Ihmiset haluavat osallistua

Sosiaalinen media, joukkorahoitusmallit ja verkottuminen ovat lisänneet ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa lähiympäristöönsä, sanoo läänintaiteilija Marjaana Jaranne.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Kysyimme Elisa Kulman neuvonantajana toimivalta lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija Marjaana Jaranteelta, mikä ilmiö hänen alallaan on kiinnostava juuri nyt. Jaranne näkee, että ihmisillä on kasvava tarve vaikuttaa itse lähiympäristönsä viihtyvyyteen:

 

”Yksilöiden aktiivisuus ja yhteisöllinen ruohonjuuritason vaikuttaminen on lisääntynyt viime vuosina. Vaikka elämme globaalissa maailmassa, jossa pääsemme verkon kautta ja matkustamalla melkein minne vain, lähiympäristö on ihmisille yhä tärkeämpi ja sitä halutaan kehittää viihtyisämmäksi. Yhteisöllisyys ja viihtyvyys ovat tärkeitä arvoja. Tästä kertovat lisääntymässä olevat kaupunginosatapahtumat sekä esimerkiksi katutaiteen yleistyminen. Euroopan tasolla ilmiö on ollut jo pitkään nähtävissä.

Sosiaalinen media, internet ja uudet joukkorahoituksen mallit ovat mahdollistaneet sen, että kuka tahansa voi järjestää isonkin tapahtuman, kerätä suuren joukon ihmisiä yhteisen asian äärelle, ottaa kantaa ja pyytää mielipiteitä julkisilla foorumeilla.

 

Hyvä esimerkki on Ravintolapäivä, joka tuskin olisi muutama kymmenen vuotta sitten ollut vielä mahdollinen. Nyt sosiaalinen media kerää ihmisiä saman asian tai saman tapahtuman äärelle nopeasti. Paikallisia tapahtumiakin voidaan järjestää maanlaajuisella some-näkyvyydellä ja joukkorahoituksilla.

Vaikka aiemminkin on vallattu julkisia tiloja taiteelle ja tapahtumille, ne olivat yleensä pienen porukan tapahtumia. Osin se johtui siitä, etteivät tällaiset tapahtumat olleet yhteiskunnassa julkisesti niin hyväksyttyjä kuin nykyään. Nyt julkisen tilan voi ottaa haltuun vapaammin, ja siitä voi kertoa. Tämä on mahdollistanut hienoja ja moniuloitteisia tapahtumia kuten Siivouspäivän ja esimerkiksi kaupunginosatapahtumia kuten helsinkiläisen Kallio Block Partyn.

 

Vapaana olevien uudenlaisten tilojen käyttöönotto on vahvassa nousussa. VR:n vanhassa konepajassa Helsingin Pasilassa toimi kesän 2016 ajan kaupunkilaisten urbaani olohuone Konepajan Bruno. Siellä saattoi aistia Berliinin, jossa tiloja on vastaavanlaisella tavalla otettu käyttöön jo pidemmän aikaa. Ihmisillä on valtava tarve olla osallisina jossakin, ja ruohonjuuritason kulttuuri- ja taidetapahtumat antavat siihen mahdollisuuden.

Katutaiteesta on tullut myös nuorille hyväksytty tapa ilmaista itseään.

Olen itse työskennellyt muun muassa katutaidetta edistävissä projekteissa. Katutaide on myös julkisen tilan haltuunottoa, tapa vaikuttaa ympäristöönsä positiivisella tavalla. Viimeisen parin vuoden aikana katutaide on myös Suomessa ollut vahvassa nousussa. Sitä ei pidetä enää töhrimisenä tai mielletä pelkästään graffiteiksi. Nyt ymmärretään, että se voi olla mitä vain sähkökaappimaalauksista isoihin muraaleihin talojen seinillä. Katutaiteesta on tullut myös nuorille hyväksytty tapa ilmaista itseään, tulla hyväksytyksi tasa-arvoisesti, nähdä itsensä osana ympäristöä ja tekemisen kulttuuria.

 

Tulevaisuuden älykaupungeissa tekeminen helpottuu: Kaikille avointa tietoa jaetaan yhä enemmän verkkoon, ja se mahdollistaa esimerkiksi vapaiden tilojen löytämisen pop-up-käyttöön entistä helpommin. Samoin voi paikallistaa lähistöllä olevat uudet potentiaaliset yhteistyökumppanit. Tämä synnyttää varmasti uusia yhteistyön muotoja tulevaisuudessa.

On ajan henki, että ei haluta alistua vaan osallistua siihen, millaisessa ympäristössä eletään. Se voi tapahtua verkossa, ja se voi tapahtua paikan päällä.”

jaranne

Marjaana Jaranne, 41, on ylemmän AMK-tutkinnon suorittanut kulttuurituottaja ja lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija Uudenmaan alueella.
Läänintaiteilijana työskentelevän Jaranteen tehtävä on lisätä nuorten alueellista tasa-arvoisuutta ja mahdollisuuksia päästä mukaan taiteen, kulttuurin ja vapaa-ajan harrastusten pariin. Jaranne on erityisesti pyrkinyt edistämään julkisissa tiloissa tapahtuvia kulttuuri- ja taidetoimintoja. Hän on työskennellyt aiemmin kunnan nuoriso- ja kulttuuripalveluissa, järjestökentällä sekä valtionhallinnossa. Marjaana Jaranne toimii Elisa Kulman neuvonantajana.

 

Elisa Kulma etsi viime keväänä Jari Litmasen, Linda Liukkaan ja Jorma Uotisen johdolla neuvonantajia kehittämään tapahtumiaan ja toimintaansa ja auttamaan uuden ja kiinnostavan löytämisessä.

Tutustu kaikkiin Elisa Kulman neuvonantajiin.