Ohjaajat kertovat: nämä kohtaukset koskettivat

Vuoden 2016 kotimaisten uutuuselokuvien ohjaajien suosikkikohtaukset koskettavat, naurattavat ja jäävät mieleen. Lue, mitkä kohtaukset ovat erityisen tärkeitä Tuukka Temoselle, Alli Haapasalolle ja Tiina Lymille.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: elokuvayhtiöt

Tuukka Temonen: Teit meistä kauniin

Vaikuttavin kohtaus

”Elokuvan huikein kohtaus on kuvattu yhdellä otoksella ja sen tunnelmat vaihtelevat kaaoksesta tyhjyyden tunteeseen. Kohtaus tapahtuu Sipen (Teppo Manner) kotona. Sirkka-äiti juttelee Sipen kanssa keittiössä, kun Reetta-sisko (Enna Saari) saa yhtäkkiä sydänkohtauksen. Koti on hetkessä yhtä kaaosta, on ambulanssia ja toimintaa. Sitten Sipe jää kohtauksen lopussa veljensä kanssa kaksin ja on vain tyhjyys. Koko tämä neljän minuutin kohtaus kuvattiin steadycamilla, yhdellä otoksella. Välillä kamera eli sekasorron tunnelmia, lopussa taas asettui hiljaisiin tunnelmiin. Kohtaus kuvattiin kahdeksan kertaa, koska kaiken piti mennä purkkiin kerralla. Välillä joku unohti repliikit, välillä jotain muuta. Lopputulos on kuitenkin vaikuttava ja tunnelman aitous koskettava.”

teit_meista_kauniin_reetta_saa_sydankohtaukset

Hauskin kohtaus

”Ehdottomasti hauskin kohtaus on se, jossa nuori rocktähti Tuukka (Iiro Panula) on majoittunut tyttöfaninsa luokse. Juuri kun ollaan menossa yöpuulle, ulkoa kuuluu mölinää ja sisään ryntää mustasukkainen poikaystävä ja show alkaa.

Otimme poikaystävän rooliin stand up -koomikko Niko Kivelän, joka käytännössä improvisoi kohtauksen, mikä tekee siitä erityisen hyvän. Ja sekin, mitä oli suunniteltu, meni pieleen. Iiron oli tarkoitus tökkiä Nikoa harjalla pois ja sitä varten vatsanseutu oli suojattu hyvin. Harja osui kuitenkin vatsan alle ja lujaa, joten mistään uusintaotoksista ei sen jälkeen enää puhuttu.”

teit_meista_kauniin_tuukka_yllatetaan_kesken_yokylan

Rakkain kohtaus

”Tässä elokuvassa on toki noin tunti ja 50 minuuttia rakkaita kohtauksia. Minulle ehkä nautittavin kohtaus on se, missä Antti (Roope Salminen) raivoaa bändikollegoilleen haastattelusta, jonka nämä ovat antaneet, kun hän ei ole ollut paikalla. Kohtaus on kuvattu neljällä otolla, eräänlaisella heittokameratekniikalla, jossa kamera hyppää aina puhujan matkaan. Siinä on intensiteettiä jo kuvallisestikin.

teit_meista_kauniin_antti_raivoaa_bandikavereille

Antti ja Roope ovat omanlaisiaan. Antti on hauska ja reteä, mutta hänestä löytyy myös raivo. Roope on maailman mukavin tyyppi, joka osaa kuitenkin näytellä häkellyttävän hyvin raivoa. On tosi kiva katsoa Roopen esittämää raivoa, sillä Roope on todella hyvä raivoaja. Se oli myös ainoa kohtaus, jonka Roope itse halusi katsoa raakamateriaalista.”

>> Teit meistä kauniin nyt Elisa Viihteen vuokraamossa.

Alli Haapasalo: Syysprinssi

Vaikuttavin kohtaus

”Elokuvan loppu, jossa Juhana (Lauri Tilkanen) ja Inka (Laura Birn) tapaavat toisensa uudelleen 15 vuoden jälkeen, on pakahduttavan vaikuttava ja kauheaahan se olisi, jos loppukohtaus ei sitä olisi.

Loppukohtauksessa rakastavaiset tapaavat 15 vuotta myöhemmin. Kohtaus on liikuttava, sillä rakkaus on ollut heille elämän tärkeimpiä siihen asti, eikä sitä ole koskaan käsitelty.

