Vaikka koodaus ei vielä kiinnostaisi, nämä neljä teosta saattavat sytyttää kipinän. Tutustu kirjoihin, joissa teknologia on pääroolissa.
Teksti: Sara Nykänen
Tuuti Piippo: Futuremakers – Inspiroivia naisia, jotka muuttavat maailmaa teknologian avulla
”Miksi opetella tekemään koulussa saunakauhoja, jos voi opetella koodaamaan nettisivuja?”
Mistä on kyse? Noin viisitoista teknologia-alan huipulla olevaa naista kertoo avainhetkensä urallaan ja miten on päätynyt alalle. Teos heittää heti kättelyssä ennakkoluulot romukoppaan. Yllättävän moni koodaaja on opiskellut alun perin taideaineita ja haaveillut esimerkiksi kirjailijan urasta, tietokoneet ovat alkaneet kiinnostaa heitä vasta aikuisiällä pakon edestä. Toivoa siis on!
Lue tämä jos: Etsit omaa polkuasi ja kaipaat rohkaisevia sanoja intohimonsa löytäneiltä naisilta. Tiiviit tarinat ovat myös helposti lähestyttävä ja sivistävä johdatus siihen, mitä koodaaminen tarkoittaa ja millaisia työpaikkoja teknologian alalta löytyy.
Erityistä: Teoksessa esitellään lisäksi joukko teknologian varhaisia uranuurtajia. Tiesitkö, että maailman ensimmäinen ohjelmoija oli 1800-luvulla elänyt kreivitär?
Lue myös nämä:
Sheryl Sandberg: Lean in – Naiset ja menestymisen tahto
”Tulevaisuudessa naispuolisia johtajia ei enää ole. On vain johtajia.”
Mistä on kyse? Sheryl Sandberg on Facebookin operatiivinen johtaja, jolla on takanaan nousukiitoinen ura teknologian alalla. Kirjassaan hän kertoo ihailtavan avoimesti omasta työhistoriastaan, mokista ja onnistumisista, ja yhdistää niihin yleisiä havaintojaan ja tutkimustuloksia naisten työllistymisestä. Sandberg ei pelkää tunnustautua feministiksi, ja hän rohkaisee kaikkia naisia unohtamaan pelkonsa ja etenemään suoraviivaisemmin miesvaltaisilla aloilla.
Lue tämä jos: Olet esimies tai alainen missä tahansa yrityksessä. Lean in toimii kuten parhaimmat elämäntaito-oppaat, se inspiroi, saa katsomaan peiliin ja antaa isolla kauhalla itseluottamusta. Äideille tai perheen perustamista harkitseville naisille Sandbergin sanat uppoavat erityisesti: äitiys ei ole milloinkaan este edetä uralla.
Elina Hiltunen ja Kari Hiltunen: Teknoelämää 2035 – Miten teknologia muuttaa tulevaisuuttamme?
”Olet juuri saanut käsiisi kirjan, joka kestää hyvin aikaa.”
Mistä on kyse? Kahden futuristin painava tietokirja on katsaus kahdenkymmenen vuoden päässä häämöttävään maailmaan, tai oletettuun sellaiseen. Visiot teknologian tulevaisuudesta hengästyttävät. Tulostettava ruoka kuulostaa kiinnostavalta, mutta osa skenaarioista nostattaa ihokarvat pystyyn ja tekstiä lukee kuin kauhutarinaa. Kokonaisuus on pysäyttävä muistutus siitä, mihin kaikkeen teknologia jo nyt kykenee.
Lue tämä jos: Haluat olla kiinni tässä ajassa ja vähän pidemmälläkin. Teos on kuin kartasto siitä, missä kaikkialla teknologiaa käytetään ja tarvitaan. Science fictioniin hurahtaneet kirjoittajat pitävät huolen, että aiheeseen perehtymättömätkin saavat juonen päästä kiinni.
Useita tekijöitä: Nörttiopus
”Tietokone on laite, jolla käsitellään tietoa.”
Mistä on kyse? Nörttiopus on tiivis tekniikan sanakirja perheen pienimmille eli tulevaisuuden koodaajille. Kirjassa on selitetty ja nimetty selkeiden kuvien avulla tietokoneen, television ja kännykän eri osat ja toimintaperiaatteet. Termit on kerrottu myös englannin kielellä, mikä on hyödyllistä kertausta aikuisillekin.
Lue tämä jos: Olet uteliaan pikkulapsen vanhempi ja haluat opettaa laitteiden perusperiaatteita mieluummin kirjan avulla kuin käytännössä. Kirjan lukeminen saattaa hillitä pakottavaa tarvetta pistää osiksi isin tai äidin puhelin!