Näin kuvaat hämärässä puhelimella

Talvi on nyt pimeimmillään, ja puhelimen kameralla on hankala ottaa kuvia ilman tunnelman latistavaa salamaa. Näiden vinkkien avulla otat parempia kuvia hämärässä.

 Teksti ja kuvat: Osku Kannisto

 

Hämärässä kuvatessa on syytä pitää puhelinta vakaasti paikallaan, koska hyvään kuvaan tarvitaan pidempi valotusaika kuin valossa. Puhelin tai käsi kannattaa tukea pöydän kulmaan, seinään tai tuolin selkänojaan ennen laukaisimen painallusta, jotta puhelin ei tärähdä kuvaa otettaessa.

Kohteiden tulee olla kuvassa paikallaan. Juoksevista lapsista tai lemmikeistä jää jäljelle vain haamut pitkällä valotusajalla kuvatessa, joten salamaa on pakko käyttää niitä kuvatessa. Hyvää hämäräkuvaa varten kohteiden täytyy pysyä muutama sekunti paikoillaan.

 

Iltakuvia Android-puhelimilla

Joissain Android-puhelinten kameroissa on hämäräkuvaustila, jota kannattaa hyödyntää. Sen avulla kamera saa heti oikeat säädöt ja ymmärtää valottaa kuvaa tarpeeksi pitkään, jotta siinä esiintyvä kohde tulee näkyviin.

Night Camera.
Night Camera.

Parempaan tulokseen pääsee hämäräkuvaukseen suunnattua kamerasovellusta käyttäen. Esimerkiksi Night Camera on ilmaissovellus, jolla kuvaus onnistuu niukassa valossa.

Night Cameralla kuvaus on helppoa. Puhelin/käsi tulee olla hyvää tukea vasten. Sen jälkeen kannattaa valita vasemmasta ylälaidasta valinta Hi-Res. Suljinta painettaessa puhelin nappaa nopeasti kahdeksan kuvaa, joista se koostaa lopullisen tuloksen.

 

Tummat sävyt talteen iPhonella

IPhonen peruskamerasovelluksessa ei ole erillistä tilaa hämäräkuvaukseen, joten kuvien onnistuminen jää täyden automatiikan varaan. Käytännössä tunnelmakuvat jäävät turhan hämäriksi. Uusien iPhone 6S-puhelinten omistajien kannattaa kytkeä live-kuvaus pois päältä, sillä uuden kameran kyvyt eivät pääse täysiin oikeuksiinsa sitä käyttäessä.

Night Cap Pro.
Night Cap Pro.

Parhaaseen lopputulokseen iPhonella päästään erillisellä hämäräkameralla. Hyviä vaihtoehtoja ovat kahden euron hintaiset Night Cap Pro ja Slow Shutter!. Slow Shutter! toimii täysin automaattisesti ja sopii satunnaiseen hämäräkuvaukseen.

Night Cap Pro on erittäin monipuolinen yökamera, jolla kuvat saa otettua hankalammissakin valaistusolosuhteissa. Sen erikoisuus on Long exposure, jolla kuvaa voi valottaa pitkiä aikoja. Jos kuva on liian tumma, voi valotusaikaa kasvattaa. Luonnollisesti puhelimen tulee olla tuettuna koko valotuksen ajan.

Lue myös: 7 vinkkiä: Parempia kuvia puhelimella