jolloin näet myös koko lähetysosoitteen. Tosin myös lähetysosoitteen voi väärentää, joten viestin sisältö on suuressa merkityksessä. Mihinkään tietoon ei käytännössä voi luottaa täysin, ja kannattaa varmistaa viestin lähettävältä taholta, onko kyseinen viesti heiltä peräisin. Ottamalla yhteyttä lähettävään tahoon varmistat, että mahdolliset huijausviestit saadaan myös tietoon.

Paras muistisääntö kuitenkin on, että palveluntarjoajat eivät koskaan kysele tunnuksia sähköpostitse, kuten eivät pankitkaan kysele verkkopankkitunnuksia muualla kuin kirjautuessa verkkopankkiin. Sekä palveluntarjoajien että pankkien nimissä lähetetyissä sähköpostiviesteissä on usein linkki palveluntarjoajan tai verkkopankin näköiselle sivulle, joka kalastelee tunnuksia. Muun kuin palveluntarjoajan tai verkkopankin sivun tunnistaa helpoiten tarkistamalla selaimen osoiteriviltä, mihin osoitteeseen linkki vie. Tosin on myös tilanteita, joissa osoite näyttää olevan oikea, mutta olet silti huijaussivulla, ja siksi onkin aina varminta, että kirjoitat itse osoitteen osoiteriville selaimessa.

Jos epähuomiossa menet antamaan tunnuksesi tietojenkalastelijalle, ensimmäinen asia, joka pitää tehdä, on tunnusten vaihtaminen. Toimimalla näin suljet tietojenkalastelijan ulos kyseisestä palvelusta. Turvallinen salasana on vähintään kahdeksan merkkiä pitkä ja suositus on, että se olisi pidempi ja sisältäisi isoja kirjaimia, numeroita sekä erikoismerkin. Seuraavana toimenpiteenä pitää tarkistaa kaikki laitteet, joilla palveluita käyttää mahdollisten virusten tai haittaohjelmien varalta. Jos kyseessä on sähköposti, kannattaa myös sähköpostisi tarkistaa, ettei sinne päässyt ulkopuolinen ole muuttanut identiteettiasetuksia eli esimerkiksi sähköpostiviestien allekirjoitusta ja vastausosoitetta. Sama pätee osittain myös verkkopankkitunnuksiin, mutta ensimmäinen toimenpide on ottaa pankkiin yhteyttä, jotta tunnukset saadaan tilapäisesti suljettua.

Mikäli tarvitset apua edellä mainittujen toimenpiteiden kanssa, suosittelen kääntymään asiantuntijan puoleen.

Miten rakennan turvallisen salasanan? 
Näin suojaudut yleisimmiltä nettihuijauksilta