Näin otat parempia kuvia puhelimella

Tahtoisitko ottaa parempia kuvia puhelimella? Erillinen kamerasovellus tuo puhelimeesi monet järjestelmäkameroista tutut säädöt. Niiden avulla saat onnistuneen kuvan haastavissakin kuvausolosuhteissa.

Teksti: Osku Kannisto

Puhelinten omat kamerasovellukset eroavat paljon toisistaan helppokäyttöisyytensä ja monipuolisuutensa osalta. Varsinkin eri valmistajien välillä erot voivat olla suuria. Useimmat sovellukset keskittyvät vain yksinkertaiseen automaattikuvaukseen, eivätkä mahdollista kuvien hienosäätöä.

Kuvauksesta kiinnostuneen kannattaakin tutustua ladattaviin kamerasovelluksiin. Niiden avulla  esimerkiksi valotusta voi säätää tarkasti kuvan valojakaumaa esittävän histogrammin avulla. Pienellä harjoittelulla saa nopeasti hyviä tuloksia.

camera_zoom

Camera Zoom FX

Camera Zoom FX on helppokäyttöinen korvike puhelimen omalle kameralle. Käytettävissä olevat säädöt riippuvat puhelimesta. Tarkennus- ja valotuskohdan valinta tapahtuu helposti, suoraan sormella ruutua osoittaen. Kuvaruudulle saa vatupassin huolehtimaan siitä, että horisontti on suorassa. Valotuksen hienosäätö onnistuu valkotasapainon ja Exposure-valikon kautta liukusäätimellä. Sen avulla voi pimentää auringonlaskukuvia ja kirkastaa kuvien hämäriä kohteita. Bonuksena ohjelma tarjoaa laadukkaat filtterit ja kehykset, joita voi käyttää jo kuvia sommitellessa.

Sovellus Androidille
Sovellus iOSille

camera-fv5

Camera FV-5 (Android)

Suomenkielinen Camera FV-5 tuo monia kompaktikameroista tuttuja ominaisuuksia puhelimelle. Histogrammin ja liukusäätimellä käytettävän valotuksenkorjauksen avulla voi varmistaa kuvien tasaisen valottumisen, myös hankalissa olosuhteissa. Pikavalikoilla pääsee nopeasti säätämään manuaalisesti valkotasapainon, tarkennuksen ja herkkyyden. Kuvia voi näpsiä suoraan ruutua näpäyttämällä, jolloin tarkennus ja valotus mitataan kosketuskohdasta. S-tilassa voi kuvata hämärässä jopa minuutin valotusajalla.

Sovellus Androidille

645pro

645 PRO Mk III (iOS)

645 Pro on lähes täydellinen vastakohta iPhonen omalle kameralle jo teknisen ulkonäkönsä puolesta. Sovelluksen avulla voi hallita iPhonen kameran säätöjä lähes täydellisen manuaalisesti. Pikanäppäimillä tehtävät valotuksen, valkotasapainon ja tarkennuksen lukitukset helpottavat kuvausta monissa tilanteissa. Sovellus näyttää yli- ja alivalottuvat kohteet ruudulla. Valotuksen hienosäätö onnistuu histogrammin ja monipuolisten valotussäätöjen avulla. Valotusaikaa ja herkkyyttä voi säätää manuaalitilassa vapaasti. Sisäiset ohjeet auttavat aloittelijaa saamaan kaiken hyödyn eri toiminnoista.

Sovellus iOSille