Pelaaminen voi olla paitsi kivaa myös hyödyllistä. Minecraft on koukuttava peli, jonka avulla lapsi oppii monenlaisia taitoja.
Teksti: Olli-Pekka Komonen
Yhdeksi kaikkien aikojen myydyimmäksi peliksi ponkaisseen Minecraftin pelimaailma koostuu virtuaalipalikoista, joita yhdistelemällä voi luoda lähes rajattomasti toimintoja ja maailmoja. Peliä voi pelata yksin, tai verkossa joko omien kavereiden tai tuntemattomien pelaajien kanssa. Minecraftin voi käynnistää myös ns. creative-tilaan, jossa voi vain rakennella rauhassa ilman hirviöitä ja muiden pelaajien touhuja. Peli sopii kaikille esikouluikäisestä eteenpäin.
Minecraftista on kehitetty myös opetuskäyttöön suunnattu MinecraftEDU-versio, jonka tarkoituksena on tuoda oppilaita jo valmiiksi kiinnostava peli opetuskäyttöön. Maailmalla ohjelmaa käyttäviä kouluja on jo noin 7000. Helsingin Mediakeskuksen kautta peli on käytössä muutamalla kymmenellä helsinkiläiskoululla.
Minecraftia pelaamalla lapset voivat oppia itsekin seuraavia taitoja:
1. Kielet. Minecraftiä voi pelata kymmenillä eri kielillä, kuten espanja, italia, japani, latina tai vaikkapa esperanto. Verkosta löytyvä kansainvälinen peliseura opettaa kieltä nopeasti, vaikkei sitä vielä koulussa olisikaan opiskeltu
2. Matematiikka. Minecraftin maailma koostuu pienistä kuutioista. Kaikenlaisten rakennelmien suunnittelu kehittää matemaattista ajattelua, peruslaskutoimitusten lisäksi tarvitaan geometriaa vaikkapa pyramidin tai sillan rakentamisessa. Edistyneemmät käyttäjät ovat rakentaneet jopa pelin sisällä toimivia alkeellisia tietokoneita.
3. Ryhmässä ja netissä toimiminen. Minecraft on kohtuullisen turvallinen ympäristö netin pelisääntöihin tutustumiseen. Yhteistyötä oppii nopeasti, sillä isot rakennusprojektit on helpompi tehdä kaveriporukalla. Myös yhteistoiminnan nurjat puolet oppii turvallisessa ympäristössä, sillä toisten pelaajien tavaroita varastetaan toisinaan ̶ varsinkin tuntemattoman porukan kesken pelatessa.
4. Kaupankäynti. Joissain Minecraft-palvelimissa on mahdollisuus käydä kauppaa. Talouden pelisäännöt ja valuutta vaihtelevat palvelimesta toiseen, mutta yleensä vaihdon välineenä ovat pelin sisäiset kolikot. Markkinatalouden toiminta tulee äkkiä tutuksi eri materiaaleja louhiessa, ostaessa ja myydessä. Tarjolla on myös palvelimia, joissa voi hyödyntää bitcoin-virtuaalivaluuttaa . Pelissä tienatut kolikot voi siis lopulta muuttaa ihan oikeaksi rahaksi.
Asiantuntijana Mikael Uusi-Mäkelä, MinecraftEDU learning developer.
Minecraft on saatavilla Windowsille, Linuxille ja OS X:lle, Xbox 360:lle, Playstation 3:lle, sekä Android- ja iOS-puhelimille ja -tableteille osoitteesta https://minecraft.net/store. Mobiiliversion hinta on noin 7 euroa, konsoli- ja tietokoneversiot maksavat hieman alle 20 euroa.
Haluatko lisää vinkkejä lasten tietotekniikan käyttöön liittyen? Lue lisää artikkeleita täältä.