Joulumuistot tallennetaan yhä useammin kännykkäkameralla. Lue vinkit, miten saat tunnelmallisia ja onnistuneita kuvia puhelimellasi.
Teksti: Osku Kannisto
1. Mene lähelle kohdetta
Onnistuneimmat kuvat ovat sellaisia, joissa on yksi selkeä kohde. Rajaus kannattaa tehdä siirtymälle lähelle kohdetta ja jättämällä kaikki turha kuvan ulkopuolelle.
Älä ota yleiskuvaa kaikista joulupöydän herkuista, vaan nappaa vaikka lähikuvia kattauksesta tai komeasta piparkakkutalosta. Sama toimii henkilökuvissa: tiiviisti rajatut potretit ovat parempia kuin että kaikki yritetään saada mahtumaan yhteen kuvaan.
Parhaissa kuvissa näkyy kaikkien kuvassa olevien ihmisten silmät: Pyydä siis rohkeasti kaikkia katsomaan kameraan ja ota muutama otos samalla vaivalla, jotta ilmeetkin ovat kohdallaan!
2. Älä zoomaa
Puhelimella zoomaus ei tuo kohdetta lähemmäs ja tallenna sitä täydellä tarkkuudella samalla tavalla kuin kameralla. Puhelimella zoomatut, digitaalisesti suurennetut kuvat näyttävät pehmeiltä ja varsinkin hämärässä kuvatuissa kuvissa raemainen kohina korostuu pahasti. Parempaan lopputulokseen pääset rajaamalla kohteen editointivaiheessa. Videoidessa jälkikäsittely on hankalaa, joten digitaalista zoomia voi käyttää videokuvauksessa, mutta maltillisesti.
3. Kytke hämärätila toimintaan ja tue puhelin
Kun kuvaat hämärässä paikallaan pysyviä kohteita, kuten jouluvaloja, käytä puhelimen hämäräkuvaustilaa. Se on useimmiten merkitty kuunsirpillä tai tähdellä kameran valmisohjelmissa. iPhonen kamerasovelluksesta hämärätilaa ei löydy. Applen puhelimiin voi kuitenkin ladata hämäräkuvaukseen erikoistuneen ohjelman kuten NightCap Camera (2,29 €).
4. Kuvaa lapsia heidän silmiensä korkeudelta
Aivan liian moni lapsikuva otetaan aikuisen perspektiivistä, yläviistosta. Kuvat muuttuvat luontevammiksi, kun lasket kameran lasten silmien korkeudelle. Samalla kannattaa siirtyä lapsen lähelle. Silmäkorkeudelta saat myös parhaat ilmekuvat. Liikkuvaisista lapsista kannattaa napata varuiksi aina useampi kuva: Varsinkin hämärässä liikkuva kohde jää helposti epäteräväksi.
5. Kytke salama pois
Kuvissa joulutunnelman pilaa salaman raaka ja kirkas valo. Jotta muistot tallentuisivat tunnelmallisina, salamavalo on kytkettävä pois. Ilman salamaa kuvattaessa kohteiden on pysyttävä paikoillaan pidempi aika kuin salamalla kuvatessa. Myös kuvaajan heiluminen kuvaustilanteessa pilaa kuvan helposti. Puhelin kannattaakin tukea huonekaluun tai seinään kuvaa ottaessa. Puhelimiin myydään myös jalustoja.
6. Säädä värilämpövalkotasapaino
Kuvaamisen haastetta lisäävät sisätiloissa sävyiltään eriväriset lamput. Kameran voi olla mahdotonta säätää automaattisesti kuvaa, jos vaikkapa olohuoneessa on lämpimän kellertävät hehkulamput ja eteisessä päivänvaloa jäljittelevät ledit.
Useimmista Android-puhelimista löytyy valkotasapainon esisäätö, jolla kuvaaja voi itse määrittää, millaisessa valossa kuva otetaan. Säätö löytyy joko suoraan kamera-sovelluksen asetuksista tai siirtymällä kameran pro-tilaan. Oletuksena on valittu awb (automaattinen valkotasapaino).
Valkotasapainoksi sisäkuvaukseen kellertävien hehkulamppujen valossa valitaan lamppu-kuvake, loisteputkivalolla puolestaan loistava putkilamppu ja kynttilänvaloon liekki. Ulkona valkotasapainoa varten voi käyttää aurinko-kuvaketta valoisalla ja pilvi-kuvaketta pilvisenä päivänä.
7. Siivoa taustalta rojut
Kuvista kannattaa siivota katsetta vangitsevat turhat rojut. Joskus kuva paranee myös tavaroita asettelemalla. Maitopurkki juhlapöydässä voi muuttua turhaksi katseenvangitsijaksi muuten idyllisessä kattauksessa.
Lue myös
Näin valitset hyvän kamerakännykän.