Neljä vinkkiä akunkeston pidentämiseksi

Nykyisissä älypuhelimissa on paljon erilaisia ominaisuuksia, jotka saavat akun varaustason hupenemaan vilkkaasti. Omaguru jakaa neljä vinkkiä, joita noudattamalla akunkestoon voi vaikuttaa.

Tarkasta sovellukset ja niiden oikeudet

Käy läpi asennetut sovellukset ja niiden oikeudet. Käyttämättä jääneet sovellukset kannattaa poistaa, ja jättää jäljelle vain ne, joita oikeasti käytät.
Seuraavaksi on hyvä tarkastaa yksittäisten sovellusten oikeudet. Voit rajoittaa tietyn sovelluksen ilmoitusoikeuksia eli sitä, saako sovellus lähettää ilmoituksia tietyistä tapahtumista, esimerkiksi sähköpostisovellus saapuneesta viestistä.
Myös sovellusten automaattisen päivityksen voi kytkeä pois. Tällöin sovellus ei jatkuvasti etsi päivityksiä verkkoyhteyden ollessa päällä, eikä päivitä itseään automaattisesti. Jos kytket ominaisuuden pois päältä, muistathan aika-ajoin huolehtia päivityksistä manuaalisesti.

Kytke sijaintipalvelut pois päältä

Sijaintipalvelut ovat todellisia akunsyöppöjä. Akunkeston kannalta sijaintitietoja suositellaan pitämään päällä vain, jos käytät niitä tarvitsevia sovelluksia. Tällaisia ovat erilaiset navigaattori- ja karttasovellukset, sekä esimerkiksi Pokémon GO. Jos et käytä tällaisia sovelluksia, kytke ominaisuus pois päältä.

Himmennä näyttöä

Näytön kirkkaus vaikuttaa myös merkittävästi akunkestoon. Säädä laitteesi näytön kirkkaus mahdollisimman matalaksi kuitenkin siten, että pystyt vielä käyttämään laitetta sujuvasti. Kirkkaus vaikuttaa käyttömukavuuteen, eikä laitteen käyttöä kuitenkaan kannata häiritä liian äärimmäisillä asetuksilla. Usein puhelimissa on valittavana automaattinen kirkkaudensäätö, joka voi olla fiksuin ratkaisu. Silloin laite säätää kirkkauden sen mukaan, millaisessa valaistuksessa olet.

Näytön aikakatkaisun viivettä kannattaa myös säätää. Aikakatkaisulla tarkoitetaan aikaa, jonka jälkeen puhelin siirtyy lepotilaan, ellei sitä käytetä. Käytännössä kyseessä on se aika, jonka jälkeen puhelimen näyttö sammuu, kun puhelimen käyttö on lopetettu. Oletuksena puhelimissa on noin minuutin aikakatkaisu.

Harkitse mobiilidatan rajoittamista

Mikäli et tarvitse datayhteyttä jatkuvasti, voit kytkeä mobiilidatan pois päältä. Huomioithan kuitenkin, että esimerkiksi viestintäsovellukset, kuten Whatsapp, vaativat mobiilidataa toimiakseen. Et voi siis vastaanottaa viestejä, jos olet kytkenyt datan pois. Useimpien puhelimien asetuksista voit kuitenkin säätää mobiilidatan käytön sovelluskohtaisesti, joten voit kytkeä mobiilidatan pois päältä vain tiettyjen sovellusten osalta.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia

Eikö laitteesi löydä wlan-verkkoa? Omaguru neuvoo.