Laura ja Lauri ovat kohtauksessa todella hyviä. Siinä on sellainen lataus, että kun olen näyttänyt sen jollekin, tämä ei ole pystynyt edes puhumaan sen nähtyään. Anteeksiannon ja sovinnon kohtaus, joka saa hiljaiseksi. Se on surumielisen toiveikas kohtaus, jossa on valoa. Haikean kaunis ja ristiriitainen, niin kuin elämä on.”

solarfilms_syysprinssi_lauritilkanen_laurabirn

Hauskin kohtaus

”Elokuvassa on huumoria siellä täällä, pitkin matkaa, mutta hauskin on porukka, joka kutsuu itseään Virheeksi ja julkaisee samannimistä lehteä. Näyttelijät tekevät todella hauskoja kohtauksia ja improvisoivat usein. Toimituskohtaus, jossa on ristiriitoja ja kaikki lyttäilevät toisiaan kilvan, on hulvaton. Olavi Uusivirta tuo kohtauksiin usein omaa läppää kuten kulttuuriklubikohtauksessa, jossa hän sanoo, että ”Ootteks te kuullu, että Kekkonen toi suihinoton Suomeen”. Se sopii kohtaukseen ja ajankuvaan kuin nakutettu. Kohtauksessa on muutenkin hyviä 80-luvun vastavirran inspiroimia hahmoja, joiden vaikuttajina voi nähdä Esa SaarisenStefan BremerinPekka Haaviston ja Pelle Miljoonan.”

solarfilms_syysprinssi_olaviuusivirta_paulavesala_akusipola_rgb

Rakkain kohtaus

”Minulle yksi tärkeimpiä kohtauksia on elokuvan selkeä käännekohta, jossa rakastavaisten, Inkan ja Juhanan, suhde on ajautunut umpikujaan. Juhanalla on takanaan sekava yö ja hän on hyvin ahdistunut. Inkasta on tullut menestyvä kirjailija, mutta Juhanan kirjoitustyöt eivät suju. Juhanan henkiset ja ammatilliset ongelmansa heijastuvat parisuhteeseen peruuttamattomalla tavalla.

solarfilms_syysprinssi_lauritilkanen_laurabirn_5_rgb

Kohtauksessa on hyvin vähän dialogia mutta todella paljon tunnetta. Inkan kirjoituskoneen jokainen lyönti raastaa Juhanaa ja suhteen tila välittyy vahvasti kohtauksen tunnelmasta. Se on todellinen rakkauskohtaus vaikka siinä ei ole yhtään hempeyttä.

Olin itsekin käsikirjoittajana jumissa juuri tämän kohtauksen kanssa ja sain sen kirjoitetuksi vasta kalkkiviivoilla, mutta siitä tuli sitten hieno palkinto kovasta työstä.”

Tiina Lymi: Äkkilähtö.

Vaikuttavin kohtaus

”Suurimman vaikutuksen minuun teki kohtaus, jossa pientä Annaa esittävä Eedit Patrakka raivoaa ja Katria esittävä Lotta Kaihua lohduttaa Annaa ja osaa toimia juuri oikealla tavalla vaikka on itse lapseton. Oli mielettömän hienoa, miten molemmat heittäytyivät täysillä kohtaukseen. Aikuisen naisen ja pienen tytön kohtaamisessa on jotain todella vaikuttavaa. Molemmat tekevät kohtauksen niin hyvin kuin sen vain voi tehdä. Kohtaus hipoo suorastaan täydellisyyttä ilmaisullisesti. Vaikka kohtaus oli raskas tehdä, valmis kohtaus on hieno palkinto.

akkilahto_tiina_lymi_makkarissa_solar_films

Valmistauduimme kohtaukseen keskustelemalla paljon etukäteen, jotta Eedit ymmärtäisi, miksi hänen esittämänsä Anna käyttäytyy kuten käyttäytyy. Lotan ja Eeditin suhde oli todella syvä koko kuvausten ajan, millä oli todella paljon merkitystä lopputuloksen kannalta.”

Hauskin kohtaus

”Hauskin kohtaus on se, missä helsinkiläiset kundit kohtaavat Jussi Vatasen esittämän Johanneksen huoltoasemalla. Se on sellainen mainio henkien taisto, jossa väännetään kaupunkilaisten ja maalaismiehen välillä. Se on eräänlainen surkealla huoltoasemalla käyty lännentaistelu, jossa kohtaavat kaksi toisilleen täysin vastakkaista asennemaailmaa.”

akkilahto_tiina_lymia_traktorikohtaus_solarfilms

Rakkain kohtaus

”Kaikki aidosti hauskat ja toisaalta läheisyyttä kumpuavat kohtaukset ovat minulle rakkaita. Mieleen nousee kohtaus, jossa Katrin hahmo pyytää pienen Annan viereensä peiton alle ja he köllivät siellä yhdessä ja halaavat.

Toisella tavalla rakas on kohtaus, jossa mummoa esittävä Marja Packalén ajaa traktoria ehdottomana ja tinkimättömänä. Se on todella ihana. Marjan mummo huokuu sellaista rehellistä ihmistä, jonka ei tarvitse miellyttää ketään.”

>>Äkkilähtö Elisa Viihteen vuokraamossa.

Tutustu Elisa Viihteen vuokraelokuviin täällä.