Tästä tunnistat tietojenkalasteluviestin – 6 vinkkiä

Omagurun neuvoilla erotat tietojenkalastelun sähköpostitulvan keskeltä.

Kieliasu

Valtaosa ns. phishing- eli tietojenkalasteluviesteistä on alkuperältään ulkomaisia ja niissä käytetty suomen kieli on usein heikkoa. Käännösten laatu kuitenkin paranee koko ajan, joten vastaan voi tulla myös kieliasultaan uskottavia kalasteluviestejä.

Lähettäjän osoite

Aidot ilmoitustyyppiset sähköpostiviestit tulevat yritysten, yhteisöjen tai julkispalveluiden virallisista sähköpostiosoitteista. Usein näihin viesteihin ei voi vastata sähköpostitse. Yritykset ja julkispalvelut eivät koskaan lähetä sähköpostia yleisten, kaikille avointen sähköpostipalveluiden (esim. Gmail) kautta.

Tietojen pyytäminen

Mikään viranomainen, pankki tai luotettava nettikauppa ei koskaan pyydä sinulta kirjautumistietoja tai tilitietoja sähköpostitse. Henkilökohtaisten tietojen pyytäminen sähköpostitse on aina arveluttavaa.

Liitetiedostot

Älä avaa tuntemattomalta lähettäjältä tulleessa sähköpostissa olevaa liitetiedostoa, sillä siihen saattaa olla kätkettynä haittaohjelma. Parhaat tietoturvaohjelmat tarkistavat liitetiedostot automaattisesti, mutta niiden käsittely on aina käyttäjän vastuulla.

Linkit hämäriin osoitteisiin

Tietojenkalasteluviesteissä ei aina pyydetä tietoja suoraan, vaan ohjataan linkillä kirjautumaan/täyttämään tietoja nettiin aidolta näyttävälle sivulle. Myös linkki voi olla naamioitu uskottavan näköiseksi, mutta johtaakin ”hämärään” osoitteeseen.

Tarjous tai ilmoitus, joka vaikuttaa liian hyvältä

Jos viestissä kerrottu asia tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se mitä todennäköisimmin myös on sitä.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Tutustu Elisan Omaguruun