Nokia 3310 – Kotimaisen luottopuhelimen paluu

Nostalginen, mutta täysin uusittu Nokia 3310 tuskin jättää ketään suomalaista kylmäksi. Mutta mihin sen ominaisuudet ja karisma nykyään riittävät?

Teksti: Osku Kannisto

Nokia 3310 herättää ansaitusti tunteita monissa käyttäjissä. Kotimainen, kaiken kestävä 3310 oli 2000-luvun alun ikoni, jota myytiin yli 130 miljoonaa kappaletta. Sen ominaisuuksia olivat pitkä akkukesto, ennakoiva tekstinsyöttö, taskulaskin, vaihdettavat värikuoret sekä tietysti suuren suosion saavuttanut matopeli.

Uusittu, suomalaista verta sisällään pitävä Nokia 3310 ottaa mallia isoveljestään keskittyen puhelimen perustoimintoihin. Se ei siis ole älypuhelin 3310:n kuorissa, vaan suora jatkaja edeltäjälleen. Puhelimen tuotanto on kotimaisen HMD Global:n käsissä, eikä se jää kesän ainoaksi uudeksi Nokia-puhelimeksi. Nokian odotettuja Android-puhelimia on luvassa hyvinkin pian.

Fyysisesti uusi 3310 on samanmuotoinen kuin esikuvansa mutta lähes sentin ohuempi, joten se mahtuu pieneenkin taskuun. Paino on pudonnut 130 grammasta 80 grammaan. Älypuhelimiin verrattuna 3310 on kevyt. Uutuuden akkukesto on nykyisten älypuhelinten aikakaudella hurmaavan pitkä. Valmiusaikaa puhelimelle luvataan lähes kuukausi ja puheaikaa jopa 22 tuntia yhdellä latauksella.

Aikahyppy menneeseen

Alkukokemukset ovat tunteikkaat. Puhelimen takakuoren irrotus on aidon hankalaa kuten aiemminkin. Microsim-kortin paikalleen laitto vaatii sorminäppäryyttä ennen akun asennusta. Urakka palkitaan tutun Nokia-logon ilmestyessä ruudulle. Hymy tulee huulille.

Puhelimen käyttö on muuttunut viidessätoista vuodessa radikaalisti. Nykypuhelimet ovat huippuluokan moniterälinkkuveitsiä, joita ei käytetä vain puhumiseen ja tekstailuun. Niillä otetaan kaikki kuvat, luetaan sähköpostit ja käytetään some-palveluja, joita ei 3310:n aikaan ollut olemassa. Kun näitä ominaisuuksia ei haikaile, on Nokia 3310 edelleen se sama tuttu ja turvallinen puhelin, jonka kanssa vapaa-aika ei kulu ruutua tuijottaessa.

Kameran käyttö on helppoa. Kuvanlaatu riittää hyvin taustakuviin esimerkiksi lapsenlapsista. Kuvat voi jakaa vanhaan tapaan multimediaviesteillä. Nettikäyttö on rajoitettu minimiin, sillä puhelin toimii tarkoituksella vain gsm-verkossa.

Tuttu ja turvallinen

Edullinen 3310 on omiaan käyttäjille, joilla aidot keskustelut ovat edelleen puhelimen todellinen käyttötarve. Äänenlaatu on selkeä molempiin suuntiin. Pieni puhelin mahtuu tiukkaankin taskuun, eikä sen lataamisesta tarvitse huolehtia. Lataus onnistuu nyt yleisellä microusb-liitännällä, joita löytyy joka paikasta.

Nokia 3310:n avulla voi irtautua hektisestä arjesta ja viettää aidosti netitöntä elämää. 3310 soveltuu hyvin kakkospuhelimeksi, joka ei jatkuvasti piippaile viestien tai sähköpostien tahtiin. Puhelimen katoaminen ei ole vakavaa, sillä siihen ei voi varastoida kriittistä tietoa eikä menetä kuin muistikortille otetut kuvat.

Hyvää: pitkä akkukesto, pieni koko, edullinen
Huonoa: ei älypalveluja, vaatimaton kamera
Kenelle: nettikäyttöä vierastavalle ja pientä puhelinta etsivälle

Nokia 3310

Hinta: 59€
Koko: 11,6 x 5,1 x 1,3 cm
Paino: 80 g
Akkukesto: valmiustila 1 kk, puheika 22 h
Näyttö: 2,4-tuumaa (väri, ei kosketus)
Datayhteys: vain 2G
Sim-paikat: 2 x microsim
Muistikortti: microsd (max 32 Gt)